Logo
Одштампајте ову страницу

Књига за свако дете: Мали кућни огледи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kucaogledМоже ли се направити бродић на млазни погон? Како ваздух може да подигне терет? Да ли се у кући може произвести муња? Уз неколико предмета које свакодневно користите – све ово је сасвим могуће. Да ли желите да сазнате зашто новчић нестане када се у чашу сипа вода, зашто се папир не може пресавити осам пута и да ли звук може направити слику? Ако је одговор да, почните да изводите занимљиве експерименте из књиге Мали кућни огледи. 240 експеримената које можете извести код куће.

 

Аутори књиге су физичар Томислав Сенћански и тим Креативног центра, а илустрације су урадили Мирољуб Милутиновић Брада, Немања Ристић и још неколико илустратора.

 

Сваки одељак књиге (Особине тела, Кретање, Сила, Гравитација, Вода, Топлота, Електрицитет итд.) садржи кратак, језгровит увод, а у оквиру сваког огледа прегледно су представљени потребан прибор и начин извођења огледа, док су на крају дати резултат и објашњење експеримента, као и додатне идеје.

 

Захваљујући овој књизи, деца ће, уз малу помоћ родитеља, моћи у кући да направе врт у флаши, подводну фонтану, сталактите и још много тога. Безбедни експерименти приказани у њој неисцрпан су извор знања, забаве и креативности. Осим тога, они су важна вежба којом се стиче самопоуздање и ствара жеља за слободним испољавањем иницијативе и учењем. Огледи су настали од материјала из четири познате истоимене збирке огледа, омиљених приручника многих генерација деце. Ова књига, иначе веома популарна у Чешкој, Словачкој и бројним другим земљама, омогућиће младим читаоцима да кроз игру закораче у узбудљив свет науке.

 

Ако сте у потрази за занимљивим активностима које можете испробати с децом код куће овог лета – изведите сваког дана по неколико експеримената из књиге Мали кућни огледи. „Деца ће после таквих дружења почети да размишљају природњачки, схватиће да нешто наизглед једноставно може бити сложено, а да су велики проблеми често у суштини једноставни. Можда неће постати научници, али ће лакше завршити школе које одаберу. И још нешто, али не мање важно – деца ће памтити експерименте као нешто најлепше што су радила с родитељима“, наводи уредница књиге Милена Трутин.

 

Извор: Недељник


Последњи пут измењено четвртак, 11 јун 2020 20:07
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015