Кућа Добрих Вести

Login

Љубичевске коњичке игре у Пожаревцу

Оцените овај чланак
(7 гласова)

ljubicevodefilefiksnaПОЖАРЕВАЦ - Љубичевске коњичке игре, 53. по реду, почеле су синоћ у Пожаревцу свечаним дефилеом свих учесника, а отворио их је председник Србије Томислав Николић, који је и покровитељ ове истински лепе манифестације.


Химну је певала оперска певачица Габријела Убовић, а више о детаљном програму Љубичевских коњичких игара, за које је председник Србије рекао да представљају симбол храбрости, а да је вишебој отелотворење тог симбола, можете прочитати ОВДЕ.


Организатори су на конференцији за медије одржаној протекле седмице у Ергели Љубичево, у оквиру такмичарског програма најавили и најатрактивнију дисциплину - Љубичевски вишебој - чије полуфинале почиње данас у 18 сати на Пожаревачком хиподрому, а финале је у недељу 4. септембра у исто време.

 

                    tribinagledaociobradeno

 

Вишебој се састоји од гађања топузом, гађања стрелом, курирског јахања, гађања копљем и сечења сабљом, а најбољи ће понети титулу витеза 53. Љубичевских коњичких игара. Проглашење се очекује сутра од 19 сати када је предвиђено и свечано затварање ове атрактивне спортске и туристичке манифестације, поноса града Пожаревца.

 

Овог викенда на Пожаревачком хиподрому очекује се више галопских и касачких трка, затим коњичко такмичење у издржљивости у даљинском јахању (Endurance ride) ,,Ђенерал Илија Гојковић", које је почело јутрос у 6 сати, као и две утакмице у прескакању препона назване ,,Кнегиња Љубица" и ,,Кнез Милош", које почињу данас, односно сутра, у 13 сати.

 

                   trkekonjaobradeno

 

 Љубичевске коњичке игре познате су и по пратећим манифестацијама, од којих је свакако најатрактивнији концерт чувеног Бјелог дугмета, коме ће предгрупа бити сарајевска група Регина, али и наступа Симфонијског оркестра ,,Гвардијан" који је поново активан у Пожаревцу, као и низа пожаревачких рок бендова.


Организован је и сајам меда, креативне радионице за децу, наступ глумаца из Сомборског народног позоришта који дочаравају славне пожаревачке личности кроз историју, а тај пратећи програм је, како је саопштено из Туристичке организације Пожаревац, већ почео манифестастацијом „Изађи ми на теглу“ – такмичењем у прављењу ајвара.


Титула почасног витеза Љубичева биће додељена Горану Бреговићу који ће добити традиционални црвени плашт и сабљу - због доприноса на пољу музике и ширења поруке за коју су заинтересовани и Пожаревљани, а то је ширење љубави и  толеранције међу народима, изјавио је новинарима градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

 

                   gradonacelnikpozarevcaobradena

 

Спасовић је навео да је ове године од Владе Србије добијено 12 милиона динара и да је тим новцем реконструисан и хиподром где се одржавају коњичка надметања.

 

                           ljubicevokonjitriobradeno

 

Он је додао да ће се, осим домаћих грла, на Љубичевским коњичким играма надметати и 20-так страних грла из Мађарске, Бугарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе..., као и да је наградни фонд повећан са пет милиона динара, на више од седам милиона динара.  

 

                             kasachipodromobradeno

 

Љубичевске коњичке игре почивају на традицији ергеле Љубичево која је једна од најстаријих ергела у Србији.

 

                    konjiljubicevoobradeno

 

„Оаза мира и тишине“, како чести посетиоци називају ергелу, основао је књаз Милош Обреновић 1853. године, док ју је Михаило Обреновић завештао као свој легат српском народу. Он је дао име Љубичеву у знак сећања на своју мајку, кнегињу Љубицу. Организатори позивају све да  дођу на коњичке игре и обећавају добар провод и забаву!

 

Фотографије са сајта Љубичевских коњичких игара
Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 03 септембар 2016 09:48
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија