Logo
Одштампајте ову страницу

Сајам етно хране и пића

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ETNOHRANADFDFDFDFБЕОГРАД - Сајам етно хране и пића је најзначајнија регионална смотра произвођача репрезентативних традиционалних производа намењених тржишту у Србији и региону Југоисточне Европе.


Нa 12. Сајму етно хране и пића на појединачним или групним штандовима представиће се више од 2.000 различитих прехрамбених производа, карактеристичних за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина, који се праве по посебној рецептури и у ограниченој количини за тржиште (тзв. национални специјалитети). Произвођачи се представљају уз подршку Привредне коморе Србије и Задружног савеза Србије,  државних институција  локалних самоуправа, удружења, туристичких организација  и самостално.
Осим произвођача хране на Сајму етно хране и пића, као што је била пракса и предходних година, представиће се и произвођачи опреме за чување и паковање традиционалних производа.


Поред домаћих на  Сајму етно хране и пића очекује се учешће произвођача из  Грчке, Индије, Републике Српске и других земаља, најавио је Београдски сајам.


Робна марка етно производа


Основна пословна идеја ове сајамске манифестације садржана је у  слогану - Утемељење робне марке етно производа, што значи обезбеђивање тржишних, маркетиншких и институционалних услова да бројни традиционални, аутохтони и производи са  географским пореклом, припремани у складу са вековном традицијом и оригиналним укусима,  постану признате робне марке. На тај начин афирмишу се традиционални производи као прворазредни тржишни и извозни артикал.


Такође, манифестација је у исто време промоција бројних производа у функцији туристичке понуде. То подразумева повећање броја производа са заштићеним географским пореклом, попут лесковачког ајвара, качарског меда, хомољског меда, дуван-чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке,   различитих џемова, слатка, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, меда, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина, ракије... којима је потребан системски стимуланс како би  постали бренд - робна марка и профитабилан извозни артикал.

 

Сајам етно хране и пића свакако је заслужан за повезивање бизниса и традиције исхране, самим тим што пружа могућност компарације модерних кулинарских и гастрономских трендова наспрам традиционалних и аутохтоних прехрамбених производа, односно хране и пића са ужих географских подручја, који се праве по посебној рецептури и у ограниченим количинама за тржиште.

 

Веома важан аспект манифестације је и  представљање произвођача ради закључења купопродајних уговора са потенцијалним купцима из Србије и иностранства, проналажење инвеститора за производњу, амбалажу и пласман етно производа, едукација произвођача из области стандардизације, упознавање тржишта са специфичним производима и промоција етно хране и пића и традиционалног начина припремања прехрамбених производа као дела културног идентитета народа.


Један од најатрактивнијих сегмената приредбе је представљање и промоција органске хране, пића и природне воде, као и њиховог еколошког третмана, опреме за производњу и чување.

                                             TRPEZA

 

Коме је сајам намењен


Интересовање за овај сајам из године у годину је све веће што се тиче излагача и посетилаца, поготово у сегменту пословних посетилаца, којима је ова сајамска манифестација првенствено и намењена. Ради се о дистрибутерима, добављачима хотела и трговинских ланаца, власницима ресторана, трговинских радњи или шефовима кухиња, професионалним гастрономима, купцима из иностранства, а све како би се упознали са асортиманом, укусом и ценом специјалитета које могу уврстити у властиту пословну понуду.


Oд учесника и излагача се очекује се креативност и ангажованост по питању презентације производа. Приметно је да су критеријуми на које треба одговорити све виши, те је неопходно да презентација буде увек све боља а понуда шира, да се инсистира на лепшој и функционалнијој амбалажи, квалитетнијој реклами итд. Тако Сајам етно хране и пића, који је заслужио статус референтне сајамске манифестације те врсте у овом делу Европе, има за циљ и да едукује  учеснике сајма и помери границе.


Пратећи и ревијални програм


У оквиру Сајма етно хране и пића организује се  је богат стручни и пратећи програм, у оквиру којег се представљају произвођачи и теме од значаја за унапређење и заштиту традиционалне производње. На штандовима регионалних комора и у етно–дворишту се организује читав низ промоција етно производа.


Значајан део пратећег програма је већ традиционална и по свим мерилима изузетна Изложба рукотворина, а последњег дана сајма најављена је популарна Ревија торти, у организацији часописа "Моја практика".


Награде

 

Жири састављен од еминентних стручњака у препознавању најквалитетнијих производа и произвођача који су постали или треба да постану нови "српски брендови" - оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити заслужене дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње  признање - „Сајам етно хране и пића  - робна марка из србије  2017. године“.


Сервисне информације


Сајам ће бити отворен сваког дана од 10 до 19 часова, последњег дана до 17 часова.
За пословне посетиоце улаз је бесплатан, уз попуњавање регистрационог листа.
За остале заинтересоване грађане улазница кошта 250 динара, за групне посете 150 динара. Цена паркинга је 100 динара по сату.


Додатне информације могу се наћи на сајтовима www.etnohip.rs и www.sajam.rs.


Покровитељи манифестације су Министарство пољоривреде, шумарства и водоприврде Републике Србије и Град Београд. Подршку у организацији пружају Привредна комора Србије и Задружни савез Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 15 новембар 2017 18:16
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015