Кућа Добрих Вести

Login

Јасна Шекарић и Бора Станковић добитници "Специјалних признања" СС Србије

Оцените овај чланак
(0 гласова)

koricamaricsekaricstankovicБЕОГРАД- Јасна Шекарић, освајач пет олимпијских медаља и стрелац миленијума и легенда светске кошарке Борислав Бора Станковић,  добитници су „Специјалног признања“ Спортског савеза Србије за 2012.


„Специјална признања“ уручили су им Алиса Марић министар омладине и спорта Србије и Алексанадар Шоштар председник Спортског савеза Србије на свечаној Скупштини Спортског савеза Србије у  Дому Народне скупштине Србије у присуству  великог броја угледних званица, представника дипломатског кора, спортиста  и тренера.
Бора Станковић (рођен 1925) је као кошаркаш Црвене звезде освојио две титуле првака Југославије (1946. и 1947) а као тренер са ОКК Београдом четири и са Оранжсодом (Италија) једну. Био је генерални секретар КСЈ од 1956. до 1966. а од 1976. до 2002. и генерални секретар Међународне кошаркашке федерције (ФИБА). У  „Кућу славних“ ушао је 1991. Био је члан МОК од  1988. до 2006. Одликован је француском Легијом части, највишим југословенским орденима, двоструки је носилац „Олимпијског ордена“.
- Захваљујем се на овом признању које је стигло на крају моје каријере спортског радника. Било је много лепих али и тешких тренутака али ћу се увек сећати оних лепих – рекао је Бора Станковић.
Јасна Шекарић је проглашена 2000. за стрелца миленијума. На седам олимпијских игара освојила је пет медаља, злато, три сребра и бронзу,  и на шест олимпијских турнира гађала је увек у финалу макар у једној дисциплини. На пет Шампионата света (1987, 1989, 1990, 1991. и 1994) освојила пет медаља, четири појединачне (три злата и једно сребро) и једну екипну (бронза). Са Првенстава Европе има 11 појединачних медаља - пет златних, две сребрне и четири бронзане. У екипи је освојила седам одличја - три злата, сребро и три бронзе.
Са Светских купова је донела 60 медаља (37 - 14 - 9). У финалу Свеског купа освојила је шест кристалних глобуса ИССФ.
-Веома сам срећна што ово признање добијам пред  људима који су, као и ја, скоро цео живот посветили спорту и који  знају колико он може да буде и леп и тежак. Имала сам среће што сам била окружена пријатељима и породицом са којима сам делила и лоше и добро и то ми је помогло да оволико друго трајем – захвалила се Јасна Шекарић која је на свечаност дошла са кћерком Леом, од прошле године преспектвним стрелцем пиштољем.
Алиса Марић, министар омладине и спорта Србије у поздравној речи је  истакла:
- Имамо уређен систем спорта који доноси резултате и честитам спортистима и спортским радницима на успесима у овој олимпијској години. Спортски савез Србије је незаменљиви део тог система и  надам се да ћемо сарађивати и даље како бисмо још више унапредили наш спорт.
Александар Шоштар је  у уводној речи нагласио да је са преко 190 чланова Спортски савез Србије најмасовнија спортска организација на Балкану и  да је  је „Специјално признање" прилика да се  личностима које су задужиле српски спорт још једном каже – хвала.
Свечаности су присуствовали амбасадори Кубе, Индонезије и Грчке, представници ОКС, великог броја гранских и општинских спортских савеза, пријатељи спорта...
Ово је дуга година да се додељују „Специјана признања“. Први лауреати 2011. су били Ивица Дачић премијер Србије и први рекет света тенисер Новак Ђоковић.

Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 15 децембар 2012 15:21
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија