Кућа Добрих Вести

Login

Стојић и Беђик европски прваци у веслању!!!

Оцените овај чланак
(1 Глас)

POBEDNICIБЕОГРАД - “Боже правде” се чуло на Европском првенству у веслању за сениоре данас у шпанском граду Севиљи, пошто се српски двојац без кормилара Ненад Беђик, Никола Стојић попео на трон Старог континента, тријумфовавши супериорно у финалу.

 

С временом 7:02.59, прошлогодишњи освајачи европске бронзе у Варезеу, дошли су до најсјајнијег одличја - злата у Шпанији, оставивши иза себе најбоље европске посаде, између осталог, браниоце европске круне Холанђане Блинка и Стинмана, олимпијске вицепрваке из Лондона Французе Шардина и Мортелетеа, Италијане Костанца и Косталда..., објавила је прес служба Веслачког савеза Србије.
Пољаци су освојили сребро с временом 7:04.98, а Холанђани бронзу (7:08.27). Четврти кроз циљ прошли су Италијани (7:11.18, пети Мађари Јухас и Симон (7:14.95), док су Французи били последњи (7:20.43).

Огроман успех за веслање и спорт Србије

Огроман успех за српско веслање, али и целокупни српски спорт у који су Стојић и Беђик уткали месеце напорног и посвећеног рада.
“Честитам Беђику и Стојићу на изванредној трци. Тактички су извеслали на шампионском нивоу. Такође, честитам и тренеру Саши Мимићу који је уз мене радио са овим чамцем”, рекао је селектор Веслачке репрезентације Србије Небојша Илић.
“Огроман успех Беђика и Стојића је логична последица њиховог вишемесечног напорног и преданог рада. Из дана у дан су на тренинзима извлачили свој максимум, нису се штедели ниједног тренутка. Сада су награђени за сав труд који су уложили, а посебно ме радује чињеница да, сигуран сам, могу још много да помере своје границе. Њих двојица су тек прошлог јуна први пут заједно сели у чамац. Из тренинга у тренинг су дизали своје могућности на виши ниво, а да су победничка комбинација најбоље се видело ове године пошто нису изгубили ниједну званичну трку. Верујем да могу и даље да напредују и да на Светском првенству у Јужној Кореји у августу остваре, такође, одличан пласман” готово у даху је рекао селектор Илић.                                                                     

                                                                        

                                                                      DVOJAC

Српско веслање међу најуспешнијим нашим спортовима

Српско веслање сваке године донесе медаље са највећих међународних такмичења, што га сврстава у ред наших најсупешнијих спортова. Ипак, на европско сениорско злато се чекало шест година после тријумфа Николе Стојића и Горана Јагара у двојцу без кормилара на Европском првенству за сениоре у Пољској 2007.
“Ово је још један доказ да у веслању године нису пресудан фактор, већ да су мотивација за рад и напорни тренинг једине ствари које те издижу изнад конкуренције. Стојић, 38-годишњак, по посвећености тренинзима може и даље да послужи за пример свима. И Беђик није заостајао у овом сегменту. Њих двојица, тренер Мимић и ја смо од почетка функционисали као један велики тим и успеси нису могли да изостану”, истакао је Илић.

Стојић о финалној трци – имали смо брзину и квалитет

“Готово шест месеци смо вежбали за данашње финале. У квалификацијама смо извеслали најбољу трку ове сезоне која нам је због времена показала оно у шта смо и сами веровали – да имамо брзину и квалитет. Ипак, ни сами нисмо били начисто да ли су резултати из квалификација мериторни за финале. Французи, олимпијски вицепрваци и победници првог овогодишњег Светског купа у Сиднеју, били су лошији од нас у петак, али смо и у финалу показали да то није било случајно. Држали смо се од почетка до краја финала своје тактике, коју смо разрађивали и на Изборној регати у Пловдиву и на Интернационалној регати у Италији. После првих 500 метара смо појачали ритам јер смо знали да је сама средина трке наш главни адут”, анализирао је учешће двојца у Севиљи Никола Стојић, наш најискуснији репрезентативац..
Када смо у последњих 500 метара ушли са готово три секунде предности у односу на другопласиране Пољаке, додао је Стојић, нисмо смели и хтели да било коме препустимо трон. “Чамац је све време одлично ишао и сигурно смо веслали ка злату. Пољаци, освајачи сребра, били су једини који су могли да нас прате. Ради се о одличној посади која је била добра у Лондону, а само због једног лошег дана није имала бољи резултат лене у Варезеу”.

За Ненада Беђика ово је највећи успех у досадашњој каријери

За разлику од Стојића који је навикао на велике међународне успехе 24-годишњем Ненаду Беђику је злато у Севиљи убедљиво највећи успех у досадашњој каријери:
“Иако сам имао огромну жељу да освојимо злато, искрено, нисам се надао да можемо до трона у конкуренцији каква је била у Севиљи. Ипак, наша тактика је још једном донела успех. Од почетка до краја смо се држали свог плана, нисмо одреаговали на бег Италије на почетку. Када смо после прве четвртине трке почели да додајемо гас нико није имао снаге да нас испрати и већ после 1.500 метара сам помислио да нам је злато надохват руке. Тако је и било. Пресрећан сам”, рекао је после “златне” трке Беђик.
“Са Стојићем веслам мање од годину дана и већ сам успео да дођем до овако вредног одличја. То ће нам обојци бити велика мотивација да наставимо да радимо у ударничком ритму. Има још детаља које можемо да поправимо и надам се је ово само најава још већих успеха на међународној сцени” – сијао је од среће Беђик, чији је млађи брат Александар пре недељу дана на Европском првенству за јуниоре у Минску освојио бронзу у двојцу без кормилара са Игором Лончаревићем.

Одлична трка и нашег четверца без кормилара

Четверац без кормилара Миљан Вуковић, Горан Јагар, Милиош Васић, Радоје Ђерић, после несрећног изостанка из финала, скупио је снаге да одвесла одличну трку у Б финалу. С временом 6:27.76 наш тешки четверац тријумфовао је убедљиво и тако шампионат Старог континента завршио на седмом месту.
Са готово шест секунди заостатка кроз циљ је као другопласирана прошла Француска (6:33.52). Трећа је била Турска (6:35.29), четврта Норвешка (6:35.79) а пета Русија (6:48.71).

Ива Обрадовић осма европска скифашица, а наш дубл скул девети у Европи

И Ива Обрадовић је имала добру трку у Б финалу женског скифа која јој је донале осмо место у укупном пласману најбољих европских скифашица. С временом 8:38.23 заузела је друго место са нешто мање од секунде заостатка иза чамца Естоније који је победио (8:37.37). Трећа је била Норвешка (8:44.15), четврта Хрватска (8:49.42) а пета Италија (9:00.53).
У Б финалу дубл скула Марко Марјановић и Алескандар Филиповић су са временом 6:49.61 били трећи што их је сврстало на девето место у укупном пласману.
У овој трци победила је Естонија (6:46.02), друга је била Француска (6:47.74), док су четвето, пето и шесто место заузели чамци Украјине (6:52.82), Чешке (6:55.50) и Азербејџана (6:56.73).
Милош Станојевић је у Б финалу лаког скифа с временом 8:05.21 заузео шесто место. Прва је била Бугарска (7:33.34), друга Словенија (7:40.13), трећа Турска (7:43.51), четврта Шпанија (7:46.63) а пета Француска (7:48.64).

                                                                                                            Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 02 јун 2013 16:41
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија