Logo
Одштампајте ову страницу

Откриће старо 6000 година: Српски археолози ископали до сада највећу “Жупску Венеру”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotofejsbukdfdfdfdНа археолошком локалитету Витково ископана је 6.000 година стара “жупска венера”, највећа своје врсте икада пронађена.

 

Фигура припада винчанској археолошкој култури, и својом монументалношћу се истиче међу осталим налазима неолитског периода, којима обилују српска археолошка налазишта. Пронађена скулптура је већа од свих до сада пронађених жупских венера.

 

Космодром је разговарао са Сањом Црнобрњом Красић, вишим кустосом археологом из Завичајног музеја Жупе, која је ископала овај фантастичан комад историје.

 

Испоставља се да је ово епохално откриће угледало светлост дана у задњи час.

 

„Да, 12.08. текуће године је требало да буде последњи радни дан на пројекту “Заштитна истраживања на траси канализационе мреже на Витковачком пољу 2019“, под руководством Гордане Чађеновић из Народног музеја у Крушевцу и стручне консултације др Адама Црнобрње из Народног музеја у Београду“, каже Сања за Космодром.

 

„Приликом зачишћавања рова 8, прво смо угледали велики торзо, потом и фрагменте главе, постоља за фигуру и фрагменте ногу.

Наравно, одмах смо схватили да се ради о сензационалном открићу још једне жупске венере, још монументалније од осталих.“

 

Сања објашњава да је новопронађена фигура у потпуности рођака жупских венера, пронађених 60-их година прошлог века. У питању су четири скулптуре по којима је локалитет Витково стекао светску славу.

 

„Међутим, оно што је за нас важно јесте да су друге богиње случајни налази, а новооткривена скулптура је резултат научних и методолошки урађених истраживања, тј. пронађена је у свом изворном контексту, ин ситу на поду неолитске куће, поред жрвња и пећи.“

 

Ова антропоморфна фигурина подсећа на чувену Видовданку, пронађену у Винчи – петоугаоно лице, крупне очи, положај тела – што је последица тога што припадају истој археолошкој култури.

 

Међутим, оно што издваја жупске фигуре је њихова монументалност.

 

Са висином од преко 30 цм, оне просто отварају нова питања у контексту истраживања Винчанске културе.

 

Извор: Космодром


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015