Кућа Добрих Вести

Login

"Геџин меморијал" 9. фебруара у Београду

Оцените овај чланак
(0 гласова)

rvanjegedzinmemorijalБЕОГРАД - Један од најстаријих рвачких турнира, 27. „Меморијал Љубомир Ивановић – Геџа“ у спомен на великог тренера и рвачког радника одржаће се 9. фебруара у Београду у дворини у Шумицама, саопштено је на конференцији за медије у Палати Србија. Технички организатор је Рвачки клуб Партизан.


Предсеник Организационог одбора Предраг Перуничић, државни секретар за спорт у Министарству омладине и спорта Србије, истакао је да управо традиција обавезује све спортске раднике, а посебно рвачке, да турнир и ове године буде организован на највишем нивоу:
- Рвање је наш најтрофејнији  олимпијски спрт са  стогодишњом традицијом у Србији и изузетним резултатима. У успесима српских рвача уткан је рад генерација истакнутих стручњака међу којима Љубомир Ивановић Геџа заузима посебно место као један од најуспешнијих тренера и селектора, са огромним угледом у свету. Министарство омладине и спорта подржава организацију такмичења која квалитетом и угледом, помажу да се о Србији више и даље чује.
На седници Организационог одбора одржаној пре конференције за медије, за председника Почасног одбора изабран је Небојша Стефановић председник Скупштине Србије, а потпредседници су Драган Атанасов помоћник министра омладине и спорта Србије, Александар Шоштар председник Спортског савеза Србије, Жељко Трајковић председник Рвачког савеза Србије и Иван Тодоров потпредседник Олимпијског комитета Србије.
Међу члановима су и министар омладине и спорта Србије Алиса Марић, Раде Ивановић и Драган Ивановић, брат и син покојног Љубомира Ивановића Геџе, Милорад Вељовић директор полиције,  Драган Вуканић председник Општине Вождовац,  Владе Дивац председник ОКС, Драган Јовановић председник Општине Топола, Ацо Ковачевић секретар за спорт и омладину Београда и бројни истакнути рвачки радници, олимпијски, светски и европски рвачки шампиони и стручњаци.
У Организационом комитету, чије је председник Предраг Перуничић, државни секретар за спорт, потпредседници су Немања Радовић (Скретаријат за спорт и омладину Београда), Драган Стојковић (Општина Младеновац), Иван Бакић (директор СЦ Шумице) и Радосав Маринковић (потпредседник Рвачког клуба Партизан).
Директор турнира је Рајко Балтић. Генерални секретар је Милан Јелић, а извршни секретар Славица Јелић.
Чланови Организационог одбора су Зоран Милановић председник УО РК Партизан, Радослав Симић (РТС),  Љубомир Жакула (односи са медијима), Драган Николић (МУП Србије),  Милорад Докманац (генерални секретар РС Србије), Душан Васиљевић („Спортски Журнал“), Драган Тодоровић („Политика“),  Бошко Кецман, Миливој Џалета, Драган Несторовић, Рајко Микетић (сви РК Партизан) и Радослав Радојевић (предузеће „Техником“).
На турниру, који је међу најквалитетнијима у свету,  очекује се учешће око 100 рвача из 15 земаља, а до сада су се пријавили учесници из 12 земаља.  Директор турнира Рајко Балтић се захвалио Министарству омладине и спорта, Граду Београду, МУП Србије, Војсци Србије, општинама Вождовац, Топола, Младеновац, предузећу Ласта, ВМА и СЦ Шумице на помоћи.
- На жалост, иако смо послали писма на 80 адреса, за сада нема одговара да ће нека фирма помоћи – рекао је Балтић.-  Без помоћи државе, која је издвојила 1,5 милион динара и Града Београда који ће нам помоћи са пола милона, као и подршке општина Вождовац 210.000, Младеновац 150.000 и Топола 80.000  динара, не бисмо успели да на најквалитетнији начин спроведемо организацију. Очекујемо око 800.000 динара од такмичарских такса и још око 680.000 од сувенира, али  оно што смо планирали од спонзора, а то је близу 2,7 милиона динара је још далеко.
Укупни трошкови износе око 6,86 милиона динара. Милинко Вуковић истакао је да су поступком јавних набавки у чак пет сегмената организације добијене најбоље понуде и да ће учесници бити смештени у хотелу Србија, као и у  „Вили Јелена“ и Москви (ВИП гости). Предраг Перуничић је похвалио труд организатора да спроведе јавне набавке што је и обавеза када су у питању средства из буџета.
Промотер турнира биле легендарни руски рвач Александар Карељин троструки олимпијски шампион 1988, 1992. и 1996. и вицешампион 2000. Освојио је и девет титула шампиона света (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998. и 1999.) и 12 златних европских медаља и по томе је без премца у светском рвању.  
- За све што је урадио за нашу земљу и рвачки спорт у Србије, Српска православна црква одликовала је Карељина Орденом Светог Саве и биће му уручен 9. фебруара пре подне у Сремским Карловцима - обавестио је Балтић.- Такмичење почиње 9. фебруара ујутро, свечано отварање је од 17 часова а финалне борбе од 18 до 20 часова у сали у Шумицама. На програму је шест олимпијских категорија, а најбољима ће уз трофеје припасти и награде од 20.000, 10.000 и два пута по 5.000 динара.  За наше рваче ово је добра провера пред Шампионат Европе  у априлу а за српске рвачке раднике прилика да пробају организационе тимове јер нас средином лета у Зрењанину чека организација Светског првенства за јуниоре.
Акредитација новинара је од 1. фебруара у Клубу спортиста на стадиону Партизана.


Последњи пут измењено понедељак, 28 јануар 2013 14:55
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија