Кућа Добрих Вести

Login

Маратонско племе на стази Фреда Либоуа у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

atletikabgБЕОГРАД - Дејан Николић, директор 26. „Београдског маратиона“ који ће се одржати  21. априла сликовито је објаснио, на конференцији за медије у Међуанародном прес центру Танјуга,  зашто ове године може да падне прошлогодишњи рекорд од 2.300 ученсика у маратону и полумаратону.


- Маратонско племе зна да ће трчати на стазама које је трасирао Фред Лубоу, оснивач модерног тркачког покрета, легендарни директор „Њујоршког маратона“ и велики пријатељ нашег маратона и због тога жели да дођу у Београд. И  награде победницима мушког и женског маратона зову се „Трофеј Фред Либоу“ и рад су академског вајара Душана Николића. Уручићемо и „Трофеј Фрања Михалић“ најбољем домаћем такмичау у мартону, а победници полумаратонске трке припашће „Трофеј Ђоко Вјештица“, док ће „Трофеј Кент Андерсон“ добити појединци  и организације за изузетан допринос „Београдском маратону“.
За резултат бољи од рекорда стазе мушког (2:10,54) и женског „Београдског маратона“ (2:29,44) награда је аутомовил фијат 500 Л.
Позив деци, ђацима, родитељима и наставницима да учествују у „Трци задовољства“ упутиле су Весна Савић Ђукић из Уницефа и Биљана Лајовић из Минстарства просвете, науке и технолошког развоја и да тако проведу заједно време бавећи се спортом.  Један од амбасадора Уницефа, који је партнер „Београдског маратона“ од 1994. је у председник „Београдског маратона“ Александар Ђорђевић.
„Београдски маратион“ је и ове године отворен за особе са инвалидитетом, на чему се захвалио  Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета  Србије, а  Александар Вујчић, генерални секретар Савеза за спорт и рекреацију инвалида Београда је обавестио да  је примљено 250 пријава особа са инвалидитетом за „Трку задовоства“ као и  да ће у маратону стартовати Горан Николић из Крагујевца коме је ово шесто учешће, а у полумаратону Милан Петровић из Лесковца који ће имати водича.
Алексндар Радош из Прве ТВ је  најавио учешће  великог броја запослених са ове телевизије  и пожело да „Београдски маратон“ још једном пошаље лепу поруку из Београда у свет.
Недељко Тодоровић прогностичар Републичког хидрометеоролошког завода, који има преко 100 истрчиних маратона, је најавио иделано време за „ Курир трку задовољства“ и полумаратон (око 17 степени) док је ће у току маратонске трке  температура бити око 22 степена.
- На скоро свим маратонима половина, па и више,  учесника су ветерани - тркачи. Тако је и на „Београдском маратону“ где су заступљени са око 40 процената – рекао је Тодоровић.- Међу њима има доста оних који имају преко 50 маратона у каријери. Тројица из Сербије,  Драго Бораја, Драган Кнежевић и ја имамо преко 100 маратона. Бораја има и преко 220.  Добро је да се повећава број таквих тркача јер су они срце и душа маратонског покрета.
atletikabgmaraton3Дејан Николић је позвао, истакавши пример Делта ђенерали осигурања, чији ће запослени учествовати на „Београдском маратону“, и остале радне организације и фирме да се укључе у трке у недељу.  Делта ђенерали  ће искористити  прилику да прикупи новац за ученика Вељка Вукићевића из ОШ Младост  у Новом Београду коме је неопходна хитна трансплатација бубрега.
Чланови групе „Београдски синдикат“  потписиваће мајице „Трчим за живот“ у петак од 19 до 21 сат и радњи Спрот вижн у ТЦ Ушће и том приликом ће још једном позвати Београђане да  трче, шетају, навијају и помогну онима којима је помоћ најпотребнија.
Ове године први пут је покренута и друштвена мрежа за маратонце и љубитеље трчања на глобалној  интерактивној платформи за комуникацију „Итс мај плеј“. Организатори су припремили и традиционалне награде за најбољу фотографију, најбољу објављену фотографију и најбољи прилог о „Београдском маратону“.
 Старт маратона и полимаратона је у недељу 21. априла у 10 часова код Јата у Булевару, а „Трке задовољства“ у 10,05 код Дома народне скупштине Србије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 април 2013 13:01
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија