Кућа Добрих Вести

Login

Најбољи стрелци у 2014. Арсовићева и Микец

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1najsvinajgardjeni111БЕОГРАД - Андреа Арсовић стрелац Партизана проглашена је за науспешнијег стрелца Србије у женској конкуренцији у 2014. док је Дамир Микец репрезентативац Полицајца наујспешнији у мушкој конкуренцији.


У традиционалом избору Стрељачког савеза Србије, на лепој свечаности у ресторану „Петица“ на Ади Циганлији, признања су уручена и Драгану Доневићу шефу струног штаба Партизана који је најуспешнији тренер и  крагујевачкој дружни „Чика Мата“ која је најуспешнији клуб.
Арсовићева је, уједно, и прва на сениорској ранг листи Стрељачког савеза Србије у дисциплини пушка за жене, док је Микец  број један на сениорској ранг листи за пиштољ.
Додељени су пехари и признања  за најбоље на ранг листама у осталим категоријама и дисциплинама – пушка,  сениори: Миленко Себић (Црвена звезда, лане био у „Академији Максимовић“), јуниорска конкуренција: Андрија Миловановић (Ниш) и Милица Бабић (Палилула, лане била у Новом Саду), млађе јуниорске категорије: Стеван Јовановић („Чика Мата“) и Милица Бабић (Палилула, прошле године гађала за Нови Сад), кадетске категорије: Димитрије Гаћеша (Младост, Инђија) и Милица Томић (Врање), пиштољ – сениорке: Зорана Аруновић (Црвена звезда), јуниорске категорије: Александар Живановић (Колубара) и два прва места Јелена Томић (Кикинда) и Марија Шуњеварић („Алекса Дејовић“), млађе јуниорске категорије: Витомир Туцовић и Јована Драгачевац (обоје „Алекса Дејовић“, Ужице).
1najarmusdonevicarsovicmikecДружина „Чика Мата“ из Крагујевац, шампион и победник купа, је најуспешнији клуб испред „Новог Сада 1790“ и „Академије Максимовић“.
- Овом свачаношћу обележавамо и изузетно успешну 2014. за српско стрељаштво, које је у последње три деценије најуспешнији олимпијски спорт, а у Лондону 2012. од четири медаље, две су донели стрелци - сребро Ивана Максимовић и браонзу Андрија Златић - – истакао је у поздравној речи Синиша Машовић председник СС Србије – Лане су управо стрелци донели српском спорту прве две олимпијске визе, Андреа Арсовић и Јасна Шекарић, а освојено је и 15 медаља- четири златне, четири сребрне и седам бронзаних на Шампионатима света, Првенствима Европе, финалу Светског купа и Светским куповима. Зато нас је непријтно погодило смањење  од 11 милиона у односу на наш прошлогодишњи буџет и  не знамо како ћемо испунити оно што смо планирали јер  се спонозри не отимају за стрељачки спорт. Упутићемо писмо Министарству омладине и спорта Србије и тражићемо појашњење. Надам се да ћемо, уз обострано разумевање, наћи решење да програми врхунских стрелаца не буду угрожени.
1najarsovicimikecСпорски директор СС Србије Срећко Пејовић је  истакао да у тренуцима славља,  има и много брига:
- Са буџеом од 37 милиона, не можемо да идемо на сва планирана такмичења. Највероватније ће отпасти два прекоокеанска Светска купа у Кореји и САД, а тиме ћемо за 50 процената смањити број такмичења у тој категорији на којима можемо да освојимо олимпијске визе. Редуковаћемо, и то драстично, и наше прогнозе у погледу броја  квота на крају ове нама најважније године у олимпијском циклусу, а планирали смо од шест до осам.
Андреа Арсовић је изузетно задовољна минулом сезоном: освојила је европско сребро  ваздушном пушком, два пута је постизала светски и европски рекорд, освојила сребро у финалу Светског купа и бронзу на  Светском купу у Минхену, има и све титуле у Србији -куп МК пушком тростав и првенство МК пушком тростав и 60 метака лежећи, а ваздушном пушком била је прва у купу и шампионату. Била је и у репрезентацији Србије која је на ЕШ ваздушном пуком освојила злато са европским рекордом (са Максимовићевом и Тодоровићевом) а на СП у „бронзаној“ селекцији (са Максимовићевом и Бисерчићевом).
- Ово признање ми је велики подстицај - рекла је Андреа Арсовић.- Имала сам тешку, али успешну годину, а пред нама  још тежа, препуна изазова. Испунили смо  мој тренер Доневић и ја први циљ, освојила сам олимпијску визу али  у овој години има много такмичења а на сваком је мотив исти – да се  „погоди“ медаља.
Дамир Микец је прошле године освојио злато МК пиштољем на Светском купу у Марибору,  победио је ваздушним пиштољем у купу и првенству, МК пиштољем је био други у купу и први у шампионату:
- Ово ми је други пут после 2008. да сам број један на ранг листи за пиштољ. Прошле године је било добрих резултата, много првих места и финала, али сам неколико пута био и четрври,  а то у стрељаштву значи да ти је спортска срећа окренула леђа. Ово признање ми је „ветар у леђа“ да у предолимпијској години испуним оно што смо мој тренер Горан Микец и ја зацртали – освајање олимпијске визе – рекао је Микец.
Тренер Драган Доневић, који је дуги пут за редом прглашен науспешнијим стручњаком у српском стрељаштву, је био, са психологом Милицом Срећко, кључни играч у тиму Андрее Арсовић:
- Напорно смо радили а успеси су показали да се труд исплатио! Андреа Арсовић је лане високим резултатима показала да спада у сам светски врх, завршила је сезону на трећем месту светске ранг листе. Имамо високе мете и у овој години, нешто нам је лакше када смо испунили олимпијску норму, али неће бити опуштања. То је показао и недавни турнир у Рушама, где је Андреа оборила државни рекорд...
Милан Армуш, председник „Чика Мате“ је  са много емоција подигао велики пехар:
1najarsovicimikec- Ово је први пут у пребогатој историји клуба да смо добили ово признање.  Прошле године су се на великој међународној сцени Стевану Плетикосићу, који је већ 25 година заштитни знак нашег колектива, придружили и Милутин Стефановић, Стеван Јовановић,  Милош Ивановић... а Невена Армуш предводи млади талас који се већ афирмисао на домаћим таикмичењима. Стефановић је донео и  сребрну и бронзану медаљу са Светских купова, био у репрезентацији  на СП и много допринео да  дођемо до првог места на листи најуспешнијих колектива на којој је чак 26 екипа. Много нам помажу и друштвено спортске организације Крагујевца, добили смо модерно затворено МК стрелиште и оно је помогло да порасту резулати и отворе врата нашим стрелцима за репрезентативне селекције.
1najarsovicimasovicТрофеје су уручивали председник СС Србије Синиша Машовић, драги гости спортски директор ОКС Дамир Штајнер и саветник председника Спортског савеза Србије др Дане Корица, спортски директор СС Србије Срећко Пејовић,  некадашњи селектори Горан Максимовић и Зоран Стојиљковић, олимпијска шампионка и бронзана из Атланте Сања Ивошев, један од тренера Андре Арсовић Јанош Јухас, потпредседници ССС Обрад Стевановић и Небојша Релић, чланови УО ССС Милан Парезановић и Витомир Хоман, док су најмлађим лауреатима пехаре доделили Андреа Арсовић, Дамир Микец и Миленко Себић.
Присуствовао је велики број угледних званица, стрељачких радника, ветерана стрељачког спорта и пријатеље стрељаштва. Није било представника Министарства омладине и спорта Србије.

Биланс медаља у 2014.

Светско првенство        1    0    2      3
Европско првенство      1    1    1      3
Финале Светског купа   0    1    0      1
Светски купови             2    2    4      6
Укупно                          4    4    7    15

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 јануар 2015 18:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија