Logo
Одштампајте ову страницу

Земља будућности дочекала хиљаде малишана из целе Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

JJAJAJJAJСвечаним отварањем на Београдском сајму данас је почео 12. Фестивал науке, који ће током четири фестивалска дана окупити стотине научника из земље и света, као и хиљаде посетилаца спремних на најузбудљивије научне авантуре.

 

 

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Тибор Сабо на отварању фестивала истакао је значај Фестивала науке, његов раст као и утицај на научну заједницу широм Србије. „На првом Фестивалу науке 2007. године учествовало је 150 научника, а ове године имамо преко 700 учесника из земље из света. Учествује више од шездесет научних и образовних институција. Захваљујући Фестивалу науке у Београду покренуто је тридесетак фестивала у унутрашњости Србије. Веома је важно да Београд и Србија имају један овакав фестивал који служи за промоцију науке и образовања и на коме посетиоци имају прилику да се ближе упознају са бројним научним изумима и достигнућима“, изјавио је проф. др Сабо.

 

 

Научна забава у три хале Београдског сајма ове године доноси изазове обједињене фестивалском темом Земља будућности. Тако посетиоци хале 3 могу да покрену авион уз малу помоћ соларне енергије, упусте се у истраживање свемирских станица, открију како могу да дођу до чисте воде у случају да све славине пресуше или да се прошетају кроз прошлост уз плес најразличитијих епоха. У Хали 3А смештени су Експертинејџери, зона у оквиру које посетиоци могу да сазнају како изгледају ватрогасци будућности, роботи који су се у оквиру НАСА-иног програма винули у свемир, као и друге бројне научне изазове. Тик поред њих простире се најузбудљивије игралиште фестивала на којем су, сударом рециклаже и креативних идеја, нове животе добиле старе, одбачене справе за вежбање. Научно-фантастична бина и ове године је у Хали 5, на којој експлозивне, интерактивне и увек забавне научне шоу програме изводе научници из Европе и САД.

 

 

У петак 30. новембра, у 9.30 часова на Малој бини у Хали 3 Београдског сајма биће одржана церемонија свечаног програшења Амбасадора науке у оквиру које ће Фестивал науке први пут додељивати значке и дипломе амбасадорима науке, ученицима основних и средњих школа за њихов допринос популаризацији науке. Горан Триван, министар за заштиту животне средине доделиће ово значајно признање - титуле Амбасадора науке, младим научницима из целе Србије.

 

 

Као посебан Породични дан и ове године је осмишљена недеља 2. децембар, када ће посетиоце дочекати низ научних авантура прилагођених свим узрастима.

 

 

Генерални спонзор Фестивала науке шесту годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације. На овај начин НИС и Фестивал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније која своје друштвено одговорне пројекте реализује под слоганом „Будућност на делу“.

 

 

Десети пут заредом, Пријатељ манифестације је МТС.

 

 

Подршка фестивалу су Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду, Француски институт, Аустријски културни форум и Центар за промоцију науке. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам.

 

 

Спонзори дванаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, Ерсте банка, National Geographic и Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


 


Последњи пут измењено петак, 30 новембар 2018 13:10
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015