Кућа Добрих Вести

Login

Нови, поетски кутак Куће добрих вести

Оцените овај чланак
(18 гласова)

draganРОСА У ПОДНЕ - тако гласи назив поетског кутка који започиње управо данас, на Ваведење, славу манастира Хиландара, као што обично кажем - ,,стицајем неслучајних околности", јер случајности нема осим за неупућене. У новој рубрици ПОЕЗИЈА, у интернет новинама ,,Кућа добрих вести", огласиће се њен уредник, песник Драган Марковић, који је у сарадњи са нашим порталом, осмислио, ангажовао се и покренуо младе песничке душе да своје умотворине представе и Вама, наши драги и поштовани читаоци. Уз његов текст, а он је неко ко, како сам каже, воли да ,,ископава" нове и архаичне речи и изразе, желимо Вам срећно понирање у топле таласе мисли наших песничких душа од којих ће, сигурни смо, многи унети више светла и наде у наше животе и свакодневицу.

 

РОСА У ПОДНЕ

 

У народу се за неког ко хоће да се представи млађим него што јесте каже: Ко роса у подне. Поготово се међу песницима термини „старији-млађи“ морају узимати обазриво, па чак и у међугенерацијским разврставањима ради лакше и потпуније рецепције тумача и антологичара. У сваком песнику има нечег древног и дешава се да неко пропева пуним гласом рецимо у својим двадесетим... Овде би требало да наслутимо на малом узорку од свега три песме, како ће се поетички развијати ови песници рођени '88 и после, и какви ће кристали и шаре настати од ове росе протоком деценија, акобогда. Све друго је игра и може се видети и овако и онако. Ето, зато – роса у подне.


Идеју за упознавање са најмлађим песницима, који ће у српској књижевности, надам се, у догледно време заузети – ко важно, ко врло важно место, потекла је од Агнезе Трпковске, која је основала и уредила Кућу добрих вести. Смислио сам да то буде на следећи начин: кратак интервју с 15 питања, као некакав мали психопоетски тест, 9 речи које су им из неког разлога значајније од осталих, и још 3 песме и једна портрет-сличица. Сасвим довољно да се заголица радозналост оних који се, ничим изазвани, беспоштедно посвећују поезији.


Ограничио сам године старости заступљених аутора на 34, с тим што су ми се ипак поткрала и два-три нешто старија песника. (Бар се тих аритметичких ограничења не морамо држати ко пијан потковице). Моја намера није била да залазим у антологичарске послове, нити да прикажем ове младе људе у најбољем могућем светлу, мада сам се трудио да издвојим нешто репрезентативно из њихових песничких опуса. (Нека овај мој скромни покушај састављања списка даровитих песника буде тек наговештај и подстрек за нешто озбиљније, чиме ће се, верујем, позабавити у будућности неки поштен и достојан књижевни посленик.)

 

Ако сам некога пропустио и превидео, иако ненамерно, нека ми се и то урачуна у недораслост икаквом другом послу, осим бављења песничком неозбиљношћу. Имао сам у виду још неколицину песника, али се они из неких својих разлога нису одазвали, нису били вољни да учествују у овој назови-игри.


Читајући потом песничке и људске одговоре оних који су прихватили моју намеру да овако поразговарамо, њихове одговоре на зачкољице и загонетке живота и сваколиког стварања, уочио сам поетичке и друге начелне подударности у њиховим доживљајима и овог лудог времена и филозофских питања одвајкада постављаних и тумачених. Тако ми се учинило згодним да их по тим сличностима удвојим. Назначићу и због чега сам их тако дублирао; то може бити очигледна поетичка сродност, нека подударност у ставовима о животу и свету, или напросто нека случајна сличност: исто име, презиме, исти омиљени број и сл. Упоређивање и налажење заједничких именилаца људима и њиховим делима може бити и забавно, а и корисно у озбиљнијим критичарским премеравањима. Ето.


15 ПИТАЊА

1. Kако би гласило твоје из презимена име па из имена презиме? Kако ти звучи?

2. О чему ти певаш, зашто и коме?

3. Kад си написао/ла прву а кад последњу песму?

4. Од чега најчешће настаје твоја поезија, од каквог креча, цемента, песка и камена?

5. Пливаш ли? А страх уочи полетања?

6. Присети се једног свог и једног нечијег стиха... Или сна...

7. Kоја још уметност осим песничке и због чега управо та?

8. Је ли ово време читању противник?

9. Твој крај, крајолик, парче земље, обрис неба...

10. На шта Те асоцирају ове три речи: брод, белина, сврж?

11. Има ли сунца у твојој поезији више или мање?

12. Није ли свако воће рајско, а свако жртвовање паганско?

13. Три слова и три броја?

14. Деси ли ти се кадгод да бациш или оставиш недовршену песму?

15. Питање за питаоца!

 

 Написао Драган Марковић

 

 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 11 децембар 2022 18:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија