Logo
Одштампајте ову страницу

Патриотизам и гастрономија

Оцените овај чланак
(8 гласова)

vrabacgnezduiiiiiiСнажна и искрена осећања љубави, поштовања и привржености према сопственом народу, држави, језику, писму, националној култури, историји и традицији – нешто је што одликује искреног патриоту данас, у савременом тренутку -  садашњем пресеку времена и простора.

 

Патриота има обавезу да се залаже за слободу мисли и изражавања, развијену националну свест и оформљен национални идентитет. А где ћете данас срести једног патриоту и то младог, са искреним и добрим мислима о људима уопште, који воли и поштује оно што јесте и своје, али због тога не мисли ружно ни о коме другом ко не припада његовом народу? Или, где замишљате да га можете срести?

 

Можда у политичкој странци или на неком политичком митингу? Али, засигурно не у неком ресторану? На тај амбијент, ретко ко би помислио. А ми смо га управо тамо срели. Баш, ето, у кафани са белом патриотском мајицом, седећи тако за кафанским столом са црвено белим карираним столњаком. Власник ресторана ,,Корчагин“ Војин Цуцић патриотизам као део здравих изворних породичних вредности надоградио је додатно - улагањем у себе и свој лични развој.

 

Тако се, поред успешног менаџерског посла и управаљања познатом београдском кафаном ,,Корчагин“ бави и – добротворним радом и друштвено-одговорним пословањем, јер живот и љубав према свом народу красе и одликују дела, а не говори и памфлети, или бесмисленом мржњом често обојене поруке на Твитеру.

 

Војин је рођен у Београду, 1989. године, завршио  је права, а љубав према отаџбини му је пренео отац који је још и у ратовима био добровољац и такође помагао људе широм бивше Југославије.

 

Последња Војинова већа активност на Косову и Метохији је била обилазак 19 породица, заједно са људима из хуманитарне организације ,,Срби за Србе“. Том приликом су свим породицама уручили неопходну хуманитарну помоћ.

 

Војин је од оца преузео и породични бизнис. Пре десет година почео је да води један ресторан, сада их тренутно има пет, а планирају да ускоро отворе и шести. И у ресторанима води проактивну политику запошљавања, где посао даје и студентима, а међу њима било је чак и доктораната.

 

Ако одете на профиле његових друштвених мрежа, на Инстаграм профилу можете видети како држи у рукама усркшње јаје на коме је нацртана застава земље која није признала Косово и која су на хуманитарној аукцији за ускршње празнике нуђена за 1000 динара по комаду. Тако сакупљен новац намењен је био за наше социјално угрожене суграђане на Косову и Метохији.

 

Гуглајући на интернету можете наићи на његово име и у улози навијача који је случајно ухватио дрес фудбалера Александра Митровића на трибинама у Моски када су „орлови“ победили Костарику са 1:0  у квалификацијама за Мундијал. Организовао је продају тог дреса и сакупио око 200.000 динара, а цео износ је уплаћен једној породици на Косову.

 

                                                 vojinuciciccccccc

У разговору са овим младим човеком дотакли смо се, између осталог и теме патриотизма и односа према народу и држави у којој живи.

 

На шта помислиш кад ти се спомене реч патриотизам?

 

Ово је свакако тема на коју би се могло говорити нашироко, али покушаћу да будем јасан – на љубав, понос, херојство, витештво и чојство. Не треба ти оклоп да би био витез нити пушка да би био херој. Патриотизам треба ценити по величини љубави, а не величини мржње, јер тада промашује циљ. Љубав првенствено према ближњем да бисмо ценили и даљњег. Понос на земљу својих отаца. Дуг према земљи кроз чији сам се језик и културу остварио као личност.

 

Како твоји пријатељи и околина доживљавају оно што радиш?

 

Позитивни коментари и похвале не изостају, заиста. Тако нешто и очекујем од пријатеља, бирао сам их и бирали су ме на основу сличног начина размишљања. Посебно је привукла пажњу акција ,,Јела земаља које нису признале Косово” недељом у кафани ,,Павле Корчагин“. Људи генерално умеју да препознају оно што је добро. Чак и када не знамо да певамо, чујемо када неко лепо пева. 

 

Шта недостаје младима и како да размишљају као ти?

 

Рекао бих да је недостатак културног садржаја главни проблем данашњице. Заправо, недостатак пласирања истог. Интернет је медиј који данас има приоритет, а младе би требало усмерити, разговарати са њима, посветити им се. Живимо у брзом времену. Млад човек зна да направи разлику између добра и зла, само када му се та разлика предочи. Избор је оно што свако заслужује, а којим путем ће кренути зависи од слободне воље.

