Кућа Добрих Вести

Login

Година успеха српског стреличарства

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1STRELICArwTVOSVILANOVICSIBALICLJUBINKOVCIBRZAKOVICБЕОГРАД - Драган Свилановић, председник Стреличарског савеза Србије истакао је на конференцији за медије у хотелу Унион да је поносан што  руководи стреличарском организацијом у години у којој су постигнути неки од највећих успеха!


- Основу за ове резултате поставили су моји предходници али тренери и стреличарски радници у клубовима а на нама је да наставимо и покушамо да  урадимо све што можемо да постинемо оно што многи сматрају немогућим а то је да 2016. имамо учесника на ОИ у Рију – рекао је Свилановић.- Наша стреличарска младост је у овој сезони блистала: Акош Варга из Кастл арчерија из Темерина постао је кадетски вицешампион Европе у Љубљани,  Марија Љубинковић из БСК победила је у генералном пласману Средње европског купа за сениорке компаунд стилом,  у овом такмичењу у укупном пласману победила је и Чарна Брзковић из Панчева олимпик стилом за јуниорке, док је Ива Шибалић из Елит арчерија била друга олимпик стилом за јуниорке. Бронзану медаљу у овом такмичењу освојила је Јасна Радошевић из новосадског Велоса у конкуренцији јуниорки олимпик стилом. Постоље за јуниорке било је пуно наших такмичарки и то је дивна будућност српског стреличарства.
Свилановић, како каже, стално сања исти сан – да у Рију имамо представника у стреличарству. У пракси је то веома тешко, пласман међу 40 на СП отвара врата, нешто лакше је кроз екипу где улазак у 16 гарантује и одлазак на олимпијски турнир.  Један представник  Србије је близу норме: Дејан Форго има испуњен један услов а потребан му је још један. Од српских стреличара у кругу оних који конкуришу  су и Лука Поповић, Лука Гроздановић и Александар Беатовић, али и Продановић и Јонкић:
- Богат савез није онај који има много новца  већ онај који много даје својим такмичарима – нагласио је Свилановић.- Зато ћемо учинити све да наш стреличари који имају норме, у 2015. иду на све турнире а посебно ћемо се припремати за два квалификациона за ОИ: Европски куп у Грчкој и Светско првенство у Копенхагену. Желимо да доведемо из Кореје једног од највећих светских стручњака Донг Сука да ради са нашим врхунским такмичарима, али и да држи курсеве нашим тренерима и судијама. Циљ је да повећамо број клубова а у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Министарством одбране  желимо да терен са Универзијаде 2009. постане наш тренажни центар. Са Војском Србије покушаћемо да направимо тим од кадета – академаца.
Свилановић је истакао да  не сме да се заборави и историја:
- Све што радимо данас градимо на темељима успеха Данила Миоковића, који је 1997. у Истанбулу на Првенству света компаунд стилом освојио четврто место, „сребрне“ репрезентације са Европског купа у Софији 2009. компануд стилом у саставу Миоковић, Урошевић и Матић, бронзе на Играма младих Југоисточне Европе 2009. коју су донели Л. Поповић, Радошевић и В. Поповић и на крају сјајног петог места Луке Гроздановића на МИ прошле године у Мерсину у Турској. Верујем у ову генерацију посебно у девојке у олимпик стилом, које, ако се не пробију до Рија сигурно корчају ка  Олимпијским играма 2020.
Шарманте Чарна Брзаковић, Маеија Љубинковић и Ива Шибалић најавиле су и Шампионат Србије 14. септембра у Петровцу на Млави на коме се очекује учешће близу 150 стреличара из свих српских клубова.
Конференцији за медије присуствовао је и спортски директор Спортског савеза Србије Драган Шешум, генерални секретар Стреличарског савеза Србије Даринка Тимотијевић и пријатељи стреличарског спорта.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија