Кућа Добрих Вести

Login

Успех је могућ у Србији

Оцените овај чланак
(9 гласова)

Jasmina-Knezevic-uvodnaБЕОГРАД - Мислим да људи који имају храбрости, енергије, идеје могу где год живе, да ли у унутрашњости или у Београду, да нађу шансу и покрену нешто што може да буде тражено на тржишту“, изјавила је за "Кућу добрих вести" Јасмина Кнежевић, оснивач Опште болнице "Бел Медиk" (Bel Medic) u Beogradu.
„Ко би веровао да од здравства може да се направи један озбиљни резултат. Ви за конкурента имате бесплатно државно здравство! Неко се усуди да уђе у ту област која је била потпуно забрањена до 1989. године и успе да се пробије, почиње Кнежевић своју причу.

Јасмина Кнежевић потиче из угледне лекарске породице, отац јој је педијатар, а мајка микробиолог. По породичној традицији завршила је Медицински факултет у Београду, специјализирала педијатрију и магистрирала пулмологију.

Након петнаест година рада у Специјалној дечијој болници за плућне болести на Дедињу, где је била начелник одељења, 1995. одлучила је да заснује приватну лекарску праксу. После деценију и по сигурног запослења у државном здравству решила је да из њега изађе, сматрајући да не постоје одговарајући услови за реализацију промена у здравству, које је сматрала да су неминовне.

 

Добродошлица за целу породицу

 

Циљ јој је био, каже у разговору за наше интернет новине, да направи здравствену кућу која ће бити добродошлица за целу породицу, како за бебе и децу тако и за баке и деке, односно да покрива што шири здравствени спектар. У томе је, без сумње, успела, пошто је "Bel Medic" данас једна модерна и савремено опремљена приватна болница.

Радећи као консултант у неколико приватних лекарских ординација почетком 90-их година минулог века, Јасмина је заволела приватну лекарску праксу и схватила да јој ова врста лекарског рада, који се умногоме разликовао од рада у државном здравству, иде од руке и одговара њеном темпераменту и схватању медицине.

Са супругом Миланом Кнежевићем, филмским редитељем, 1995. одлучује да покрене своју приватну праксу. "Једног дана смо у новинама видели оглас у коме је стоматолог тражио лекаре да са њима подели закупљени простор. Прихватили смо његову понуду и у једној просторији направили нашу ординацију, а чекаоницу делили.

Одмах смо почели да радимо 24 сата дневно са већим бројем лекара", присећа се својих предузетничких почетака у здравству Јасмина Кнежевић, оснивач Опште болнице "Bel Medic" из Београда.

“Моја прича креће 1995. године када сам имала сигуран државни посао и лепу позицију. Била сам начелник у Дечијој болници за плућне болести на Дедињу и као педијатар, пулмолог имала лепу пословну каријеру. Међутим, цео амбијент ме је спутавао. Желела сам нешто више и другачије и морала сам то да остварим. Одлучила сам да напустим државни посао на запрепашћење свих, пре свега, мојих пријатеља и родитеља. Моја одлука за њих је била прави шок. Тада нико није веровао да је могуће од здравства направити било какав пословни успех. Ја сам у то веровала и мислила сам да има простора на тржишту да се направи нешто другачије и боље.

Одлучила сам да кренем заједно са својим супругом. Те ратне године били смо у дилеми да ли ћемо напустити земљу или ћемо покушати да овде останемо и нешто урадимо. Гледали смо око нас друге успешне људе и мислили смо да и ми имамо капацитета, знања и способности да направимо нешто од својих живота, упустили се у све то и ево данас наш "Bel Medic" послује на три локације.

Имамо велику општу болницу и Дом здравља, 150 стално запослених и више од 200 консултаната, познатих лекара наше медицине и тежимо ка томе да понудимо тржишту неки нови квалитет и услугу.

Када смо почињали овај посао нисам ни сањала да ћемо доћи до ових размера. Данас имамо и пацијенте који долазе из света да би нешто урадили за своје здравље у нашим боницама. Мислим да је то велика ствар за нашу земљу“, каже Кнежевић за "Кућу добрих вести".

 

Амбасадорка женског предузетништва

 

Кнежевић је веома активна и у развоју предузетништва у Србији и учествује у једном значајном европском пројекту, који Европска комисија спроводи заједно са Националном агенцијом за регионални развој, Удружењем пословних жена и Агенцијом за промоцију извоза и страна улагања (СИЕПА).

„Срећна сам што сам део тог пројекта десет амбасадорки женског предузетништва. Ми смо пре политичара ушле у Европски парламент и због тога смо јако поносне. Улога нам је да се умрежимо са другим пословним успешним женама у Европи, а у нашој земљи да промовишемо предузетништво и својим примером покажемо да је успех могућ у Србији. Да је могуће са својим радом и трудом нешто урадити, направити корист за себе и друге, запошљавати, покренути неку нову идеју“, истакла је Кнежевић.

Jasmina-Knezevic-006

Према њеним речима пројекат се састоји у томе да је десет предузетница, међу којима је и она, прошло обуку да би могле да „уђу“ у једно предузеће, утврде које су му слабе тачке и препоруче решење, отклањање одређених препрека. Прошле су кроз захтевну шестомесечну обуку и сада је свака од ових десет менторки добила по две фирме којима треба да помогне. Цео пројекат још траје, резултати су већ видљиви и Кнежевићева је задовољна како се све то одвија.

Она је истакла да жене предузетнице, данас, као никад раније, имају подршку у разним удружењима, међу којима је једно од најбољих Удружење пословних жена. То удружење постоји 17 година и има више од 200 фирми чланица.

„Та организација има озбиљну снагу и озбиљан утицај на многе токове који се дешавају у земљи. Ту могу да се добију информације, контакти, умрежавање са потенцијалним партнерима“, навела је она.

Кнежевић истиче да је свуда у Србији тешко покренути бизнис, али да је она пример да и поред озбиљних препрека може да се успе.

 

Приватно здравство изједначити са државним

 

Кнежевић је приметила и да је данас однос државе према здравственом приватном сектору квалитативно другачији него што је био раније. Министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић, каже, има „слуха“ за проблеме који тиште овај сектор.

„Са Министарством здравља раније апсолутно нисмо имали никакву комуникацију. Сада се осећам боље. Мислим да је садашња министарка и као лекар и као особа отворена ка приватном сектору. Верујем да нећемо имати изненађења типа - да се закон донесе, а да приватна лекарска струка не буде консултована”.

Видим и да постоји добра воља да нас интегришу у цео систем, додала је она. “Приватни сектор је ресурс ове земље, није то ресурс некога другог. Често ово понављам када желим да изразим своје незадовољство када чујем да се шаљу пацијенти у Турску у туђе приватне болнице, а овде се чинило све да се спречи развој наших приватних ресурса у здравству. Са одласком пацијената у Турску одлази и наш новац, а у неком тренутку одлазиће и лекари и ми ћемо као друштво сиромашити".

Кнежевић је навела да би најбоље било „да и приватни здравствени центри буду интегрисани у државни систем, односно да приватни лекар може да изда рецепт, препише боловање и да се са пуним поверењем прихвати као кредибилни члан“.

„У многим земљама, чак и у Румунији са књижицом можете да одете код приватног лекара.То је једини начин да лекар буде стварно изабрани лекар. Дакле, да пацијент са књижицом може да бира да ли ће отићи у приватну, или државну болницу, у Београд или Суботицу да се лечи, или оперише.

 

Добра вест

 

За мене би добра вест била да је приватни сектор изједначен са државним секторим и да пацијент може да иде код приватника са књижицом. Да будемо партнери - а не супротстављене две стране. По том питању сам и велики оптимиста“, поручује Кнежевић.

 

Друштвене активности Bel Medic-a

Током прошле године "Bel Medic" је, већ по традицији, организовао две посете деци из Свратишта, коју су обрадовали поклонима, а били су и учесник сајма "Деца су украс света". На београдском Сајму књига, на штанду Enco Book-a, одржана је промоција књиге ,,Живи здраво, чувај своје тело'', која је настала у сарадњи са њиховом Општом болницом.

Бел Медик је учествовао и на финалу "Vip Beach Masters-a 2012", првества Србије у одбојци на песку, где су бринули о здрављу учесника, а били су и пријатељ 10. међународног витешког турнира „Свибор - Духови 2012”, одржаног под слоганом „Витешки за децу”.

Били су и учесник акције АМСС-а на тему "Шта знаш о саобраћају", а екипа Бел Медик-а подржала је, између осталог, и сајам удружења Клинис, поводом међународног дана клиничких испитивања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 јун 2013 19:21
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија