Logo
Одштампајте ову страницу

Најплеменитији подвиг године

Оцените овај чланак
(1 Глас)

izvonovostiiooopoУ Скупштини Београда 56.пут одважнима и храбрима уручене су недавно Златне и Сребрне плакете у акцији "Вечерњих новости" за најплеменитији подвиг године.

 

Полицајац Милош Милошевић (31), из Алексинца, на служби у Нишу. Испит одважности и храбрости, он је положио јуна прошле године, када се, голорук бацио на помахниталог нападача који је испред кафића "Манила" у Нишу из "калашњикова" пуцао на раднике обезбеђења и пролазнике ранивши петоро људи. Ни седам тежих и 20 лакших повреда, од којих се још опоравља, нису Милоша спречиле да обузда нападача. Његов подвиг је пример човештва и храбрости.

 

Ова награда ми много значи, а истовремено ми је и велика мотивација да убудуће што боље обављам свој посао, да и сам будем још племенитији и хуманији, рекао је готово стидљиво Милош Милошевић.

 

Јер, ово је признање које обавезује, захтева да га оправдам, мада и сада знам да бих без двоумљења поступио исто. Осим тога, ово признање је важно и за моју породицу, пре свега за ћерку, јер ће и после много година бити поносна на оца, с обзиром на то да се ово признање поштује и у Србији и далеко ван њених граница.

 

Дуготрајни аплауз, поштовање и дивљење испунили су салу Скупштине Београда, када су златну плакету за колективни најплеменитији подвиг примила петорица Банаћана - Дамир Комленић, Сава Зорић, Ђорђе Чичулић и Стојан Мишковић из Кикинде и Јован Мијатовић из Банатског Деспотовца. Они су организујући се преко друштвених мрежа донирали кожу двојици радника НИС, тешко повређеним у пожару на нафтној бушотини "Брамаљ 3" код Пожаревца. Њихова жеља да помогну била је већа од свих предстојећих болова и дуготрајног опоравка.

 

„Изузетна је част понети ово јединствено признање, Златну плакету "Новости" за племенито дело“, рекао је Дамир Комленић.

 

„Ми бисмо опет урадили исто, а наша најважнија награда ипак је што се Дејан Јеринкић и Горан Беланчевић успешно опорављају. Њихови животи су највреднији, а ми смо им само помогли да добију најважнију битку“.

 

Најлепшу, дечју лекцију хуманости и храбрости одржао је Огњен Дамљановић, матурант из Ужица. Овај храбри "младић од врлина" је марта прошле године, из хладне, набујале Ђетиње спасао четворогодишњег Лазара.

 

„Врло сам почаствован овим признањем, чини ми се да ми адреналин "ради" баш као оног дана када сам за Лазарев живот скочио у Ђетињу“, рекао је Огњен уз широки осмех.

 

Милорад Јовановић (60), из Белегиша, своју хуманост платио је највишом ценом. Утопио се у жељи да помогне унуци Александри коју су понеле воде моћног Дунава. Он без једне руке, а унука непливач. Борећи се против плаховите реке, Милорад је, том једном руком, смогао снаге да изгура унуку према обали и у тренутку нестао под водом... За то му је постхумно додељена Златна плакета за најплеменитији подвиг.

 

„Моја осећања су сада узбуркана, а понос на деду који је дао живот за мене безграничан – уплакана“, казала је Милорадова унука Александра.

 

Уз четири златне, додељено је и 11 сребрних плакета - Предрагу Адамовићу из Бањалуке, Наташи Младеновић из Јежевице код Пожеге, Драгану Вујовићу из Ужица, Милици Ђекић из Краљева, Марку Јовановићу из Ниша, Немањи Тривуну и Ђорђу Елеку из Фоче, монасима манастира Зочиште код Ораховца, Владети Зарубици, Војину Радовићу и Веску Божовићу из Подгорице и Горици Димитријевић из Крагујевца.

 

„Нема радоснијег почетка новог лета од ове свечаности "Вечерњих новости", посвећене племенитим подвизима учињеним у минулој години“, казао је академик Матија Бећковић, председник жирија.

 

„Није чудо што једва чекамо да видимо оне који нам се указују готово као светила у времену у којем живимо. А, то је време у којем је подвиг открити шта је подвиг, а шта превара, монтажа и манипулација. Таквих дилема нема у овој традиционалној акцији названој "Најплеменитији подвиг године", додао је он.

 

„Херој племенитости је само онај који се одважио на витешки чин, а не онај који би више од њега волео да је то учинио, али је кад му се пружила прилика, одлучио да му је паметније и племенитије да у ватру скаче неко други. Утолико је значајније што у овој акцији налазе места само истински хероји и њихови племенити подвизи, чији се примери износе на видело као оно најбитније за судбину човека, а не нешто узгредно и споредно“, закључује овај угленди књижевник.

 

Извор: Вечерње новости


Последњи пут измењено недеља, 24 фебруар 2019 22:31
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015