Logo
Одштампајте ову страницу

Шта кинески филозофи могу да нас науче о добром животу

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dobarzivotccccccccФилозофију често повезујемо са апстрактним, чак и неупотребљивим идејама. Али снага мисилаца о којима је реч у овој књизи лежи у чињеници да су они своја уења често илустровали конкретним, обиним аспектима свакодневног живота. Сматрали су да се баш на свакодневном нивоу деава већа промена и да ту почиње испуњен живот.

 

Конфучије. Менг-ци. Лао-ци. Џуанг-ци. Сун-ци. Можда су вам неки од ових мислилаца познати, а за друге вероватно никада нисте чули. Један је био бирократа који је постао учитељ и провео живот подучавајући мале групе уеника. Други је лутао од провинције до провинције дајући савете локалним владарима. За трећег се касније мислило да је бог. Њихови животи и дела данас нам изгледају неразумљиво, далеко од нашег модерног живота.

 

Уосталом, шта би на кинески филозофи који су живели пре више од две хиљаде година могли научити о уметности живљења? То су питања која на сваком уводном часу постави Мајкл Пјует, професор кинеске историје, чија су предавања једна од три најпопуларнија на Харварду.

 

Он каже да вероватно чак и његови студенти о њима ретко размишљају, али када то раде, замишљају их као смирене и мудре људе који су "просипали" доброћудне фразе о хармонији и природи. Јер, ми данас водимо динамичан, слободан, модеран живот, и нађе вредности, начин живота, технологија и култура потпуно су другачији од њихових.

 

Још је занимљивије што сваки од њих има контраинтуитиван став како постати бољи човек и како створити бољи свет. Професор Пјует тврди да учења древних кинеских филозофа, који су решавали проблеме веома сличне нашим данашњим, пружају сушински нов угао гледања на то како да нам живот буде добар. Углавном мислимо да радимо праву свар када размишљамо о себи, проналазимо себе и одређујемо какав треба да постане наш живот. И мислимо да ће нам, ако све то пронађемо, своје право биће, занимање за које смо предодређени и сродну душу - живот бити испуњен. Схватили ми то или не, ово виђење о оме како створити добар живот утемељено је у и историји, конкретно у калвинистичкој идеји из 16. века о предсетинацији, Божјим изабраницима и богу кој је за сваког појединца направио план. Калвинисти су одбацивали поштовање ритуала, сматрајући га празним и формалним, а уместо тога истицали су искрено веровање у ово више божанство. Данас више не размишљамо о предсетинацији, али велики део нашег садашњег размишљања јесте наслеђе тих раних протестантских ставова.

 

Многи од нас сада сматрају да свако треба да буде јединствена особа која познаје себе. Мислимо да треба да будемо аутентични, одани истини коју тежимо да пронађемо у самима себи, а не у вишем божанству. Циљ нам е а будемо оно за шта смо рођени да будемо. Али, шта ако нас ове идеје, заправо ограничавају? Филозфију често повезујемо са апстрактним, ак и неупотребљивим идејама. Али снага мисилаца о којима је реч у овој књизи лежи у чињеници да су они своја учења често илустровали конкретним, обичним аспектима свакодневног живота. Сматрали су да се баш на свакодневном нивоу дешава већа промена и да ту почиње испуњен живот. И само упознавање са идејама које се толико разликују од наших омогућава нам да схватимо као су наше претпоставке о добром начину живота само једне од многих.

 

Наши стереотипи о тим "традиционалним" друштвима су погрешни. А од прошлости можемо много тога да научимо. Наше виђење историје није опасно само ато што нас је навело да одбацимо велики део људског постојања као неважан већ и зато што мислимо да идеје које данас превлађују једине подстичу људе на то да одреде свој живот и да су стога једине исправне.

 

Треба имати у виду да "кинески" ставови нису ништа више супротстављени "западним" него што су традиционалне идеје супротстављене модерним идејама.

 

Из књиге Пут, Мајкл Пјует и Кристин Грос-Ло, Креативни центар, 2016.

 

Извор: Недељник/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 17 август 2018 13:34
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015