Кућа Добрих Вести

Login

У Београду на првом Светском купу 800 веслача у 358 посада из 38 земаља

Оцените овај чланак
(0 гласова)

stegic-kovacevic-smit-ilic-jevremovic-veslanje-kzs-uvodnaБеоград ће од 3. до 6. маја бити центар светског веслачког спорта, јер ће на првом Светском купу у сезони учествовати 800 веслача у 358 чамаца из 38 земаља а очекује се укупно између 1.200 и 1.300 учесника, тренера и гостију!

Ада Циганлија је постала мали веслачки град, све је пуно чамаца, приколица и учесника од којих су неки допутовали још прошлог викенда, а свима је, на конфенцији за медије у Скупштни града Београда, секретар за спорт и омладину Београда Ацо Ковачевић пожелео много добрих резултата и пријатан боравак у главном граду.

- Ово је највеће такмичење у Београду од Првенства Европе 1932. када је веслачки спорт у питању – истакао је председник Организационог одбора,
помоћник министра омладине и спорта Драган Атанасов.

- Надамо се да ће уз добре резултате и медаље, учесници понети и лепе успомене са Ада Циганлије која се још једном представила у најлепшем светлу као одличан регатни центар.

Мат Смит, извршни директор Међународне веслачке федерације (ФИСА) се захвалио државним и градским ресорним институцијама на подршци Веслачком
савезу Србије у организацији овог такмичења, која је по броју учесника и посада рекордно када су светски купови у питању:

- Позивам све љубитеље веслања, али и оне који воле спорт, да дођу на Аду Циганлију јер ће видети крем светског веслања – нагласио је Мат Смит.

- Процењујемо да ће 70 процената посада које ће у Лондону на Олимпијским играма освојити медаље, веслати и у Београду па ако већ не можете на олимпијску регату ово је прилика да их поздравите.

Уз Самсунг светски куп, на Ади Циганилји ће се одожати и последња квалификациона регата за Параолимпијске игре у септембру у Лондону.

Квалификације су почеле у четвртак 3. маја, у петак се настављају за параолимпијце и у неолимпијским дисциплинама, у суботу су по подне финала за
веслаче параолимпијце и неолимпијске дисциплине, а у недељу од 10,40 су финала у олимпијским дисциплинама.

- Макишка страна је слободна за све гледаоце, а биће места и на трибини код судијског торња. Стаза за пешаке дуж те стране језера биће затворена и на њој ће се кретати тренери и званчна лица која прате трке. Желимо што више посетилаца, како бисмо и на том плану поставили рекорд, али и молимо гледаоце за дисциплину и поштовање реда и прописа – рекао је генерални секретар ВС Србије Небојша Јевремовић.

Селектор Небојша Илић је саопштио да ће Србија имати пет посада на Самсунг светском купу – четверац без (Горан Јагар, Мљан Милошевић, Никола Стојић и Радоје Ђерић), двојац без (Ненад Беђик и Јован Поповић), дубл скул (Милош Васић и Марко Марјановић) и две скифисткиње Ива Обрадовић и Ивана Филиповић.

- Са стручног аспекта, нама је ово такмичење драгоцено да видимо форму и могућности сваког учесника како бисмо одредили добитну комбинацију за
Лондон – рекао је Илић.

- Код дубал скула циљ је да оценимо да ли овај чамац има перспективу или ћемо их пребацити у скифове. Имаће јаку конкуренцију јер долазе Италијани, Украјинци, Руси... Код скифсткиња желим да видим да ли ће Ивана Филиповић достићи резултат Иве Обрадовић како бисмо формирали јак дубл скул или ћемо их оставити у скифу...Ми имамо две испуњена олимпијске норме у четверцу без и двојцу без, али у различитим саставима од ових у Београду и мало смо „промешали карте“, да проверимо и друге веслаче. Неће у Београду бити и нешег лаког четверца који се припрема на Сребром језеру у националном
веслачком тренинг центру и у коме су Ненад Бабовић, Милош Томић, Милош Станојевић и Немања Нешић. Њима је важна олимпијска изборна регата за недељу дана у Луцерну. Имамо скоро три месеца да одаберемо праве посаде за Лондон јер нам је циљ што бољи пласмани и, наравно, медаље.

Како је истакао извршни директор Самсунг светског купа Младен Стегић, у техничком погледу у организацији достигнути су изузетно високи стандарди и већ су стигли и први комплименти од челника ФИСА и вођа репрезентација.

На прогаму је 21 дисциплина: 14 олимпијских, три неолимпијске и четири пароалимпијске.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 09 мај 2012 17:39
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија