Кућа Добрих Вести

Login

Дан пропуштених прилика на СП

Оцените овај чланак
(1 Глас)

tandemirastuzilidomacinevojnovicilajnscakЗАЛАГЕРСЕГ - Био је ово баксузни понедељaк, 13. мај за српске младе куглашице и куглаше на Шампионату света у мађарском граду Залаегерсегу или, како је рекао селектор кадета Драган Фатовић, „као да се све заверило против њих  у дану пропуштених прилика“.


Најдаље је догурао мушки тандем Давид Лаиншчак – Милорад Војновић који је поражен у четвртфиналу од немачког пара Лукас Хаусман - Андреас Бајер. У сетовима је било 1:1 (143:170, 137:134) и одлучивале су  по две „златне кугле“. Прво је одиграо Лаиншчак и срушио седмицу, Бајер је оборио пет чуњева. Војновић је бацао други и погодио у десне “даме” и оборио само три „дрва“. Хаусман је срушио осмицу и са 13:10 Немци су прошли у полуфинале и обезбедили медаљу...
У првом колу Војновић и Лајншчак су савладали Ашара Чакраму и Кемала Нурудиновића (БиХ) са 2:0 (155:150, 131:122) а у другом јак мађарски пар Адам Фарка - Габор Зелингер са 2:0 (137:132, 165:135) у узаврелој атмосфери са препуних трибина.
Други српски пар Ален Кујунџић (који је игра још неопорављен од повреде) и Норбрет Ерњеши, прошао је прво коло победивши Италијане Армина Егереа и Александра Хубера са 2:0 (162:138 и 149:122). У другом колу поново су играли са Италијанима Лукасом Куеном и Алексом Пошом. Било је 1:1 у сетовима (135:129 и 131:150) и одлучивале су додатне кугле. Српски тандем је пропустио шансу  у првој серији „златних кугли”: Кујунџић је и Куен оборили су по три чуња. Пош је дао шансу српским представницима,оборио је пет чуњева и Ерњешију је била потребна шестица за победу. Срушио је петицу и ушло се у другу серију „златних кугли“; Кујунџић је  оборио осмицу, Куен - деветку. Ерњеши је, потом срушио само три чуња, Пош шест и са 15:11 Италијани су прошли у четвртфинале.
Код куглашица, прво коло прошао је тандем Хермина Лукач-  Кристина Љубенковић победивши Михаелу Стерлеу и Антониу Бирталан из Румуније са 2:0 (138:112, 117:105). У другом колу су после „златних кугли“ испале од Кристине Неондорфер и Тине Дворски (Немачка). После 1:1 у сетовима (145:134 и 138:141), одлучивале су по две додатне кугле. У првој серији било је 12:12, у другој Немица је срушила пет чуњева,  али је Лукач парирала осмицом. Друга Немица је оборила осмицу и Кристини Љубенковић је била неоходна шестица за победу, али је, на жалост, оборила само четири чуња и немачки тандем је славио са 13:12.
tandemiljubenkovicilukacУ првом колу испао је пар Весна Бошков – Ангела Золнаи. Елиминисале су их их Саскија Барт и Јана Софија Бахерт (Немачка) са 2:0 (118:126, 144:149) које су на крају постале вицешампионке света.
- Поново нису издржали, у тренуцима када се одлучивало нису били психички јаки. Говорио сам Војновићу и Лајншчаку пре него што су почеле “златне кугле”, да буду смирени, да им се пружила прилика не само да освоје медаљу него и да елиминишу сјајан немачки пар. Лаиншчак, који је одлично играо све мечеве, је добро одиграо, срушио седмицу али је Војновићу је кугла одлетела у „даме“...  И други тандем изгубио је скоро на исти начин...
Селектор кадеткиња Љубомир Штетин је овако оценио учинак:
- Не могу да будем задовољан, више сам очекивао. Имам утисак да је трема „укочила“ Ангелу Золани и Весну Бошков и да нису ни изблиза одиграле како могу. Кристина Љубенковић је морала да сруши пет чуњева да победимо, није погодила први чуњ и пала је четворка. Једна грешка их је скупо коштала.
Микс парови играћен 14. маја и Србија има једно место. Пријављени су Марко Антић и Санела Милосав чији ће ривали бити куглаш и куглашица из Италије.
У спринту, жреб је одредио ове дуеле у првом колу - куглашице: Весна Бошков 1 – Словенија 3, Хермина Лукач - Чешка 1, Ангела Золнаи – БиХ 1, куглаши: Ален Кујунџић - БиХ 3, Давид Лајншчак - Пољска 2 и Милорад Војновић - Словачка 1.
Резултати, Шампионат света , тандеми – куглаши, финале: Камил Козловски  и Павел Осински (Пољска) – Мартин Јанитс и Јакоб Прем (Аустрија) 1:1 („златне кугле“ 14:12). Коначан пласман: 1: Камил Козловски и Павел Осински (Пољска), 2. Мартин Јанитс и Јакоб Прем (Аустрија), две бронзе: Томаж Иванчич и Клемен Иванчич (Словенија), Лукас Хаусман и Андреас Бајер (Немачка).
Куглашице, финале: Ева Стефандесова и Ленка Транова (Словачка) - Саскија Барт и Јана Софија Бахерт 2:0. Коначан пласман: 1. Ева Стефандесова - Ленка Транова (Словачка), 2. Саскија Барт Јана - Софија Бахерт (Немачке), две бронзе: Клара Седлар - Хелена Болић (Хрватска), Валентина Павлаковић - Мирна Босак (Хрватска).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 13 мај 2013 18:25
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија