Logo
Одштампајте ову страницу

Племенити Француз

Оцените овај чланак
(5 гласова)

arnoПАРИЗ - Француз Арно Гујон је један је од овогодишњих  добитника специјалне награде "Најплеменитији подвиг године”, који компанија "Новости“ пола века додељује храбрим и племенитим људима, чија људскост не посустаје пред мукама, недаћама и неправдама.

 

 

 

Француз помаже Србе

 

Ове године специјална плакета заслужено је отишла у руке Француза, човека који осам година хуманитарним радом обезбеђује безбрижан и срећан живот Срба на Косову.

За помоћ српском народу Епархија рашко-призренска је у јуну ове године одликовала Арноа медаљом краља Стефана Дечанског. Жеља му је да активности организације чије је седиште у Француској, пренесе на све европске земље, јер сматра да проблем Срба на Косову није само српски, већ и европски. У Француској издаје и тромесечни билтен у коме донаторе и јавност извештава о активностима и ситуацији на Косову.

Признање за "Најплеменитији подвиг године“ Арно је посветио донаторима из Француске, који нису заборавили старо француско-српско пријатељство, али и Србима са Косова и Метохије, који су, како је казао, пример храбрости и достојанства за све, како Србе, тако и Французе. Након свечане доделе признања Арноу су се лично захвалили у име српског народа Александар Вулин, Емир Кустурица, Рада Ђуричин, Бора Ђорђевић и бројни грађани.

 

Солидарност с Косовом

 

Арно Гујон (27), је имао 18 година када је на вестима видео ужас и страхоте мартовског погрома на Косову 2004. године. Са две године старијим братом Беретраном основао је НВО „Солидарност за Косово“. Солидарност данас у Француској окупља 30 волонтера и  6.000 донатора, који помажу рад асоцијације. Гујон је до сада скоро четрдсесет пута био на Косову, довезао је 23 конвоја хуманитарне помоћи за народне кухиње, српске школе, спортске клубове, усамљене, заборављене и сиромашне. Вредност досадашње помоћи прелази милион и сто педесет хиљада евра. Само у 2012. години Гујон је обезбедио 40 тона хране за народне кухиње, летовање 40-так српских малишана у Херцег Новом и реновирање српске школе "Бора Станковић“ у селу Стража, надомак Гњилана. Последњи пројекат је омогућио и запошљавања, јер је ангажовао и платио српске извођаче да раде на реновирању школе.

Крајем децембра Арно поново креће на Косово у пратњи божићног конвоја, који је у протеклих осам година постао традиција, као и његов боравак на Косову током новогодишњих празника.

 

Породична хуманост

 

Временом се цела породица Гујон укључила у племениту мисију младог Француза, који се пре три месеца преселио у Београд и уписао мастер на Факултету политичких наука, како би усавршио српски језик.

Пре две и по године, током боравка у Републици Српској, где је био ангажован на једном француском пројекту из области екологије, упознао је Ивану Гајић, пореклом из околине Зворника, која је рођена и живи у Француској. Са Иваном се Арно верио ове године у манастиру Грачаница.

Награду "Новости" добио је још један странац. То је италијански публициста и новинар  Енрике Вињи, који годинама помаже и сведочи о животу Срба на Косову и Метохији. Помогао је педесетак породица, а небројане су његове донације у новцу, храни, гардероби.

 

Најплеменитиј подвиг године “Андрићград”

 

На јубиларну 50. годишњицу акције "Новости" награда је додељена Емиру Кустурици за изградњу Андрић града,  постхумно Јелени Трикић, а дечији подвиг припао је Даници Зорић

У образложењу жирија  наводи се да је награда додељена Кустурици, јер је "својим ремек-делом у Вишеграду обележио пола века од доделе Нобелове награде славном писцу Иви Андрићу".

"Први пут после подизања на Дрини ћуприје, један човек је, захваљујући свом фанатизму и упорности, изградио нешто што је пандан овом неимарском чуду", наведено је у образложењу жирија.

Постхумно признање је припало мајору Горану Савићу из Београда. Овај пилот је до последње секунде остао у авиону који је падао, жртвујући тако свој живот да би сачувао друге.

Једногласном одлуком жирија исто признање додељено је и Јелени Трикић из Дрвара, "мајци храброст", која је упркос тешкој болести одлучила да роди сина Николу.

 

Најплеменитији дечији подвиг

 

Златна плекета за најплеменитији дечји подвиг припала је Даници Зорић из Божетића, крај Нове Вароши, која у тешким животним условима сама брине о два брата и оцу, које је мајка оставила.

Даница је ових дана, поред Златне плакете, добила још један поклон за Нову годину: мајка јој се вратила и она је сада пресрећна.

Људи добре воље, помогли су и да јој се опреми кућа. Слике немаштине и тешког живота нису оставиле равнодушним добре људе, који опремају дом за породицу Зорић.

Власници фирме из једног војвођанског града, који желе да остану анонимни, финансирали су занатске радове на кући, чија је изградња започела пре пет година. Други дародавци су већ спаковали намештај, апарате за домаћинство...

 

Специјалне плакете

 

Добитници Специјалних плакета су ученици Средњошколског центра у Фочи, Невен Крнојелац и Дража Вуковић, који су зимус на Тјентишту од сигурне смрти у сметовима спасли 16 путника из завејаних аутомобила.

Средњошколци Немања Вељић из Трстеника и Душан Арсекић из Ивањице спасли су летос вршњака Младомира Јоксимовића, који се давио у Морави.

Возач "Лотоса" из Новог Пазара Сенад Бећировић и Новосађанин Срђа Столић добили су признање, јер су у последњем тренутку спречили да се аутобус са 50 путника сурва у Сићевачку клисуру.

Ужичанин Раде Јездић извукао је Лазара Себастјановића из приколице, која је клизила ка понору. Захваљујући ватрогасцима из Врања у завејаном селу Смиљевићи на врху планине у задњи час спасено је седморо Станковића.

Несебичан је и Миодраг Николић из Калифорније, који са тамошњим Србима деценијама помаже српској деци. Организација "Спасимо децу Србије", на чијем је челу, за 22 године стипендирала је 1.200 малишана.

Само захваљујујући храбрости Драгана Костадиновића, предузетника из Прекодолца, села крај Владичиног Хана, спасен је живот Миљану Младићу, повреденом у експлозији камиона.

Драгован Вуковић, иако без руке, очистио је више од 200 километара сеоских путева од сметова на Сувобору, а спортисти Мирсад Хоџић, Мехо Угљанин и малолетни Омер Хоџић из Сјенице учествовали су у више од стотину спасилачких акција на Пештеру и помогали завејаним у снегу.

Манастир Драганац опстао је и оживео захваљујући јеромонаху Кирилу, који је ту дошао 1999. из Високих Дечана, док је Миланка Кокотовић-Јаворина читав живот посветила помажући другима.

На предлог родитеља преминулог Ивана Батинића, грађанима Обреновца, припала је специјална плакета, јер су се несебично борили за овог младића.

 

Колективни подвиг

 

Колективу награду за најхуманији подвиг године, добили су мештани Гостуна, Бјелог Поља и Бродарева, који су из аутобуса, који је упао у реку Лим, спасли 38 људи. Изо Пушија из Бродарева каже да га није било страх када је скочио у хладан Лим.

Колективни подвиг учинила је посада јединог српског ледоломца "Гребена", која је спасила Смедерево од катастрофалних поплава.

Жиријем је председавао академик Матија Бећковић, а чланови су били академик Душан Ковачевић, глумица Тања Бошковић, бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић, модни креатор Верица Ракочевић, начелник на ВМА Маријан Новаковић, редитељ Небојша Брадић, глумица Рада Ђуричин, стрелац Ивана Максимовић, председник компаније "Комтрејд" Веселин Јевросимовић и генерални директор и главни уредник Компаније "Новости" Манојло Вукотић.

Од 1963. године “Вечерњих новости” овом акцијом уручују признања појединцима или групама, које су својом храброшћу, добротом и одважношћу задужили читаво друштво.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 децембар 2012 02:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015