Logo
Одштампајте ову страницу

Торте и колачи којима није потребна реклама

Оцените овај чланак
(5 гласова)

logo-uvodnaБЕОГРАД - Посластичар Слободанка Калабић, пример је храбре жене, која је у транзицији успела да развије породични бизнис и у целу пословну причу укључи и свог сина Александра.

У почетку је радила у малом стану на Дорћолу, величине тридесетак квадрата, а поруџбине су изискивале дананоћни рад.

Напустила је посао због деце, јер није имао ко да их чува и убрзо је морала да смисли шта да ради код куће. Пошто јој је прављење торти и колача ишло од руке, родила се идеја да прави торте и колаче.
И тако је све почело.

Супруг јој је помагао колико је стигао, а данас, Слободанка има подршку свог сина који је и док је уписивао факултет размишљао о томе да настави породични бизнис, па је студирао менаџмент и трговину.
Разговор који је новинар интернет новина "Кућа добрих вести" започео са власницима посластичарнице "Контини" (Цонтини) ишао је својим током док у просторију није унета торта која је изгледала као прави ковчег са благом, са једином разликом што је уместо злата, била напуњена филом!

Права уметност, која је заголицала знатижељу - како се тако нешто прави?

Торте са ликовима из цртаћа и басни, младеначке торте са различитим декорацијама, колачи за славе и прославе - само су неке од мајсторија посластичарнице "Контини" са Звездаре, за коју нећете чути рекламу на радију или на телевизији, али чије су торте, захваљујући једноставној препоруци - прелетеле чак и Атлански океан и заврсиле у САД, а о Европи и да не говоримо.

Да би успех ове храбре жене добио на значају довољно је само споменути период у коме је она почела да ствара своје 'царство' - 1993. - година беспарице и инфлације!

Према речима њеног сина Александара, фирму су покушали да оснују 2008. године, али како нису добили старт-ап кредит, замрзли су пословање, да би је недавно поново покренули, сопственим средствима.

Он је већ са 16 година кренуо да помаже у набавци материјала и да испоручује мамине посластице.

"Контини" нуди своје производе, како тврде наши саговорници, по конкурентним ценама.

Праве домаће торте, колаче и друге слаткише и посластице по традиционалним рецептима, користећи најквалитетније састојке без вештачких арома, боја и додатака.
Квалитет, поред Слободанкиних руку и њеног умећа, гарантује и примена HCCP стандарда.

А када је реч о ценама, рецимо, килограм младеначке торте износи од 1.300 динара па навише, у зависности од декорације, док се дечије торте највише продају (800 килограма месечно), а њихова цена је од 1.200 до 1.500 динара за један килограм.

Стандардне торте продају се за око 1.100 динара за килограм, а иста количина ситних колача за 900 динара, док се појединачно сваки колач (медју којима су и огромне шампите и кремпите), може купити по цени од 40 до 150 динара.
Клијенти се броје на хиљаде, а са некима су Калабићи чак постали и кућни пријатељи.

Више о посластицарници "Контини" мозе да се сазна на њиховом Фејсбук профилу (Facebook), а за месец дана би требало да заживи и сајт.
Планови су и да поред продавнице која се налази у Батутовој улици, отворе још неколико продавница у Београду.

Слободанка

- Догадјало се да не спавам 24 часа. Ово је јако тежак посао и то може да разуме само неко ко се бави сличним послом, тврди Слободанка и наглашава да без великог труда и залагања нема успеха.
Она данас чак стизе и да поред обавеза прављења торти, припреми дневни ручак за породицу.

Александар

- Када сам кренуо у све ово, приметио сам да је велики проблем добити информације на једном месту - о оснивању фирме и покретању бизниса. Шта треба од папира и коме их предати, шта од такси треба платити, каже Александар.
До информација сам дошао тако што сам прошао једну четвородневну обуку Фонда за развој малих и средњих предузећа где сам добио неке основне информације, а затим сам кренуо од Агенције за привредне регистре, Пореске управе, па стигао до пријатеља који су већ у бизнису.

"Ако се крене са идејом да ћес да се обогатиш у кратком времену - од тога нема ништа. Али ако се крене са сазнањем да ћес радити 20 сати дневно и да нећеш имати првих пар година зараду, да ти прво издржавас фирму, па онда она тебе, постоји шанса да успеш", истакао је он.

Акција

Сваког месеца посластичарница "Контини" ће у сарадњи са "Кућом добрих вести" поклањати по једну торту дечијим болницама, сиротиштима, деци ометеној у развоју, сиромашним малишанима за њихове родјендане....

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 септембар 2012 11:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015