Кућа Добрих Вести

Login

Јовановић се опростио од репрезентације

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1NEBOJSAJOVANOVICPOVLACENJEБЕОГРАД - Небојша Јовановић, бициклиста ОБК Београда, некашњи професионалац, олимпијац у Пекингу 2008. упутио је отворено писмо БС Србије и селектору Радомиру Павловићу у коме саопштава да се повлачи из репрезентције.


Писмо преносимо у целини:
„Да не бих више читао у новинама или на неким интернет странцама како нећу да се одазовем репрезентативном позиву за такмичења и тренинге, овим путем желим да вам саопштим да сам одлучио да на репрезентавну каријеру ставим тачку и опростим се од државног дреса.
Разлог за повлачење је одлука Министарства омладине и спорта Србије да спортисти после 30 година немају виша права на стипендију без обзира што је резултатима потврђују. Такође, сматрам да долазе млађи бициклисти који морају и  могу да преузму репрезентативне одговорности и да имају за шта да се боре.
Овом приликом желим да се захвалим Бициклистичком савезу Србије, репрезентативним сувозачима и бициклистима у свим клубовима са којима са возио, као и тренерима на подршци и изузетној сарадњи“.
Овим поводом, огласио се и селектор за друмски бициклизам Радомир Павловић који је истакао:
- Тешка срца сам прихватио одлуку Небојше Јовановића. Много је допринео успесима, развоју и  популаризацији српског бициклизма и мени је веома драг возач, радан, вредан, одговоран, дисциплинован и успешан и пример је и узор младим бициклистима. Жеља ми је била да Јовановић још неку годину проведе са младим репрезентаивцима и помогне у њиховом стасавању у шампионе. Иако је донео ову одлуку Јовановићу су врата репрезентације увек отворена и може нам се придружи када год буде желео или као такмичар а по завршетку каријере као тренер. Последњи велики успех Јовановић је направио 2012.  на УЦИ трци у Добричу у Бугарској где је освојио друго и пето место и стекао звање спортисте међународног разреда које му је омогућило стипендију али је напунио 30 година и по закону не може да је прима.
Небојша Јовановић је учесник Олимпијских игара у Пекингу 2008. Друмску трку завршио је на 85. месту. Професионалац је од 2005. у АЕГ Тошиба (САД) где је дошао из Партизана, да би, потом 2007. отишао у профи тим Космоте Кастро (Крит) а од 2009. до 2010. био је је у прашкој Спарти. У дресу овог клуба доживео је у августу 2010. тешку повреду на трци за Куп Чешке када је у групу бициклиста улетео мотоциклиста. Опоравио се и 2011. у дресу Партзана Пауер мува тријумфовао у Лиги Србије.
Од децембра 2011. до краја 2013. возио је за крагујевачки Раднички и у мајици тог клуба 2012. освојио титулу шампиона Србије у брдској вожњи. У 2013. је победио у генералном пласману на „Око Београда“. Ове године је члан ОБК Београда.
У каријери има близу 20 победа. Славио је и на етапној трци „Око Брадла“ (категорија 2.2) у Чешкој 2009. Исте године је победио и у Купу Чешке, као први странац у историји овог престижног такмичења. Победио је у две трке које су бодоване за Куп Чешке. Има и две победе у етапама на трци „Кроз Србију“ 2004. и 2009. Власник је и  две шампионске државне титуле на друму (јуниорска 2001. и сениорска 2004.) и три вицешампионске титуле. Био је трећи 2009. и 2010. на друмском Шампионату Србије у дресу матичног клуба Партизан. У 2009. је био и други у генералном пласману на трци „Око Халкидикија“ (2.2).
Најбоље је пласирани српски возач у историји на Шампионатима Европе до 23 године, шесто место у друмској трци 2003. у Атини.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија