Logo
Одштампајте ову страницу

Идеје, знање и пројекти

Оцените овај чланак
(1 Глас)

traktorНОВИ САД – Због природних непогода који су погодили нашу земљу,Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду није добро медијски пропраћен али то не значи да на њему није било пуно догађаја вредних пажње.

Један од њих је и Фестивал иновација „NO-BLE ideas“  који је организовао Одбор за технолошке иновације Привредне коморе Србије.

Спровођење пројекта ,,НО-БЛЕ идеас’’ у пракси има циљ да покрене креативне људе, посебно младе иноваторе у Србији.

Говорећи о пројекту Марина Вукобратовић Каран из Министарства просвете рекла је да је најбољи доказ колики се овом пројекту даје значај вест да је између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије и Одбора за технолошке иновације Привредне коморе Србије, потписан нови споразум о сарадњи у овој години.

Марина Вукобратовић Каран је говорила о броју универзитета, научних и истраживачких установа у Србији, истичући да је то велики потенцијал који још ни приближно није искоришћен.

Она је истакла да имамо 89 регистрованих иноватора и 12.813 истраживача. По њеним речима, у Србији постоји велика подршка за њихов рад.

Примера ради, нагласила је она, завршен је програм ФП7 у коме је од 2007. до 2013. године било 292 пројекта из кога смо ми повукли 52,15 милиона евра. На фестивалу иновација Владимир Пандуров је нагласио да коришћење иновација представља прави пут за повећање бруто друштвеног производа у Србији. Он је истакао да пројекат ХОРИЗОНТ 2020 са буџетом од 78,5 милиона евра представља и праву шансу за боље коришћење иновација. О значају иновација у привреди присутнима је говорио и Младен Радишић са Факултета техничких наука у Новом Саду.

До веће прозводње само уз развој науке

Секретар Одбора за технолошке иновације ПКС Даница Мићановић, наглашава да је само земљиште као ресор ограничено за подизање производње по јединици површине са одговарајућим квалитетом, а то је могуће кроз примену науке која се добија у спровођењу пројекта „NO-BLE ideas“.  То је пројекат који реализујемо са 13 партнера, од којих су 11 из ЕУ и Албанија и Србија. По њеним речима, Србија је једина држава у овом конзорцијуму са мало или скоро без искуства. Фестивал иновација помаже да се сачини платформа на нивоу целе Југоисточне Европе да се сви наши пројекти умрежавају, где могу да се остваре контакти за сарадњу, да млади ставе своје пројекте на увид јавности али и научној оцени. Сајам представља право место где могу да се сретну млади научници и привредници којима су пројекти потребни.

Штанд ПКС, који се налази у ,,Мастер’’ хали Новосадског сајма, протекла три дана био је место које су посећивали привредници из земље и света. Велико интересовање привукла је презентација Пољопривредног комбината Београд (ПКБ). Руководилац у ПКБ Иван Јеремић, на презентацији је истакао да је то гигант са више хиљада запослених. Његови радници обрађују и 22.000 њива на којима се производи храна за више од 22.000 грла стоке. Од тога је око 8.200 млечних крава. У ПКБ се годишње произведе и 63 милиона литара млека. Овај гигант годишње испоручи чак 53 одсто укупних потреба за млеком Београду.

Органска производња хране у експанзији

Секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију ПКС Ненад Будимовић истиче да велико интересовање пољопривредника привлачи и органска производње хране у Србији која се налази у експанзији. Најбољи доказ томе је да се сад у Србији под овом производњом налази око 7.200 хектара њива, што је за 15 одсто више него пре две године.

,,Органска производња у Србији све је популарнија и економски значајнија. Захваљујући потенцијалу који се огледа у уситњеном поседу и чистом земљишту, тај вид производње може значајно допринети развоју руралних подручја и пољопривреде у целини. У његовој производњи најзаступљенија је ратарска производња са 72 одсто, затим овчарство заузима 25 одсто док се поврће гаји на свега три одсто површина’’, каже Будимовић.

У оквиру сајамске приредбе Групација за органску производњу Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију ПКС у сарадњи са Министарством пољопривреде Владе Србије и Националном организацијом ,,Serbia Organic", упутила је захтев са конференције за новинаре, одржане на ову тему, да се уреде прописи у овој значајној делатности. То значи, истиче Будимовић, да је потребно да се уреди листа дозвољених хемијских средстава у производњи ове хране.

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено субота, 24 мај 2014 00:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015