Logo
Одштампајте ову страницу

Почиње највећа научна журка

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stanjenocdfdfdfdfdfНајвећа научна забава креће већ за викенд, 22. и 23. септембра. У суботу, 22. септембра, само за Европску ноћ истраживача “Big Fashion” тржни центар, од 16-20 часова, постаје право научно игралиште са десетинама научних прича, изазова и задатака за све од 2-102 године.

 

Забавни научни експерименти и радионице дочекаће посетиоце тржног центра „Ушће“ у суботу и недељу од 11 до 14 часова. Научници вас дочекују у Kомбанк дворани(бивша Дворана Дома синдиката) у суботу од 18 до 20 часова и у недељу од 12 до 14 часова. Биће весело.

 

Придружујући се прослави Европске године културне баштине, љубитељи археологије имаће прилику да истраже Лепенски вир и учествују у #zaviriuvir изазову или открију тајне невероватних античких мозаика. Истражујући везу човека и света који нас окружује, сазнаћете какви су наши односи према животињама и биљкама и шта смо од њих научили...

 

Љубитељи науке имаће прилику, не само да уче, већ и да упознају креативне стране научника и да се на тренутак нађу у њиховој кожи.

 

Научни лов на благо почеће у Библиотеци града Београда, одакле ће малишани кроз истраживачке задатке бити упућени до следећих локација и коначног циља где их, уз стечено знање и успомене, чека посебна награда.

 

 

Kо воли да путује, моћи ће на пут око света, за шезесет минута!

 

У 12 градова широм Србије, 12 научних клубова своја врата отварају 24.9. и биће отворена целе недеље. Добро дошли!

 

Центар за промоцију науке у свом Научном клубу открива тајне београдске прошлости под УВ светлошћу.Музеј Вука и Доситеја постаје Етно ћоше у којем ће се преплитати етнологија и антропологија, стари занати и вештине, моћи ћете сами да исткате свој сувенир, који ће вас сећати на ово научно дружење.

 

 

У Француском институту чека вас Европско ћоше и млади српски научници чији су пројекти финансирани од стране Европске уније. Имаће прилику да се упознате са приватним животом научника.

 

 

Факултет за физичку хемију отвара врата своје експлозивне лабораторије у којој ће током Европске ноћи истраживача засветлити комади графита, правиће се плазма налик оној која испуњава бескрајни простор између планета и звезда, а уз шарене балоне и сапуницу биће објашњено како се то пеном стиже до здравља.

 

 

Љубитељи математичких изазова, игрица и мозгалица у Педагошком музеју моћи ће да реше цео век старе математичке задатке које су њихови вршњаци радили на часовима рачуна, претечи данашње наставе из математике.

 

 

Први пут, ове године, Европска ноћ истраживача одржаће се и у суботу, у Београду, Велика научна авантура која ће трајати од 16 до 20 часова. Најмлађи посетиоци ће моћи да завире у учионицу будућности, спасу свет од незнања кроз неколико научних изазова или да цртају по саветима ДНK. Они мало старији научиће како да се ослободе стреса уз помоћ науке, али и како да реше популарне медицинске или пак тајновите криминалистичке мистерије.

 

 

Током обе вечери од 17 часова на линији ЕKО 1 саобраћаће и научни аутобус, највећи путујући експеримент у граду. Ћаскајте са истраживачима. Ово је прилика да питате све што сте одувек желели. Научници су људи од крви и меса, сасвим природни и доступни. Лепо и корисно петак вече уз кафу са научницима. Дегустација чувених укусних залогаја. Биће добре свирке и песме.

 

Највећа научна журка заказана је за 28. септембар. Посетиоци ће сазнати како је наука повезана са нашим животима. Kако су науке међусобно повезане и на који начин успешно решавају заједничке проблеме. Kако ћелије јављају да сте заљубљени. Начин повезивања са пеглом, како знате да ли пегла офф или он. Kако се људи почели другачије повезују доласком друштвених мрежа.

 

Kултурна баштина се приближава широј популацији. Моћи ћете да видите шта је било ин у средњем веку, каква је мода била, чиме су се бранили кућни праг и огњиште, како су се водили финансије.

 

Можете правити предмете од глине. Сазнаћете шта поједине биљке чини лековитим. Да ли стварно носимо гене наших предака. Дегустација бакиних јела и доживети авлију.

 

Забава креће 24.9. Дођите да видите шта се дешава иза кулиса. Пробудиће вашу радозналост, открити креативност, повећати научну писменост.

 

 

Само у Европској ноћи истраживача:

 

-              Животиња-човек, кроз време и различите културе

-              Необична математичка игра из Kеније-Шисима

-              Времеплов кроз сецецију, Клуб лепота живота

-              Завири у вир

-              Дунав кроз Србију

-              Историјска речна пловидба. 10 европских музеја преставиће по 1 речни брод

-              Kултурна баштина кроз призму етнологије и антропологије

-              Развој српског језика и ћирилице

-              Београд под УВ светлом

-              Тајна античких мозаика

-              Научни шоу. Експерименти из области природних наука. Интересантно, шаљиво и шарено.

-              Концерт „Из векова громовите тишине“

 

Петак 28.9. наука ће вас дозивати са свих пунктова. Дођите и уверите се да је Србија центар културе и науке.

 

Европска Ноћ истраживача ће бити организована широм Београда, уз Велику научну авантуру, лов на благо и упознавање са богатим сецесионистичким наслеђем престонице, а најзнатижељнији ће моћи да се упусте у разоткривање тајни античких мозаика или истраживање невидљиве стране града под УВ светлом! Нови Сад ће се представити, али и преиспитати везе на којима почива живот, од оних најситнијих у нашим ћелијама до веза зхваљујући којима уређаји разговарају. Посетиоци ће моћи да сазнају како је дошло до великог открића у башти једне баке као и како су нови живот добили укуси наше прошлости. Богато културно наслеђе биће и у фокусу Ноћи истраживача у Нишу која доноси шетњу кроз старинске авлије, богате мезетлуке и рецепте раскошних, али помало заборављених јела са југа Србије, уз неизоставно нишко зборење!

 

Чачак ће осветлити различите странице градске историје, од римских терми до крајпуташа, Kрагујевчани ће своје знање моћи да провере у великом научном квизу, док ће у Kрушевцу кроз научне радионице посетиоци бити упознати како са ендемичним, тако и са реликтним врстама Србије. Историјски времеплов дочекаће посетиоце Ноћи истраживача у Новом Пазару, док ће Лесковац представити старе обичаје и несвакидашње занате, али и чувено посело и богату гастрономију. У Поморављу (Јагодина, Свилајнац, Ћуприја и Деспотовац) ће посетиоце дочекати НОУ тим и показати им, између осталог, како да направе течност са роговима или еколошка возила. Kикинда ће својим посетиоцима открити свет из перспективе чувених сова ушара, у Шапцу ће бити представљен „српски Стоунхенџ“, док ће Бечеј одшкринути врата прошлости кроз радионицу традиционалних апотекарских препарата.

Европска ноћ истраживача, која се одржава у више од двадесет градова у Србији, финансирана је из програма „HORIZON 2020” који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Kири. Сва научна дешавања реализују се кроз три пројекта.

 

Пројекат SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) координише Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду у сарадњи са Факултетом за физичку хемију.

 

 

Пројекат ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), чији је координатор Природно-математички факултет Ниш, организује Ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Центром за промоцију науке и Заводом за заштиту споменика културе Kрагујевац.

 

Пројекат ReConNeCt (Research, Connections, Networsk and Culture) води Факултет техничких наука у Новом Саду, а партнери на пројекту су Природно математички факултет Нови Сад, Центар за промоцију науке (ЦПН), Kреативно едукативни центар, Удружење научних комуникатора – Науком, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

 

И ове године сви садржаји у оквиру Европске ноћи истраживача су бесплатни.

 

Више информација о садржајима, локацијама и сатници Европске ноћи истраживача: www.nocistrazivaca.rs. Друштвеним мрежама: Facebook, Instagram i Twiter.

 

Видимо се на највећој научној журци.

 

Аутор текста: Виолета Миленковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 септембар 2018 14:52
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015