Кућа Добрих Вести

Login

Земља другачије вибрира због карантина и пандемије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

zemljaoblaciiiiiiiЗбог карантина услед пандемије коронавируса променио се и начин на који вибрира наша планета. Научници који проучавају дубинска кретања и сигнале известили су о паду сеизмичког шума, односно вибрација у кори планете, што би могла бити последица прекида саобраћајних мрежа и других људских активности, пише Nature.

 

Саобраћај утиче на померања Земљине коре

 

Томас Лекок, сеизмолог Краљевске опсерваторије Белгије, рекао је да се овакав пад сеизмичке буке обично догађа само накратко око Божића. Наиме, вибрације које производе возила у покрету и непрекинут рад индустријских погона узрокују мања померања земљине коре, исто као и природни догађаји попут земљотреса. Иако су ефекти појединачних извора мали, заједно стварају јачи позадински шум, због чега сеизмолози теже откривају друге сигнале који се јављају у истој фреквенцији.

 

Лекок је објаснио како подаци са сеизмографа опсерваторије показују да су мере за сузбијање ширења новог вируса корона у Бриселу узроковале пад сеизмичке буке за око једну трећину. Мере које спомиње укључују затварање школа, ресторана и других јавних простора од 14. марта и забрану свих путовања од 18. марта.

 

Сеизмографи постали осетљивији

 

Због привременог пада сеизмичког шума узрокованог људским активностима, белгијска опсерваторија може боље да открије остале таласе у истој фреквенцијској зони као и шум који ствара саобраћај. Површински сеизмограф сада је готово пођеднако осетљив на ситне потресе и експлозије каменолома као и детектор који се налази на дубини од 100 метара и може боље и брже да утврди локације новонасталих потреса.

 

Белгијски сеизмолози нису били једини који су приметили ефекат карантина на кору наше планете. Селест Лабеџ, студенткиња геофизике на Институту за технологију у Калифорнији, написала је да је сличан пад шума забележила и станица у Лос Анђелесу.

 

- Пад је стварно значајан - рекла је.

 

Извор: 021.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија