Logo
Одштампајте ову страницу

Сигурније до куповине стана у 2014. години

Оцените овај чланак
(5 гласова)

nekretnineeeeeБЕОГРАД – За све оне који се двоуме да купе стан, али не због финансијских потешкоћа, већ страха од могућих превара и злоупотреба, добра вест је да је у парламенту недавно усвојен Закон о посредовању у промету и закупу непокретности.

Можда је грађане обесхрабрила вест да држава неће више субвенционисати куповину стана и да ће морати да узимају комерцијалне кредите банака, па вест да да ће промет некретнина бити уређенији него што је то био случaј до сада, може  бар мало da ублажи психолошки потрес настао код оних који су ковали планове да дођу до крова над главом у 2014.

Регистар посредника

Усвајањем овог Закона обезбеђује се правна сигурност за грађане и правна лица у коришћењу услуга посредника у промету и закупу непокретности.
Законом се уводи регистар посредника који ће водити министарство надлежно за послове трговине. Прецизирано је да послове посредовања могу обављати само предузетници и привредна друштва, уписани у регистар посредника.
Предвиђено је и редовно ажурирање регистра што ће омогућити сваком учеснику на тржишту - купцу, закуподавцу, продавцу, да виде које су агенције за промет непокретности легалне.

Обавеза плаћања премије осигурања у случају начињене штете купцу стана

Посредник је у обавези да уплаћује годишњу премију осигурања за евентуалну штету коју обављањем послова посредовања може причинити налогодавцу, у износу од минимум 15.000 евра у динарској противвредности по једном осигураном случају, односно минимално 45.000 евра у динарској противвредности за све одштетне захтеве у једној години осигурања. Одредбе закона које се односе на упис у регистар и плаћање осигурања почеће да се примењују 18 месеци након ступања закона на снагу.
Да би предузетник обављао послове посредовања мора, он или запослени који ради код њега, да има положен стручни испит за послове посредовања.

Велики број нелегалних агенција

Према проценама у Србији око 300 привредних субјеката послује на тржишту непокретности као и 800 предузетника, али се претпоставља да је број агенција које су нелегалне знатно већи.
Како се процењује, укупна вредност тржишта непокретности износи око 110 милијарди динара годишње, од чега две трећине отпада на нелегални промет или промет који није регистрован.
Тржиште некретнина у Србији до сада је карактерисало велико учешће сиве економије, нестручност у обављању послова и велика несигурност за све учеснике у промету непокретности. Држава, као и сви учесници у промету непокретности, сусретали су се са великим проблемима.
Усвајањем тог правног акта, први пут се у Србији, област тржишта некретнина уређује у складу са европским стандардима.
                                                                                                                          Извор: Кућа добрих вести


 


Последњи пут измењено четвртак, 02 јануар 2014 17:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015