Logo
Одштампајте ову страницу

Данас је Међународни дан људских права

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pravaaaaaБЕОГРАД - Ситуација у области људских права непрекидно се побољшава, међутим рањиве групе у Србији су и даље искључене из остваривања својих права, попут ромских заједница, ЛГБТ популације, особа са инвалидитетом....

Појам људских права односи се на концепт који се базира на идеји да људска бића имају универзална природна права, или статус, независно од правне јурисдикције или других одређујућих фактора као што су етнитет, држављанство или пол.

Познавање људских права важно је за очување интегритета сопствене личности, али и за поштовање и пружање помоћи другима, ако су им права, на било који начин угрожена. Када би нас неко овог тренутка питао да набројимо која су то основна људска права, требало би да знамо да набројимо бар њих десет. Ако то није случај, онда морамо да се запитамо како их можемо бранити ако не знамо ни која су то.

За све оне заборавне, мали подсетник. Језгру људских , односно основних права припадају: достојанство човека, право на развој личности, једнакост пред законом и равноправност, слобода религије и расуђивања, слобода мишљења, слобода штампе, слобода учења, слобода окупљања, слобода кретања, слобода избора занимања и слобода рада, неповредивост стана, јемство приватног власништва....

Начело једнакости и забрана дискриминације зајамчени Уставом

Усвајање Декларације представљало је крупан напредак у том тренутку, а том приликом остале су уздржане земље совјетског блока, Саудијска Арабија и Јужноафричка Република.
УН су 1966. донеле два споразума, којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља.
У оквиру Савета Европе 1950. донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.
У Србији је начело једнакости и забрана дискриминације зајамчена Уставом, али и да је поред тога усвојен и велики број закона који забрањују дискриминацију - Закон о забрани дискриминације, здравственој заштити, високом образовању, раду, извршењу кривичних санкција, заштити права и слобода националних мањина.
Влада Србије у јуну ове године усвојила Стратегију превенције и заштите од дискриминације која има за циљ да обезбеди поштовање уставног начела забране дискриминације, али и да ојача и унапреди механизме контроле, како би наша земља испунила и имплементирала стандарде и отклонила или битно смањила дискриминацију осетљивих група.

Тест за поштовање људских права у Србији је и однос према азилантима

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић и стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, подсетили су у заједничком саопштењу да је напредак у поштовању људских права утврђен и током недавне посете високе комесарке УН за људска права Србији, као и у Универзалном периодичном прегледу кроз који је Србија прошла јануара 2013.
Како се наводи у заједничком саопштењу све већи проток илегалних миграната и положај азиланата у Србији представља озбиљну бојазан у области људских права, јер стотине особа које траже азил у Србији имају неодређен статус и неизвесну будућност, а многима нису на одговарајући начин утврђене или регистроване појединачне потребе.
Уједињене нације су 10. децембра 1948. усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.
Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

                                                                                                                           Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 децембар 2013 00:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015