Кућа Добрих Вести

Login

Стевић 53, Каса 112. у друмској трци на ОИ

Оцените овај чланак
(0 гласова)

stevic-uvodnaЛОНДОН - Иван Стевић српски олимпијац у бициклизму завршио је друмску трку на Олимпијским играма у Лондону на одличном 53. месту са 40 секунди заостака у односу на победника Казахстанца Александра Вунокурова возача Астане, који је стазу од 249,5 км прешао за 5:45,57 часова.

Сребро је припало најбољем младом возачу Ђира ове године РигборетуУран Урану из Колумбије, члану тима Скај са истим временом, док је бронзу освојио
Александар Кристоф (Норвешка) из тима Итера Каћуша са осам секунди заостатка.

И други српски бициклиста Габор Каса завршио је трку на 112. месту са 21,46 минута слабијим временом од победника.

Винокуров и Уран су побегли из групе од око 30 бициклиста на седам километра од циља и врло брзо одмакли групи. Није било слоге да се улове, Винокуров је у финишу искусно чекао на потез Урана и одспринтао га! У спринту групе од 22 возача треће место припало је Кристофу.

Швајцарац Канћелара завршио је на 28. месту у времену Стевића. Канћелара је пао на 15 км пре циља. Победник Тура Вигинс био је 102, а Кевендиш 105.

- Стевић је „имао ноге“ за још бољи пласман, али честитам и њему и Каси за све што су показали – каже селектор Радиша Чубрић.

- Задовољан сам, остварили смо план Стевић је био близу да уђе у прву трећину. Проблем је био што није испратио бег група од 30 возача на око 30 км до циља. Ситуација се искомпликовала када је управо у тој групи дошло до пада на око 15 км до циља, ту је можда била шанса, али је није искористио. Каса је до последњег круга био одличан, потом се видело да нема снаге за 250 км.

Стевић је задовољан, али и признаје:

- Ово нисам доживео! Толико је било гледалаца поред стазе да буквално нисам могао да видим ознаке колико је остало још до циља. Били смо изгубљени у том шпалиру. Имао сам снаге за финиш и да сам имао праве оријентире спринтао бих да уђем у топ 30. Али и овако је добро, завршио сам веома тешку и захтевну трку која је имала за све неочекиван расплет.

Око стазе, према процени Чубрића било је око милион и по гледлаца! На трибинама где су продавне улазнице се стајало! На старту трке у булевару Мал био је и принц Чарлс, а председник УЦИ Пат Меквејд је испричао интересантан детаљ који сведочи о популарности бициклизма у Британији:

- Био сам са председником МОК Жаком Рогом на пријему код краљице Елизабете Друге и када ме је представао рекао је да сам ја први човек бициклистичког спорта који је овог лета веома важан у Британији. Њој су засветлеле оли и рекла је „Да, то је тачно, недавно је Вигинс победио на Туру“.

Винокуров (38 година) има у каријери и сребро у друмској трци из Сиднеја 2000. На шампионатима света у вожњи на хронометар има две бронзе 2004. и 2006. Победио је шпанску Вуелту 2006. уз четири етапне победе. На Туру има четири етапне победе. Славио је и на Око Швајцарске 2003. и Око Немачке 2001. Због допинга дисквалификован је са Тура 2007. и кажњен је двогодишњом забраном такмичења. Вратио се на друм 2009.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 30 јул 2012 15:24
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија