A+ A A-

Кујунџићу сребро, Лаиншчаку бронза на СП

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1alenkujundzicЗАЛАЕГЕРСЕГ - Ален Kујунџић, млади српски куглаш освојио је вицешампионску титулу у спринту на кадетском Шампионату света у Залаегерсегу у Мађарској, док је његов друг из репрезентације Давид Лаиншчак пригрлио бронзу!


Ово је трећа медаља за српско куглање на овом првенству. Првог дана шампионата бронзу је освојила екипа кадеткиња у саставу Хермина Лукач, Весна Бошков, Санела Милосав, Катарина Љубенковић и Ангела Золнаи!
Кујунџића је у финалу после „златних кугли“ победио хрватски репрезентативац Динко Касумовић 22:17. У сетовима је било 1:1 (98:88, 93:101). Кујунџић је оборио седам, пет и пет, хрватски репрезентативац седам, пет и девет чуњева...
- У финалу, пала ми је концентрација, мало сам попустио после вођства у првом сету и меч је личио на онај са Румуном – каже Ален Кујунџић првотимац Црвене звезде.-  У другом сету сам јако лоше почео, противник је направио у „пуне“ седам чуњева више и, потом,  одлучивале су „златне кугле“, где заиста нисам имао среће, а протвиника је послужила.  Ово ми је свако највећи успех у каријери, после екипног злата из Сарајева 2011. али и најдражи јер сам играо са незалеченом повредом и једва сам издржао...
1davidlainscakУ полуфиналу, састали су се Кујинџић и Лаиншчак и победио је Кујунџић са 2:0 (102:94 и 95:91).  У четвртфиналу, Лаиншчак је  елиминисао Горецког из Чешке. После 1:1 у сетовима (99:101 и 101:90) Лаиншчак је у три додатне кугле оборио 23 чуња (два пута по седам и деветку), Чех 15 и српски репрезентативац је прошао у полуфинале одмах обезбедивши и бронзу.
- Пресрећан сам, нисам се надао као дебитант да ћу одмах освојити и медаљу – казао је Лианшчак првотимац Радничког из Кикинде који је у свим мечевима играо три додатне кугле.-  Нисам тужан што нисам прошао у финале, радујем се због вицешампионске титуле Кујунџића. Кугла ми је одлично радила, али сам добро и погађао, посебно  код “златних кугли”. У три од четри доигравања имао сам по деветку…
Кујунџић је у четвртфиналу такође на „златне кугле“ ( и то два пута по три) победио Румуна Сурда. Меч је завршен 1:1 (107:80 и 98:94). У прве три додатне кугле било је 16:16 (Румун пет, два и девет чуњева, Кујунџић три, осам и пет). У другом доигравању Румун је оборио четри, шест и осам чуњева, укупно18, а Кујунџић седам, осам и осам, укупно 23 и прошао у полуфинале.
У првом колу Лаиншчак је елиминисао одличног Пољака Селмана после 1:1 у сетовима са 24:21 у “златним куглама”. Српски ас је оборио седам, осам и девет чуњева, Пољак три пута по седам…У другом колу, Давид Лаиншчак је био бољи од Немца Донхаузера. Поново су пресудиле додатне кугле: Лаиншчак 20 (осам, девет и три) Румун 19 (седам, седам и пет).
Кујунџић је поход на вицешампионској титули почео победом против Татића (БиХ) од 2:0 у сетовима са сјајним резултатима 95 у првом и 111 у другом сету. У другом колу, савладао је Румуна Сулица са 2:0 такође са  одличним сетовима 87 и 115.
Трећи српски кадет у спринту Милорад  Војновић испао је несрећно од Словака Џиада после 1:1 у сетовима на “златне кугле”. Словак је имао два пута по седам и једном осам чуњева, Војновић је кренуо са четири чуња, оборио, потом, осам и седам што је било недовољно и поражен је са 22:19.
1medaljeekipeivodsjtvoОд куглашица у спринту најдаље је дошла Весна Бошков који је у четвртфиналу елиминисала некадашња српска репрезентативака, која сада игра за Хрватску, Милана Павлиц  на „златне кугле“ 19:17. Бошков је рушила и три хица три, пет и осам чуњева, Павлиц три, седам и девет...
У првом колу Весна Бошков је победила Транову (Словачка). После 2:1 у сетовима, српска куглашица је сјајно одиграла три додатне куге - шест, седам и шест чуњева, Словакиња девет, пет и четири и Бошков је прошла са 19:18. У другом колу, жреб је хтео да се састану Ангела Золнаи и Весна Бошков. Победила је Весна Бошков после три додатне кугле са 19:16. Имала је седам, четири и осам чуњева, Ангела Золнаи пет, четири и седам.
Трећу српску кадеткињу у спринту Хермину Лукач је елиминисала Чехиња Топицова. У “златним куглама” Чехиња је имала више среће19:17. Оборила је шест, осам и пет чуњева, Хермина Лукач је лоше почела: првим хицем три, потом је оборила осмицу  и требала јој је деветка за победу, али је срушила шест чуњева…
- Презадовољан сам, мислим да смо уз мало спортске среће могли да имамо и злато. Кујунџић је био тако близу. Милорад Војновић је несрећно елиминисан  и могли смо да имамо у другом колу и сва три играча – сматра селектор Драган Фатовић.- Лаиншчак је најпријатније изненађење шампионата, сјајно је играо, показао да је велики борац, није лако све мечеве завршити после “златних кугли”. На неки начин први део плана смо испунили, очекујем да последњег дана у појединачном делу Марко Антић и Норберт Ерњеши покажу и мало спортске дрскости, јер знање, вољу и жељу имају… То важи и за Хермину Лукач и Весну Бошков…
1kujundzicfatoviclainscakПоследњег дана Шампионата света одграће се појединачни део са 24 куглаша и куглашица на основу резултата из екипног надметања. Рачунаће  за два комплета медаља – само за појединачно – класик  али и за комбанцију где се сабирају  резултати из екипног дела и појединачног – класик.  Хермина Лукач је осма са 575 чуњева, а Весна Бошков 12. са 566 чуњева. Код кадета Норбрет Ерњеши је десети са 594 чуња, Марко Антић 16. са 586 чуњева. Најбоље резулатате у екипном делу имали су Хрватица Мирна Боска са 619 и Лукас Хаусман (Немачка) са 629 чуњева.
Коначан пласман – спринт, кадети: 1. Динко Касумовић (Хрватска), 2. Ален Кујунџић (Србија), две бронзе: Давид Лаиншчак (Србија) и Ђерђо Нађ (Мађарска).
 Кадеткиње: 1.  Михаела Финкова (Словачка), 2. Алена Бимбер (Немачка),  две бронзе: Милана Павлиц (Хрватска) и Рената Ердос (Румунија).

Извро: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 15 мај 2013 00:04
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани