Logo
Одштампајте ову страницу

Сребро кадеткиња сија као злато!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 


1drugomestosvizajednoШПАЈХЕРЗДОРФ -  Улазећи у аузтобус Ласте, званичног превозника КСС, и честитајући кадеткињама на светском сребру на куглашком Шампионату света у Шпајхерздорфу у Немачкој, председник Куглашког савеза Србије Урош Драгојловић  рекао је :
- Поздрав шампионкама! Ви сте за  све нас првакиње света, ваше сребро сија као злато! Сјајно сте се бориле и нека од вас кадети узму „пелцер“...


Кадети су другарице наградили носећи им торбе од хале до аутобуса, а неке кадеткиње су искористиле и понуду да их „на кркачама“ кадети донесу до аутобуса, све уз смех и сјајно расположење.
У пакленој атмосфери коју су створили немачки навијачи, репрезентација Србије је освојила вицашампионску титулу са 2.302 чуња (Кристина Љубенковић 591, Ангела Золнаи 593, Ана Бошков 548, Хермина Лукач 570, резерва Оливера Чикош, селектор Љубомир Штетин).
Злато је припало Чешкој са 2.312 чуњем, док су бронзу освојиле Немице, које је бодрило близу преко 1.000 гледалаца, са 2.288 чуњева. Четврте су Словенке са 2.257 чуњева а пете Хрватице са 2.253 чуња.
1drugomestokadetkjinjesaselektorom- Частитам девојкама, сјајно су се бориле и успеле да се одупру Немицама чија је послдња играчица лоше завршила меч. Одлично смо почели и повели, повукле су Љубенковићчева и Золнаи али смо после треће играчице пали на друго место са 14 чуњева иза Немица а са 11 чуљева испред Чехиња.  Хермина Лукач је лоше почела, касније је огромном борбеношћу, што је била одлика свих репрезетативки, успела да  се врати у меч и сачува нам друго место.  Чехиње су имале две играчице Топицову и Партишаву са 600 и више чуњева и то је пресудило. Из ове генерације бронзу у Залаегерсегу 2013. освојиле су Хермина Лукач, Кристина Љубенковић и Ангела Золнани, сада су се окитиле сребром. У Детенхајму 2009. са селектором Чуквасоме освојена је бронза и на последња четири Шаммпионата света није нас било на постољу само у Сарајеву 2011.
Хермина Лукач се нашла на великој муци као последња играчица и доказала да је борац огромног срца:
- Лоше сам одиграла први сет, само 124 чуња, али сам се стално бодрила да могу и морам боље. Пратила сам шта ради Немица и стигла сам је у трећем сету, али нисам имала појма  да Чехиње играју тако добро. Жао ми је само што ми у 119. хицу није пала деветка...
На ово је добацила Кристина Љубенковић, која је имала можда и најтежи задатак у екипи, да „пробије лед“ као прва играчица и то је урадила сјајно (591):
- Ништа битније та деветка не би променила, Чехиње су већ биле одмакле, а ти би само више кукала зашто нам је за тако мало  измакла златна медаља! Морамо да се радујемо, направиле смо после Залагерсега корак ка врху, после две бронзе дошло је сребро...
Јунакиња меча била је Ангела Золнаи која је пре две године била резерва у Залаегерсегу. Сада је са 593 луња  била најбоља у нашем тиму и укупно је постигла четврти резултат:
- Имала сам огромну трему. Много су ми помогли навијачи, другови  и другарице из репрезентације. Чула сам их сваки пут када су ме бодрили и када је било добро али, што је још важније, када ми није ишло. Изузетно сам задовољна резултатом, можда само остаје мали жал јер сам могла, да није било неколико грешака и преко 600 чуњева.
Ана Бошков је као трећа играчица била на великим мукама:
- Мени је ово било прво велико такмичње и  имала сам јаку трему.  Борила сам се за сваки чуњ, знала сам да  не смем да дозволим Немици која је игралаа у мом блоку да направи велику разлику.
Колики је ова сребрна медаља подвиг и како су добро играле српске кадеткиње, говори и податак да су се све четири пласирале у појединачно финале које ће се одиграти у среду 13. маја. Резултат из екипног дела и појединачног финала рачунаће се за медаље у комбинацији. Само Србија и Хрватска имају све четири такмичарке међу 24 куглашице које ће се борити за појединачну титулу! Чахиње Топицова са 604 и Портишова са 600 чуњева воде, Словенка Форстнарич са 598 чуњева је трећа, српке куглашице Ангела Золнаи  са 593 и Кристина Љубенковић (591) су четврта и пети, Хермина Лукач је 14. са 570, а 23. је Ана Бошков са 548 чуњева. Укупно су играле 53 кадеткиње.
У недељу 10. маја на стазе ће кадети у надметању за екипне трофеје. Селектор Мирко Чуквас је одредио овај тим: Себастијан Молнар (10,010),  Марко Антић (12,30), Немања Балаћ (13,40), Илија Остојић (16,00) док је резерва је  Жељко Гарафијат.


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015