Кућа Добрих Вести

Login

Алиса Марић отворила 14. Првенство Европе за шахисткиње

Оцените овај чланак
(1 Глас)


epusahualisaБЕОГРАД - Алиса Марић, министар омладине и спорта Србије, женски велемајстор, председник Организационог комитета 14. Првенства Европе за шахисткиње у Београду, отворила је велико такмичење на свечаности у хотелу „Метропол палас“ (Metropol Palace) у Београду у присуству импозантног броја угледних званица.


Првенство ће трајати од 22. јула до 4. августа и учестваће 168 шахисткиња из 35 земаља.
- Ви нисте гошће у Београду, ви сте се само вратиле својој шаховској кући. Нека победи најбоља – поручила је Алиса Марић.- Лично, прија ми да будем у овој улози, а не за шаховском таблом, јер само актери оваквих шампионата знају колико је то напорно. Имаћу времена и да се дружим са својим шаховским пријатељима.
Министарство омладине и спорта помогло је организаторима Шаховском савезу Србије и техничком организатору Центру за развој шаха са девет милиона динара, али је значајну помоћ пружио и Град Београд. Дејан Васовић заменик градоначелника Београда Драгана Ђиласа је  истакао да Београђани воле шах и де ће једна оваква манифестација сигурно помоћи да се још више афирмише древна игра:
- Ако прошетате до Калемегдана видећете велики број наших суграђана како „ратују“ за шаховским таблама. Ово такмичење је прилика да још једном сви љубитељи уживају у пуном сјају шаховске игре...
epusahudanailovСилвио Данаилов, председник Европске шаховске уније (ECU) је на српском одржао краћи говор и добио буран аплауз:
- Осећам се не као гост у Београду, већ као пријатељ међу пријатељима – рекао је Данаилов. - Град Београд у коме је и седиште ЕЦУ изузетно подржава шах и шаховске догађаје, а још једном се захваљујем министру Алиси Марић и Министарству омладине и спорта Србије на изузетној помоћи да организујемо један од најквалитетнијих и најмасовнијих шамионата до сада.
Председник Шаховског савеза Србије Миодраг Вукотић је  истакао да је Европска шаховска унија доделом организације Првенства Европе за шахисткиње Београду, показала да цени успехе, блиставу историју и традицију шаха у Србији:
- Желим да вам се у Београду у наредних 12 дана испуне сви ваши шаховски снови. Сигуран сам де ће оваква манифестација помоћи да се више, лепше и даље чује о женском шаху који је увек био у срцу Београђана. Чувени „Осмомартовски турнир“ који је установљен 1965. после успеха женске репрезентације Југославије, која је освојила на Олимпијади у Сплиту 1963. сребну медаљу, је шаховски догађај са можда и најдужом традицијом у  овом делу Европе – нагласио је Вукотић.
epusahuljubojevicivera nedaljkovicБурним аплаузом награђени су гости на отварању - велемајстор Љубомир Љубојевић и учесница Олимпијаде у Сплиту 1963. Верица Недељковић.
У изванредном уметничком програму који је почео извођењем химне Србије,  учестваовали су оперска певачица Ана Ковачевић, стипендиста Фонда за младе танленте, челисткиња Јелена Михајловић, ансамбл Росини из Ниша и мађионичар Игор Трифунов.
Сава Стоисављевић, главни судија шампионата, уз помоћ два члана ансамбла Росини и  број један на рејтинг листи  Ана Музичук (Словенија), извукла  је жреб: у првом колу 23. јула од 15,30 часова шахисткиње са непарним бројевима на листи имаће црне фигуре.
На досадашњих 13 Шампионата Европе десет шахисткиња је освајало титуле и девет их је дошло у Београд на 14. првенсво Старог континента.
На пригодном коктелу извршни директор Еврпске шаховске уније Владимир Шакотић представио је књигу „Шаховске краљице“ посвећену управо женском Шампионату Европе у којој су аутори Слободан Мирковић и Јосип Ашик сакупили више од 550 партија, међу којима и најбоље партије свих светских шампионки, али и најбољих српских шахисткиња.
Отварању је присуствовао, између осталих угледника  и др Дане Корица генерални секретар Спортског савеза Србије као и велики борј великана нашег шаха, тренера, шахиста и шахисткиња.
Почасни први потез повући ће у уторак 23. јула у 15,30 часова Силвио Данаилов а потом ће са Алисом Марић одржати и конференцију за новинаре.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 23 јул 2013 00:33
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија