Logo
Одштампајте ову страницу

Позив за уметнике: Европска лабораторија вештачке интелигенције

Оцените овај чланак
(2 гласова)

arselectronicaПријаве за уметнике који истражују нове уметничке форме уз помоћ науке отворене су до 7. октобра, а апликације уметника из Србије улазе истовремено и у селекцију на националном нивоу.

 

Центар за промоцију науке објављује почетак четвртог отвореног позива за уметнике унутар пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab). Научни партнер четврте резиденције биће СЕТИ институт из Калифорније, САД. Позив се односи на уметнике из целог света чији се радови баве вештачком интелигенцијом и који интегришу теме блиске мисији СЕТИ института да истражи, разуме и објасни порекло, природу и распрострањеност живота у универзуму. Пријаве су отворене до 7. октобра 2020. године.

 

Назив резиденције је SETI x AI. Кроз конкурс се подстичу уметници који користе нове медије и технологију и/или они чији рад показује директну везу са савременим научним подухватима истраживача института СЕТИ. Позив је отворен за уметнике који раде у областима роботике, електронске музике, позоришта и плеса, био-уметности, дата-уметности, рачунарске уметности, уметности која се бави климом, филм и фотографија, филозофија, поезија, скулптура и шире. Посебан нагласак биће стављен на пројекте који разматрају вештачку интелигенцију, промишљају о почецима живота и критички одражавају наш антропоцентрични поглед на свет.

 

Структура резиденције:

 

Резиденција предвиђа боравке у СЕТИ институту као и у Futurelab-у Арс електронике. Програм је осмишљен како би уметници кроз сусрете са научницима и експертима за вештачку интелигенцију, створили и развијали нову димензију свог уметничког стваралаштва. Одабрани уметник/уметнички колектив добија 3000 евра за хонорар и 7000 евра за продукцију рада, уз покривање свих других припадајућих трошкова.

 

Први део резиденције подразумева боравак и менторски рад у трајању од 4 до 6 недеља у СЕТИ институту. Други, продукциони део резиденције у трајању од 3 до 6 недеља (након завршетка првог дела), биће у Futurelab-у Арс електронике. Трећи део резиденције састоји се од представљања рада у оквиру Фестивала Арс електроника 2021.

 

Позив за уметнике из читавог света је отворен до 7. октобра 2020. Учешће у овом пројекту је изузетна прилика да уметници истраже нове уметничке форме уз помоћ науке, а под врхунским научним менторством.

 

Прошлогодишња победница: 

                                 pobednica2019

 

Регистрација

 

Услов за учешће је регистрација у бази Арс електронике, уз предају следећих материјала:

• кратак видео-запис уметника на коме ће представити себе, свој рад, инспирацију за учешће на пројекту и циљ резиденције (до 5 минута);

• нацрт концепта рада који желе да реализују кроз резиденцију;

• нацрт плана продукције са трошковима и роковима;

• портфолио одабраних радова, са биографијом и контактима;

• попуњен упитник.

 

Процес регистрације уметника одвија се директно преко портала Арс електронике, ОВДЕ.

 

Национална селекција

 

Апликације уметника из Србије који су се пријавили на овај конкурс истовремено улазе и у селекцију на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу подразумева ауторску награду (150.000 РСД), трошкове продукције рада (250.000 РСД), опште трошкове постпродукције и промоције рада, менторску подршку локалних експерата у домену вештачке интелигенције и премијерно излагање у оквиру програма art+science за 2021.

 

О пројекту и партнерима

 

Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab) ће у фокусу имати питања која превазилазе технолошку и економску сферу како би се преиспитали културни, психолошки, филозофски и духовни аспекти које у себи има вештачка интелигенција. Кроз аутентичну перспективу 13 разноврсних партнера из разних делова Европе, пројекат AI Lab обједињује визије, очекивања и страхове које повезујемо са концептом будуће, свеобухватне вештачке интелигенције. Великим бројем програмских активности, попут изложби, едукативних радионица, конференција, предавања, перформанса, концерата, рада са менторима и резиденција, Европска лабораторија вештачке интелигенције креира јединствено окружење погодно за интердисциплинарни рад, транснационалну мобилност уметника и интеркултурну размену.

 

Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Културни центар Оназис из Атине, ВАХ из Амстердама (Waag Society), Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), Хексагон из Гренобла (Hexagone Scene National Art Sciences), Лије уник из Нанта (le lieu unique), Глуон из Брисела, СОУ фестивал из Тбилисија, Лаборал из Хихона (LABoral) и Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и Калчр јард из Хелсингора (Culture Yard).

 

Контакти

 

Контакт особа пројекта на националном нивоу је Петар Лаушевић: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Контакт особа за медије у Србији је Љиљана Илић: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 октобар 2020 10:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015