Кућа Добрих Вести

Login

Ана-Марија Жујовић – ове године брани титулу европске шампионке

Оцените овај чланак
(14 гласова)

10007495 10202422817345529 1736140570 n  БЕОГРАД - Млада, лепа и талентована београђанка, Ана- Марија Жујовић, учинила је својим спортским резултатима да фитнес, као индивидуални спорт који није довољно популаран у Србији, постане привлачан и то првенствено младима.
Ове године је, наиме, показала да јој на европском континенту, у овом спорту, нема равне.
Студенткиња Факултета за културу и медије, бивша јуниорска континентална првакиња у „Шоу денсу“ , изврсна балерина, дипломирана фитнес инструкторка, побринула се да женски фитнес у Србији има сјајну будућност, буде у добрим рукама и на добром гласу.

За „Кућу добрих вести“, европска првакиња Ана-Марија открива како је све почело...

Када се родила та љубав према спорту и како су изгледали твоји почеци?

Љубав према спорту јавила се у мени од малена. Већ са четири године сам тренирала класичан балет, касније џез и модерн балет. У међувремену повредила сам колено, и мислила сам да плесом више никад нећу моћи да се бавим. Срећом повреду смо успели да санирамо и са 12-13 година прешла сам са балета на фитнес.

После такмичења у „Шоу денсу“ 2003. године, ти упознајеш свог садашњег тренера, успешну Марију Савић Срећковић. Колико ти је она помогла да се после 10 година нађеш у самом светском врху фитнеса?

Она је сјајан спортиста. Освојила је велики број титула у својој каријери и учествовала на бројним такмичењима. Следила сам њу од самог почетка, била ми је узор. Сада се надам да ћу временом успети да постигнем колико и она, ако не и више.

Фитнес није једноставан, а ни јефтин спорт. Такмичарке из целог света имају помоћ својих спонзора и иза њих не стоји само лични тренер. Ко теби помаже у томе?

Сваки почетак је тежак. Када сам почињала све сам сама финансирала. Одлазила сам на такмичења где су све остале девојке имале комплетан тим иза себе. То није само тренер, ту су и фризер, шминкер, масер, физиотерапеут, нутрициониста... Ја сам иза себе имала само свог тренера, и саме смо плаћале све, од авионске карте до смештаја и опреме. Међутим како сам кренула да освајам првенства тако су се и спонзори јављали. „Хербалајф“ је један од њих и драго ми је да знам да хоће стану иза мене и да помогну.

За оне који нису упућени у правила овог спорта да ли можеш да нашим читаоцима објасниш из чега се све састоји једно фитнес такмичење?

Састоји се из два изласка. Први излазак је у купаћим коститима где судије посматрају нашу грађу, складност, мишиће и целу конституцију уопште. Фитнес није исто што и бодибилдинг, јер људи то често мешају. Бодибилдинг, између осталог, подразумева „набијање“ масе, док се фитнес заснива првенствено на што лепшој и складнијој дефиницији.
Следећи излазак је кореографија. Ту се посматрају скокови, гипкост, упори и акробатика. Све је то пропраћено музиком, причом, плесом и лепим костимима. Акробатика је ту најтежи сегмент и мени лично најзанимљивији, а доноси, између осталог, и највише бодова. На крају, они који уђу у првих пет, њима судије постављају питања која су сва везана за спорт којим се бавимо, дакле за фитнес, уз додатна питања која им омогућавају да нас што боље упознају.

 1911901 661729777208393 2134003843 n (1)     DSC 0879

Твоји успеси су велики. 2013.године учествовала си на два велика првенства, европско у Италији и светско у Америци. У Италији си освојила најсјајније одличје. Да ли си очекивала тај успех?

Ја сам на то европско првенство у Италији отишла без притиска. Тако сам и размишљала „шта урадим, урадим“. Разлог томе је што сам први пут била на тако великом и јаком такмичењу. Искрена да будем, тада нисам очекивала ништа, док сада када су ствари другачије и када ми је искуство веће, наравно да имам и нека нова очекивања. То прво место у Италији дало ми је ветар у леђа за сва следећа такмичења која су уследила.

Светско првенство у Лас Вегасу је било још једна одскочна даска за тебе. Постигла си завидан успех. Какво ти је ново искуство донело с обзиром да си стајала раме уз раме са најбољим такмичаркама из целог света?

Најмлађа сам била на том такмичењу. Оне су већ све знале, с обзиром да је њима то било само још једно у низу великих такмичења, а мени прво тог ранга. Имале су рутину, знале су када треба и где да стану или да се окрену. Пошто тада још нисам знала све што је потребно за такав наступ, њихова помоћ ми је много значила.

10003303 10203014290145457 1083660855 n

На недавно одржаном такмичењу у Хелсинкију, завршеном пре само пар дана, потврдила си да си у најбољој форми, освојивши и тамо прво место. Када сад сагледаш све што си постигла у последњих годину дана, које такмичење је на тебе оставило највећи утисак?

Вегас дефинитивно. После такмичења остала сам са својим тренером још једну недељу у Америци. Прослављале смо постигнут успех изнова и изнова током тог седмодневног боравка. Ишле смо у „шопинг“, наравно не можете у Лас Вегас без да не пробате њихове игре на срећу тако да, било је и тога, возиле смо се великим рингишпилима, све у свему било је сјајно и један велики доживљај за мене. Једва чекам да се ове године поново вратим.


Фитнес није лак спорт и ко год тврди другачије требало би прво да се опроба у истом. С обзиром да такмичарска сезона траје од марта до новембра, а осталим месецима напорно и свакодневно вежбаш, како волиш да проведеш оно мало слободног времена што имаш?

Фитнес је спорт који захтева да сте увек у форми. Ако испаднете из форме много је тешко после да је брзо повратите. Тако да константно тренирам, водим рачуна о исхрани која је у фитнесу један од најважнијих фактора, јер тренирање не помаже ако се храним нездраво. Слободно време проводим тако што, углавном, једем све оно што иначе немам прилику да поједем док се припремам за такмичења. На тај начин дајем себи мало одушка. Наравно ту су још и изласци са пријатељима, покушавам и да се добро наспавам јер ми, између осталог, то највише током такмичарске сезоне недостаје.

Свим младима који ће сутра пожелети да се баве овим спортом, шта би препоручила?

По мом мишљењу то је најлепши женски спорт. Девојке које се баве фитнесом имају лепу фигуру, елегантне су, а опет су у спорту и баве се нечим што је за њих првенствено здраво. Што раније почну да се баве фитнесом то је и боље. Акробатика је ту најтежа и што је раније савладају, касније им буде лакше.

Чему ћеш тежити даље?

Ове године на првом месту желим да одбраним титулу европског првака и да уђем у топ три на свету. А за касније има времена, ко зна...

opcija 2

Захваљујемо се Ани Марији-Жујовић на разговору за наше интернет новине, уприличен одмах по њеном повратку са такмичења у Хелсинкију.


Последњи пут измењено понедељак, 17 март 2014 10:51
Ivona Nikolić

ИВОНА НИКОЛИЋ - Рођена је у Београду 1992. године и студент је новинарства. Професионално се бавила спортом, одбојком, што јој је била и прва љубав. Одлучила се за студије новинарства због наклоности према писању, читању и истраживању и жељи да своју радозналост усмери на праве вредности.

„Кући добрих вести“ прикључила се због могућности које пружа овај сајт у ширењу квалитетних, занимљивих, веродостојних вести које су данас далеко изнад већинe оних које пречесто срећемо у нашем новинарству.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија