Кућа Добрих Вести

Login

Заштитимо пчеле

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pcelaaaaaБЕОГРАД - Вишеструке користи пчела у пољопривреди сваке године угрожавају несавесни корисници средстава за заштиту биља, који, без обзира на законске одредбе и високе казне, не спроводе мере заштите биља и тако угрожавају пчеле и пчеларство.

Због тога је Министарство пољопривреде апеловало на све кориснике да, у време цветања воћа када су пчеле најактивније, предузму све мере како би се заштитили ови инсекти.
Министарство је подсетило и да се најстрожије забрањује третирање воћњака у пуном цвату, уљане репице и сунцокрета, а угроженим се сматрају и сви пчелињаци на удаљености од пет километара од третиране површине.
Уколико дође до кршења одредби Закона о средствима за заштиту биља, против несавесних корисника биће преудзете адекватне законске мере.
За непоштовање одредби Закона о средствима за заштиту биља за правна лица превиђене су казне од 700.000 до 3.000.000 динара, за предузетнике од 300.000 до 500.000 док су за физичка лица од 35.000 до 50.000 динара.
Средства за заштиту биља која су отровна за пчеле могу се применити само у случају сузбијања карантински штетних организама и то само након писаног одобрења министра пољопривреде ако су 48 сати пре примене одгајивачи пчела обавештени о примени и ако се пчелиња друштва налазе на растојању од најмање пет километара од места третирања.
Корисници средстава за заштиту биља су дужни да воде евиденцију о сваком третирању биља, биљних производа и прописаних објеката.
За непоштовање ових одредби прописане су такође, новчане казне.
Закон о средствима за заштиту биља прописује да сва средства за заштиту биља морају да се примењују на начин којим се не угрожава здравље људи и животиња и непотребно повећава њихово излагање средствима за заштиту биља, објавило је Министарство пољопривреде.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 01 април 2014 18:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија