Logo
Одштампајте ову страницу

Баке плетиље - веза пензионера и младих

Оцените овај чланак
(1 Глас)

2301-oma-wmРОТЕРДАМ - Два млада предузетника из Ротердама у Холандији отворила су бутик одевних предмета од вуне, које плету баке.

Упркос томе што њихов пословни потез није профитабилан, главни циљ је, ипак, постигнут, а то је стварање веза између пензионера и младе генерације.

Почело је тако што је Ник ван Хенгел (Niek) током посете свом деди у Дому за старе особе упознао једну од старијих дама како плете, „за свој грош”. Седећи у холу она је мајсторски претварала вуну умотану у клупко у лепе трикотажне предмете. Једнога дана Хенгел јој се обратио питањем - "За кога то радите, госпођо?".

Жена није знала шта да му одговори. Она није имала никога од чланова породице и пријатеља, није радила ни по поруџбини. Једноставно, како је рекла, воли да плете и то је то.  

 

Рађање идеје


Ван Хенгел је тако добио идеју о послу. Јер, трикотажа је у моди. Плетење је, међутим, веома интензивна радна активност. Многе старије особе су саме. Зашто да не би удружили таленте старијих особа с онима које поседују млади модни креатори!

Ван Хенгел је изложио своју идеју Џип Пилу (Jip Pulles), свом 31.годишњем пријатељу, који је заједно са њим похађао едукативни програм SB&RM  (Small Business & Retail Management) у Ротердаму  за управљање малим фирмама.

Пил је идеју одмах прихватио. Он је, у оквиру свог пројекта за крај едукације, развио идеју и направио план за фирму, тако да већ три године ова два мушкарца у Ротердаму држе бутик где се продају вунене капе и шалови.

На улицу су испред бутика ставили оглас: ,,Тражимо амбициозне баке које воле да плету". Данас то тако изгледа што негде у унутрашњости Холандије, око великог стола од масивног дрвета, седи осам старијих дама, које су се јавиле на оглас. Површина стола је прекривена вуницом смотаним у клупчад. На столу су и тацнице са комадима торте и шољицама за кафу. Звецкање плетећим иглама прожето је чаврљањем жена.

 

Пројекат Најбоље баке 

 

Цео пројекат носи име "Грениз фајнест"- GF (Granny’s Finest).

Ирена Ријкерс (70 година) је једна од бака са иглама у руци. Она је одувек волела да плете. Дошла је код Ван Хенгела и Пилса по торбу тражене антрацит вунице. Она је искористила вуницу за израду четири модерне траке за главу са наушницима. Веома је поносна својим резултатом.

,,Плетемо нешто што други купују, то је заиста доказ да се наш рад цени", казала је Ријкерсова.

Њена колегиница, госпођа Липс-Корвинкел (66) (Korwinkel) има децу и унучиће за које би могла да плете. Плетење за ,,фирму" и за чланове породице, међутим, није исто. 

,,Веома сам поносна што плетем одевне предмете који могу да се продају по бутицима",  казала је госпођа Корвинкел.

Она не види никакав проблем у томе што њена плетива постају комерцијални производ.

,,Надам се да нас нећете представити као 'окореле' предузетнике који су пронашли начин да поново ставе акценат на плетива која производе старије особе", рекао је Пил новинару.  

 

Задовољство заједништва


Свакако, плетиво се продаје по трговачким ценама, али ГФ је социјални пројекат. Уосталом, Пил и Ван Хенгел још нису ништа зарадили у свом послу.

,,Као главни циљ ГФ има пропагирање друштвене кохезије међу старим особама.  Трговински интереси не треба никада да тај циљ ставе у први план", објаснио је Пил.

За предузеће које почиње са радом и тражи финансије, та логика представља, међутим, препреку. 

,,Банке су нашу производњу оцениле недовољном, а фондови и добротворне организације оклевају, јер продајемо одевне предмете у трговинском оквиру", додаје Пил.

На крају, Пил и Ван Хенгел су одлучили да формирају фондацију ГФ. Они већ годину и по дана раде као добровољци, али чим им промет буде дозволио, постаће директори. Фондација треба да оствари финансијску аутономију за три године.

За своје постојање ГФ дугује субвенцијама општина Ротердам (Rotterdam) и Шидам (Schiedam), доприносима од фондова за подшку и додељеној награди АОА (Aardig Onderweg Award).

ГФ сада има већ шест плетелачких клубова. Сваки клуб се окупља једном седмично. Од 107 учлањених бака, 70 учествује сваке седмице у тачно одређеном ,,дану плетења”.

То чине да би биле у колективу, да би размењивале савете и прибављале вуницу, а и да се друже. Код куће, те жене плету  око 20 часова недељно. ГФ се нада да ће повећати обим производње наредних година и проширити се и на друге општине.

                                           Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 25 фебруар 2013 00:44
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015