Logo
Одштампајте ову страницу

Привредно пчеларство у успону

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pcelaaaaaaaaБЕОГРАД - Фирме регистроване за извоз меда и производа од меда прошле године извезле су 2.538 тона меда у вредности 9,8 милиона долара, највише у Италију, Норвешку и Немачку. 

 

Извоз у 2017. повећан за 7 одсто у односу на 2016. годину.

 

Иако производња меда лане није била рекордна због неповољнијих временских услова и кише у периоду цветања багрема, пчелари су задовољни постигнутим извозним резултатима, јер је извоз у 2017. години већи за 7 одсто него 2016. године. У Србији се очекује и раст броја кошница, јер се све више људи бави пчеларством. Према процени Републичког завода за статистику, 2016. у Србији је било 792.000 кошница, за 17 одсто више него годину раније.

 

Српски мед је посебно квалитетан, а извоз на велика и захтевна тржишта потврда је квалитета нашег производа. Највећа извозна тржишта за домаћи мед су Италија, Норвешка и Немачка, а постепено се отварају и друга тржишта, као што су Швајцарска, Шпанија и Француска.

 

Мед је у перспективи велика извозна шанса Србије јер је читава земља погодна за развој пчеларства. Главна добит у овој привредној грани није само производња меда, већ и опрашивање биљних култура. Истраживања у свету потврдила су да се правилном употребом пчела у опрашивању, уз остале мере, принос повећава од 60 до чак 100 процената.

 

У Привредној комори Србије већ деценију и по активна је Групација за пчеларство и производњу меда која окупља све релевантне привредне субјекте из ове бранше. Низом иницијатива и активности, Групација подржава унапређење развоја и јачање домаћег пчеларства.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 26 фебруар 2018 15:17
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015