Logo
Одштампајте ову страницу

Представљен програм Запослимо Србију

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dijasporaaaaБЕОГРАД - Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила је програм „Запослимо Србију“ усмерен ка отварању нових радних места кроз инвестиције дијаспоре у локалним срединама у матици.

Састанку су присуствовали представници 12 локалних канцеларија за дијаспору из целе Србије и руководиоци Канцеларије за дијаспору.

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић изјавила је да је пројекат покренут у оквиру напора Владе да повећа запосленост, отвори нова радна места и укључи дијаспору у тај процес.

„Дијаспора ће прва помоћи јер је локално орјентисана тиме што је повезана са својим родним крајем али мора да има поверење да може да инвестира, да ће имати сигурност инвестиција и једнак третман са осталима и да ће брзо добијати дозволе за рад“, указала је др Драшковић.

У оквиру пројекта, додаје директорка, већ су заживеле инвестиције у општини Брус, где се отвара фабрика са 50 нових радних места.

Потребна већа активност локалних самоуправа

Она је навела и да локалне самоуправе треба да испуне одређене критеријуме како би приступиле пројекту.

„Немамо довољно добрих пројеката а локалне самоуправе ће морати, уз помоћ Владе и наше Канцеларије, да направе пројекте које ћемо ми преко дијаспоре пласирати, не само нашим припадницима, него и њиховим пословним партнерима“, рекла је она.

Заменик директора Александар Влајковић подвукао је да је највећи проблем недостатак пројеката за мала предузећа.

„Све локалне самоуправе сањају велике инвеститоре који ће запослити више од 1000 људи док фале пројекти малих вредности. Оснивањем мањих предузећа може да се постигне више“, рекао је Влајковић и додао да је у плану оснивање центра за креирање пројеката мале вредности.

Новац из дијаспоре - 14 одсто БДП

Помоћник директора за културну, просветну и научну сарадњу Растко Јанковић позвао је представнике локалних канцеларија за дијаспору да директно комуницирају с Канцеларијом Владе за дијаспору, која је мост између Владе Србије и расејања.

Представљајући пројекат „Запослимо Србију“, специјални саветник директора Миломир Мандић, рекао је да је дугорочна намера да се привуку не само пословни људи из дијаспоре, већ и инострани инвеститори.

Вукман Кривокућа, помоћник директора за економску сарадњу, истакао је да новац који стиже из дијаспоре у Србију попуњава више од 14 одсто бруто домаћег производа (БДП) и да тај потенцијал треба паметно искористити.

Иницијатор и координатор пројекта „Запослимо Србију“ је Миломир Мандић, специјални саветник у Канцеларији Владе за дијаспору и Србе у региону.

                                                                 Извор: Кућа добрих вести/Канцеларија за сарадњу са дијаспором


Последњи пут измењено петак, 13 септембар 2013 00:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015