Logo
Одштампајте ову страницу

Хиљаде посетилаца учествовало у највећем разоткривању митова

Оцените овај чланак
(1 Глас)

naukafestivalrenameОвогодишњи Фестивал науке у Београду, највећи у овом делу Европе, током четири дана привукао је више од 30.000 посетилаца који су се упустили у најхрабрију научну авантуру до сада.

 

Четвородневна научна забава око јединствене мисије разоткривања митова окупила је преко 600 научника и научних демонстратора из земље и света! Они су заједничким снагама извели више од 5.000 експеримената и показали да је уз помоћ науке могуће разоткрити бројне заблуде које се шире брзином светлости и супротставити се бројним свакодневним сујеверјима и истражити порекло неутемељених, а и даље врло честих народних веровања.

 

Главна фестивалска зона у хали 3 Београдског сајма представла је током четири дана трајања програм Наука без престанка. Разоткривање митова везаних за нашу интелигенцију као и огледала са „искривљеном“ сликом увукла су радозналце у истраживање кутка за психологију, док су хемичари занимљивим експериментима и научним представама скренули пажњу на популарне заблуде које се тичу хране и пића коју конзумирамо.

 

Успешно су разоткривене и све тајне еволуције, а отклоњене су и најдубље сумње у то да ли је Земља равна плоча и је ли се заиста десило слетање на Месец. Они мало храбрији опробали су се у руковању научним топом и вожњи необичног ховеркрафта, док су највештији посетиоци успешно савладали технике пружања прве помоћи и са Фестивала науке отишли са неколико лекција које могу да спасу животе.

 

Хала 3, зона Експертинејџери била је посвећена основцима и средњошколцима из целе земље који су ове године понели почасне титуле амбасадора науке. Они су своје вршњаке, али и знатно старије посетиоце, заинтригирали низом иновативних експеримената и занимљивим причама о календарима и старим телефонима, али и Теслиним муњама и роботима. Тик уз њих сместило се популарно научно игралиште са десетинама научних изазова иза којих стоји словеначки научни тим Хиша експериментов.

                                                                naukafestivaler33

Научни комуникатори из Француске, Аустрије, Чешке, Естоније, Израела и Пољске оставили су малишане без даха спектакуларним шоу програмима на Научно-фантастичној бини! Рушећи све митове везане за људска чула, поигравајући се са научним законима, грицкалицама и светлосним зрацима, ове представе на најбољи начин показале су не само забавно лице науке, већ и њену свеприсутност чак и у сасвим обичним рутинским радњама и свакодневним задацима свих нас.

 

Поставка „Знање покреће“ компаније НИС, која је седму годину заредом генерални спонзор Фестивала науке, специјално је била креирана да проведе све заинтересоване посетиоце кроз праву научну авантуру. НИС је ове године своју поставку посветио разоткривању заблуда и митова када је у питању енергија, тема која у великој мери утиче на наш свакодневни живот и представља срж пословања компаније. У овом занимљивом кутку свако ко је желео претворио се у правог истражитеља у оквиру НИС Есцапе Роом-а, где су га тачни одговори одвели до излаза. Поред тога, посетиоци су имали прилику да учествују у два експеримента – са летећим тањирима и мерењем тежине на планетама Сунчевог система. Подршку Фестивалу науке компанија НИС реализује под слоганом „Будућност на делу“.

 

Пета генерација мобилне телефоније већ извесно време је технолошка тема број један, а на Фестивалу науке ове године мтс је у сарадњи са компанијом Ерицссон знатижељне љубитеље технологије довео на корак ближе будућности коју желимо да наслутимо. Посетиоци ове поставке имали су тако прилику да (раз)открију у којим све областима ће ова технологија ускоро наћи своју примену.

 

Велику пажњу посетилаца привукла је интерактивна поставка „Coca-Cola Reshape“ инспирисана мисијом Аполо 11, која је пре 60 година први пут слетела на Месец. Централно место заузела је импресивна, осам метара висока лансирна рампа позната као 39А, као и изложба под називом „Увек рециклирај“ која овој свемирској причи даје едукативни карактер када је реч о подизању свести о очувању наше планете.

 

Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија фестивала јесте подстицање образовања у друштву, кроз савремене и занимљиве методе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 децембар 2019 13:02
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015