Кућа Добрих Вести

Login

Eвропска Ноћ истраживача

Оцените овај чланак
(3 гласова)

evropskanocistraizvacaПоследњи септембарски дани протећи ће у знаку десете Европске ноћи истраживача, највеће до сада.

 

У чак 29 градова широм Србије, 27. и 28. септембра од 16 часова научници ће показати узбудљиво и забавно лице науке, а сви садржаји биће бесплатни за посетиоце.

 

У корак са целом Европом, Србија се већ десети пут заредом придружује јединственој научној забави која слави науку, научнике, али и њихов истраживачки рад и све то на занимљив начин представља радозналцима свих узраста. Европска ноћ истраживача, која се ове године одржава истовремено у више од 370 градова широм континента, још једном ће показати другачије лице науке, откривајући како узбудљиву страну научног рада, тако и присутност и важност науке за нашу свакодневицу, али и будућност.

 

На петнаестак локација широм Београда малишани, али и они старији, моћи ће да се опробају у лову на научно благо, кроз занимљиве поставке истраже прошлост или се пак упознају са никад ближом будућношћу. Моћи ће и да завире како у лабораторије, тако и у неке сасвим другачије просторе где ће бити у прилици да упознају научнике и заједно са њима направе своје прве научне кораке. Тако ће посетиоци БИГ Фасхион тржног центра уживати у звуку фотона и ласерских харфи, моћи ће да истражују морско дно, сазнају шта је то малакологија и упознају невероватане шкољке, али и да виде како настаје прва руком насликана преносна 3Д слика у Србији инспиративног назива „Одрастање“. У Институту Сервантес уз бројне забавне, али и веома корисне психолошке радионице за младе, радозналци ће моћи да пробају да ли само уз помоћ своје концентрације и пажње могу да покрену авион. Француски институт скренуће пажњу посетилаца на топлотна острва града, зелене кровове будућности али и на занимљиве микрофлуидне чипове и роботе. Центар за промоцију науке провешће своје посетиоце разним деловима Београда кроз виртуелну истраживачку игру, враћајући их у прошлост и указујући на „паметну“ будућност. Астрономска опсерваторија угостиће у суботу љубитеље звезда и планета, док ће Кућа легата бити отворена за све оне заинтересоване да ДНК детективима помогну да идентификују починиоце кривичних дела.

                                       evropsklanoc

Узбудљиво ће бити и у Нишу, где ће велику пажњу засигурно привући наш чувени научник Никола Тесла, чија ће њујоршка лабораторија бити доступна свим посетиоцима за разгледање, захваљујући најсавременијим технологијама! Своја врата отвориће и библиотека будућности, а историјат овог града моћи ће да се проучава кроз најразличитији накит и интригантне позоришне плакате из прошлости. Занимљиве поставке чекају и највеће радозналце који ће се одушевити чаробним светом светлуцавих биљака или пак причама о прављењу отровних напитака, све од Клеопатре па до Шекспира.

 

Крагујевац своје посетиоце води на пут око света кроз друштвене игре, трудећи се да кроз забаву и интеракције прикаже на који се то начин исти математички појмови различито сагледавају од једне до друге културе. Љубитељи информатике сазнаће на који начин своја знања могу да искористе у очувању културног и научног наслеђа, док ће се најмлађи посетиоци кроз креативне радионице упознати са најлепшим крагујевачким здањима из неких прошлих времена.

 

Лесковац ће представити путнике намернике, кириџије, татаре и телале, повезујући на јединственој радионици некадашње гласоноше и данашњи свет интернета. Поштоваоци старих заната моћи ће да изоштре своје ткачке вештине, док ће они заинтересованији за технологију бити у прилици да се упознају са микро:бит начином за учење кроз забаву. Ужичани ће на забаван начин моћи да се упознају са фотосинтезом, спајајући знања из физике, хемије и биологије! Уз то ће упознати и свет заборављених, неколико векова старих ћириличних штампарија, а своја врата отвориће им и права мала ковачница новца.

 

Свилајнац ће своје посетиоце учити тајнама форензике, док ће љубитеље савремених технологија саветовати како да сами код куће могу да направе холограме! Јагодина је спремила необичну авантуру Тесиним корацима, а припрема се и за упознавање посетилаца са чудесним светом ферофлуида и неодимијумских магнета. Чачак је пак инспирацију пронашао у лику и делу Надежде Петровић, па ће на једно вече оживети дух Србије с почетка 20. века. Крушевац ће се посветити представљању старословенских бројева, калиграфији и загонетном Фибоначијевом низу, а поред тога ће моћи да се баве и науком јесењег лишћа или да завире у невидљиви наносвет. Шабац ће својим радозналцима представити „српски Стоунхенџ“ – археолошко откриће у Поцерини, а љубитеље још даље прошлости повешће у шетњу са диносаурусима, мамутима и другим изумрлим врстама, али и живим фосилима. Први пут се манифестацији придружује и Мали Зворник где ће главне звезде вечери бити несвакидашња хидропонична култура и посве необична Глобална едукативна авантура.

 

                                       evropskabrada

 

 

Највећа научна забава ове године одржаће се 27. септембра у чак 29 градова, највише до сада: у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Кикинди, Шапцу, Бечеју, Инђији, Нишу, Крагујевцу, Убу, Ужицу, Чачку, Малом Зворнику, Крушевцу, Трстенику, Зајечару, Горњем Милановцу, Неготину, Књажевцу, Смедереву, Рановцу, Свилајнцу, Деспотовцу, Јагодини, Ћуприји, Панчеву, Новом Пазару и Лесковцу. Осим у петак, дружење ће у појединим градовима бити настављена и у суботу, 28. септембра све од 16 до 20 часова.

 

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Сва научна дешавања реализују се кроз три пројекта.

 

Пројекат ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science) чији је координатор Природно-математички факултет Ниш, организује Европску ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Центром за промоцију науке и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

 

Пројекат SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) координише Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду у сарадњи са Факултетом за физичку хемију.

 

Пројекат ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) води Факултет техничких наука у Новом Саду, а партнери на пројекту су Природно математички факултет Нови Сад, Центар за промоцију науке (ЦПН), Креативно едукативни центар, Удружење научних комуникатора – Науком, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин И Висока техничка школа струковних студија Суботица.

 

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Европске ноћи истраживача могуће је проверити на сајту www.nocistrazivaca.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 септембар 2019 23:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија