Logo
Одштампајте ову страницу

Сајам спорта - спортска страна Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sajamБЕОГРАД - Сајам спорта, манифестација коју су организовали Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије, ове године одржан је под слоганом „Спортска страна Србије”.

 

Сајам су обележили бројни скупови и стручна предавања.

 

Сајам је окупио 77 гранских, више од 40 локалних савеза, а представиле су се и еминентне институције - Олимпијски комитет Србије, Републички завод за спорт и медицину спорта Србије, Антидопинг агенција Србије, као и Министарство спорта Републике Српске, објавио је Београдски сајам.

 

Сајам спорта отворио је Вања Удовичић, ресорни министар.

 

„Приводимо крају једну успешну годину у којој су српски спортисти освојили 26 медаља у десет спортова и поносни смо на све постигнуте резултате. Верујем да ће бити још боље, јер упорност и велика жеља, коју наши спортисти показују - дају резултате, а доказују и да бринемо о младима и развоју спорта“, рекао је он том приликом.

 

Министар је додао да ће се потрудити да спортисти добију још боље услове како би Србија испунила циљ и на Олимпијским играма у Рију освојила више од четири медаље, колико је освојено у Лондону.

 

Татјана Јелача на Сајму спорта

 

Штанд Атлетског савеза Србије посетили су бројни гости и спортисти, а једна од највећих звезда била је Татјана Јелача, најбоља атлетичарка Балкана и наша рекордерка у бацању копља.

 

Она је рекла да је ова велелепна манифестација веома значајна јер спорт приближава деци и омладини, а омогућује им и да се кроз спорт правилно и здраво развијају. Јелача је додала да се нада да ће Сајам спорта постати традиција и да ће се на њему врхунски спортисти дружити са заљубљеницима у спорт.

 

Атлетски савез Србије на Сајму је потписао споразум о сарадњи са Атлетским савезом Републике Српске. Он подразумева заједничке припреме, семинаре, кампове и такмичења.

 

Последњег дана трајања Сајма спорта Атлетски савез Србије потписао је протокол са Туристичком организацијом Београда посвећен промоцији Европског атлетског првенства у дворани 2017. године.

 

sajammmmm (1) 

 

Споразум о сарадњи

 

Кошаркашки савез Србије и Кошаркашки савез Републике Српске на Сајму спорта потписали су протокол о сарадњи. Протоколом је предвиђено пружање помоћи КС Републике Српске, стварање врхунских асова кроз размену играча и тренера, а најављено је и да ће у припремном периоду за предстојеће Европско првенство бити одиграна пријатељска утакмица у Републици Српској.

 

Уговор о сарадњи су потписали Драган Ђилас, председник КСС, и Борис Спасојевић, председник КСРС, а потписивању протокола присуствовали су Нада Тешановић, министар породице, омладине и спорта Републике Српске и Предраг Перуничић, државни секретар омладине и спорта Републике Србије.

 

Штанд КСС на Међународном сајму спорта посетили су Александар Ђорђевић, селектор мушке сениорске репрезентације Србије и Вања Удовичић, министар спорта у Влади Републике Србије, који су позвали децу да се баве спортом.

 

Бројне активности Асоцијације „Спорт за све“

 

Асоцијација „Спорт за све“ у оквиру стручног пратећег програма организовала је стручну трибину „Анимација у зимском туризму“. О овој теми говорили су Душан Митић са Факултета за спорт и физичко васпитање у Београду и професор Александар Ивановски са Високе спортске и здравствене школе. На овој стручној трибини посебна пажња посвећена је примерима из праксе у зимским туристичким центрима Јахорина и Копаоник.

 

На свом излагачком простору Асоцијација „Спорт за све“ током Сајма промовисала је и остале зимске активности које организује - Рекреативне сусрете на Копаонику, Снежну авантуру на Тари, Зимски фестивал дечје рекреације на Златибору, 20. сусрет рекреативаца на Јахорини, викенде на снегу, рекреативне програме на Дивчибарама, Београдску бициклијаду и Еко-рекреативни камп у Перућцу.

 

Подршка ауто-мото спорту

 

У току Сајма спорта Ауто-мото савез Србије посетили су високи функционери Континенталне уније мотоциклистичке федерације – ФИМ Европе, на челу са председником Волфганг Србом и генералним секретаром Алесандром Самбуком. Они су подржали развој мото спорта у Србији, у домаћим шампионатима али и у међународним такмичењима, а нашем Савезу су упутили и позив добродошлице на развојне фондове ФИМ-а.

 

Субвенционисањем домаћих и међународних пројеката у организацији АМСС, као и националног Мото савеза Србије, подићи ће се квалитет постојећих и отворити врата новим пројектима по највишим стандардима.

 

Представници ФИМ Европа су подржали и изградњу спортског центра за ауто, мото и картинг спортове, која ће Србију донети улогу домаћина највећих европских спортских такмичења.

 

На Сајму спорта високе делегације ФИМ и АМСС састале су се са Вањом Удовичићем, министром омладине и спорта Србије. Уз добијање званичне подршке Министарства у остварању зацртаних циљева, заједно је одлучено и да се помогне двојици наших најбољих такмичара у ауто-мото спорту, који ће Србију у 2015. години представљати у свету - мотоциклисти Габору Сагмајстеру, који ће учествовати на престижном Дакар релију и аутомобилисти Душану Борковићу, на предстојећем ФИА шапионату.

 

Сарадња Рукометних савеза Србије и Републике Српске

 

Рукометни савези Србије – РСС и Републике Српске – РСРС потписали су на Сајму спорта протокол о сарадњи. Потписивању споразума на штанду Министарства омладине и спорта Србије присуствовали су министар Вања Удовичић и министарка надлежна за спорт у Републици Српској Нада Тешановић.

 

Председници РСС и РСРС у децембру 2012. године потписали су Меморандум о сарадњи два савеза, до сада су одржане заједничке седнице највиших органа, заједнички кампови, утакмице мушких и женских сениорских селекција, а следећи догађај биће турнир за српског клупског првака на којем ће наступити два најбоља тима из Србије и Републике Српске.

 

“Потписивање протокола за нас је потврда да смо били на правом путу када смо први храбро кренули у озбиљну сарадњу два савеза. То нам је још један доказ да ће оно што радимо бити још боље подржано, а кампови, семинари, утакмице репрезентације, „српски фајнал фор“ постаће нешто што улази у праксу“, рекао је председник РСС Велимир Марјановић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 децембар 2014 11:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015