Кућа Добрих Вести

Login

Марко Антић и Себастијан Молнар шампиони света!

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1zlatopostoljeШПАЈХЕРЗДОРФ - Мушки тандем Србије Марко Антић и Себастијан Молнар освојио је злату медаљу на кадетском Шампионату света у немачком граду Шпајхерздорфу победивши у финалу после „златних кугли“ тандем  Хрватске Матија Тутњевић – Домагој Брадарић. Бронзане медаље припале су тандемима  Француске (Корентин Рошер, Жереми Форленшлагер) и  Мађарске (Марк Хази и Андраш Лендваи).


 У женској конкуренцији  славиле су Немице Алена Бимбер и Бланка Цимерман. У финалу су са 2:0 биле боље од Словенки Тине Хрен и Леиле Лесјак. Бронзе су припале  тандемима Чешке (Михаела Дворакова, Веронка Волмутова) и  Румуније  (Далма Рената Болони, Мариа Чобану). Српски тандем Хермина Лукач – Кристина Љубенковић поражен је у првом колу од Словенки  Тине Хрен – Лаиле Лесјак  после извођење додатних „златних кугли“. У сетовима је било 1:1, повео је српски пар, Словенке су изједначиле и на крају славиле са 16:12  у разигравању. Обе Словенке су обориле по осам чуњева, Српкиње по шест.
 Себастијан Молнар и Марко Антић су у првом колу победили најбоље Аустријанце Матијаса Засковича и Јакоба Према са 2:0 у сетовима, у другом колу су сигурном игром савладали  такође са 2:0 Словенце Клемена Иванчича и Ника Предовника и  тада је Србија  већ  осигурала бронзу. У полуфиналу су, после велике борбе елиминисали Мађаре Марка Хазија и Андраша  Лендваиа. У сетовима је било 1:1, први су добили Мађари, други Срби и одлучивале су „златне кугле“. Прво је одиграо Молнар и оборио осам чуњева, Мађар је био сјајан, срушио је „деветку“. Антић је послао „бомбу“, није погодила први чуњ, пала је „шестица“ и сада се чекало на одговор Мађара, на срећу по нас – лош, само три чуња и Србија је прошла у финале са 14:12 после две додатне кугле.
У финалу,  Антић и Молнар су повели, али је у другом сету хравски тандем искористио мале 1zlatomolnarselektorcukvasanticосцилације у игри српског пара и изједначио на 1:1. Поново су нерви остали српских куглаша на трибинама, чланова делегације и спортских пријатеља из других селекција који су навијали за српски тандем, били  затегнути као струне. Антић је први одиграо и изванредним хицем срушио „деветку“. Хрват Брадарић под притиском,  је „пробио“ и оборио само три чуња. Потом је све решио Молнар сјајном куглом, пала је „осмица“ и  тако је и теоретски обезбеђена победа без обзира на учинак другог хрватскох првотимца који је срушио такође „тројку“: 17:6 за Србију!
- Пресрећан сам због ове златне медаље. Осећао сам да Молнар и ја можемо до трофеја, само нисам очекивао да ће бити – златан. За мене је преломни моменат био у другом сету полуфинала када је Мађар избио „даме“,  то ми је дало крила.
Дебитант Себастијан Молнар је играо одлично, његова „осмица“ у „златним куглама“ у финалу је пресудила:
-  Бодрили смо један другога,  када мени није ишло пружао ми је подршку, саветовао и смиривао. Био сам нервозан,  кугла ме у неким тренуцима није слушала. Последњу „златну куглу“ сам бацио из све снаге, желео сам свим срцем „деветку“. Срећан сам, прелепо је када на првом  великом такмичењу освојиш медаљу и то златну!
1zlatosvizajednoСелектор Мирко Чуквас је  истакао велику борбеност Молнара и Анитића, посебно у прва два меча када су победе обезбедиле најмање бронзу:
- У полуфиналу са Мађарима погледала нас је мало и срећа али и то је део спорта и заслужили су, јер до тада играли одлично. Први сет у том мечу су несрећно изгбили, Мађар је очистио сјајно тешку позицију и то је превагнуло,  поражени су за три чуња. Против Хрватске, после малих осцилација,  изванредан завршетак, права златна тачка на злато...
Србији је  ово дуга медаља на Шампионату света. Пре тога сребро је освојила женска кадетска селекција са 2.302 чуња (Кристина Љубенковић 591, Ангела Золнаи 593, Ана Бошков 548, Хермина Лукач 570, резерва Оливера Чикош, селектор Љубомир Штетин).
 У уторак 12. маја, на стазе ће изаћи у дисциплини микс тандем Марко Антић и Хермина Лукач. Играће се и спринт и селектори ће  до уторка у 11 часова имати времена да судијама предају имена. У жеснкој конкуренцији Србија има две представнице и ривалке су им Словакиња и Аустријанка. Кадети имају три места и ривали ће им бити Француз, Чех и Словенац.


Последњи пут измењено понедељак, 11 мај 2015 19:37
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија