Logo
Одштампајте ову страницу

Духовна храна за бескућнике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

warrackЛОНДОН – Приче о људима, који своје слободно време посвећују бескућницима трудећи се да их нахране или им обезбеде некакав кров над главом, и нису можда тако ретке. Један Британац, међутим, отишао је корак даље, схвативши да је осим тањира топле супе тим људима потребна и храна за душу.

Кристоф Ворак (Christoph Warrack) је оснивач "Отвореног биоскопа“ (Open Cinema), мреже клубова у којима се једном недељно одржавају пројекције филмова за бескућнике и припаднике других друштвено маргинализованих група. Такви клубови постоје засад у Лондону, Бирмингему, Манчестеру и Кардифу, а у јулу је нови клуб отворен и у Даблину.

Кристоф је на идеју о оснивању "Отвореног биоскопа“ дошао 2005. године радећи као волонтер у народној кухињи за бескућнике при Цркви светог Патрика у лондонском Сохоу када је један од корисника затражио да се после оброка мало и забаве.

Као човек из света филма, Кристоф је искористио своје везе са људима из филмске индустрије да организује бесплатне пројекције најбољих филмских класика и савремених филмова.

Гледаоци бирају филмове које желе да виде, а Кристоф и његови сарадници на основу тога праве тромесечне тематске циклусе. Успех "Отвореног биоскопа“ без сумње обезбеђује и чињеница да су пројекције праћене гостовањима значајних личности из света филма.

"Отворени биоскоп“, осим пројекција филмова, нуди бескућницима могућност да, уз помоћ филмских професионалаца, направе своје кратке филмове. Неки од њих су приказани на фестивалима у Великој Британији и другим земљама.

Кристоф верује да филмови могу да помогну бескућницима да поново успоставе везе са друштвом и да их подстакну да промене своје животе.

"Користи по ментално здравље су огромне“, преноси његове речи британски сајт „Позитив њуз“ (positivenews.org.uk).

                                                    Извор: КУћа добрих вести


Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Најновије од Мирјана Јовановић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015