 

Како видиш исправан вид испољавања патриотизма на друштвеним мрежама и шта можеш поручити онима који то раде на погрешан начин – кроз писање и мржњу према другима?

 

Поента је не угрозити никог, а учинити добро.  Нити сам ја већи Србин ако мрзим Француза, нити је Француз већи патриота ако мрзи Србина. Чини добро да ти се добро и врати. Примери онога како ми видимо позитиван вид испољавања патриотизма су већ надалеко познати јавности. Као што сам споменуо акција ,,Јела земаља које нису признале Косово”. Поред овога, наша акција је и хуманитарног карактера, па тако сарађујемо са организацијом ,,Срби за Србе“, а од сваког специјалитета издвајамо 100 динара за помоћ студентима са Космета. Није важно бити јак само на речима, већ и на делу.

 

                                       zastavaivoijinannsna90909

 

Иначе, овом младом човеку не треба пуно да смисли неку нову креативну идеју која се креће у оквирима српског и националног идентитета. Осмислио је и такмичење и лајковање два презимена на Инстаграму. Посетиоци његовог Инстаграм профила могу да лајкују једно од два понуђена презимена, а оно које добије више гласова побеђује и обезбеђује свим гостима за тим столом у његовом ресторану – попуст на целокупан рачун.

 

А опет шта је презиме, ако није део нашег личног идентитета. Није организовао такмичење у испијању пива! Или, није смислио такмичење у некој видео игрици, зар не? Када је такав начин размишљања зароњен у несвесно, он једноставно рађа идеје које су везане за изворни рацио. Његов шеф кухиње Раде Вукојевић му у  неговању љубави према сопственом народу и поштовању онога за шта се бори – здушно помаже.

 

Тренутно имају акцију да на менију једном недељно имају јела земаља које нису признале Косово. За рецепте се сналазе на разне начине: познаници, интернет, википедија...Теже ја мало набавити намирнице, али главни кувар каже да су људи из тих крајева пробали та јела и кажу да су врло слична изворним јелима.

 

Војин, заједно са запосленима негује посебан дух кафане. За њега -  то има посебно  значење. „То је свакако пријатељство. Код нас нема разлике између запосленог, менаџера и газде. Створили смо породичан однос, сви смо једна велика породица. То осећају и гости, па врло брзо и они постану део исте. Знате ли оно, када уђете у нечију кућу, а осећате се као у својој? Управо то је суштина Најбољих кафана – друга кућа, уточиште“, објашњава нам овај млади човек.

                                       zastavajelooooo

 

 

Витезови модерног доба

 

Шта можемо научити на основу Војиновог примера ? Да своја осећања и свој идентитeт  можеш изразити на милион начина и да чак и своју основну делатност, у овом случају угоститељство, можеш искористити за тако нешто. Потребно је само да тај осећај буде лично твој, искрен и аутентичан.

 

Постоје међу нама витезови модерног доба, који патриотизам испољавају као што су га описивали и наши сународници Јован Дучић, Милан Ракић и Алекса Шантић. То су људи који искрено воле своју земљу и знају да уживају у њој и њеним лепотама.  Један од њих је и наш саговорник Војин Цуцић.

 

Људи као што је он, труде да својим понашањем величају и дижу углед своје земље.  Кад такве људе упитате зашто воле ову нашу земљу неће вам рећи неки дубокоуман разлог, нити ништа са неком великом прецизношћу и филозофијом. Просто ће рећи: Волим је зато што је то моја земља и зато што сам се ту родио“.

 

И шта је следеће на реду? Не сумњамо у креативност овог младог момка. И нас је инспирисао својим поступцима те му овом приликом и сами можемо дати један предлог а на њему је да ли ће да га прихвати.  Ето, на пример, да свако ко дође у кафану Корчагин донесе или осмисли своју отаџбинску песму. Војин ће изабрати најбољу. Она ће бити окачена на зиду његове кафане, објављена на званичним друштвеним профилима Инстаграму и Фејсбуку, а доносилац песме имаће – попуст за свој „отаџбински мени“. Наравно, у договору са власником.

                                            jajazastavaaaaaa

Ми му сада само поклањамо стихове Јована Дучића, за инспирацију и будуће победе:

 

Отаџбина (Јован Дучић)

Tвоје сунце носе сад на заставама,

Ти живиш у бесном поносу синова;

Твоје светло небо понели смо с нама,

И зоре да зраче на путима снова...

 

Ми смо твоје биће и твоја судбина,

Ударац твог срца у свемиру. Вечна,

Твој је удес писан на челу твог сина,

На мач његов реч ти страшна, неизречна. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 мај 2019 22:48
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015