Logo
Одштампајте ову страницу

Фонд за науку Републике Србије обележава други рођендан

Оцените овај чланак
(3 гласова)

fondzanuakuФонд за науку Републике Србије обележава две године рада. Од марта 2019. године Фонд за науку је отворио пет програма за финансирање научних пројеката који подижу капацитете младих истраживача, омогућавају решавање проблема које је изазвала пандемија КОВИД-19, повезују научнике у Србији са српском научном дијаспором и помажу креирање нових технолошких достигнућа уз помоћ вештачке интелигенције која ће олакшати свакодневни живот људи.

 

За финансирање је досад одобрено 177 научних пројеката на којима је ангажовано више од 800 истраживача.

 

„Фонд за науку је кроз своје програме истраживачима пружио прилику да развијају своје идеје, формирају нове тимове, а финансијска подршка пројектима им је омогућила боље услове за бављење науком у својој земљи. Програм ПРОМИС је подигао истраживачке капацитете младих научника. Кроз подршку пројектима, не само да је уложено у развој науке и откривање научних сазнања, већ је пружена и подршка институцијама које учествују на пројектима, јер значајан део буџета пројекта представљају средства намењена за опрему, потрошни материјал и међународне публикације“ – наводи в.д. директора Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић-Јовичић, истичући да истраживачи увелико раде и на пројектима за развој вештачке интелигенције.

 

„У оквиру ових пројеката истраживачи креирају софтвер користан за пољопривреду, алате за уштеду електричне енергије, предлажу препоруке за смањење загађења ваздуха, развијају дигиталног асистента за програмере и доносе решења за друге корисне намене. Када је реч о актуелним изазовима, захваљујући посебном програму Фонда за науку намењеном борби против ЦОВИД-19 истраживачки тимови из различитих области науке раде на решавању проблема које је изазвала пандемија вируса корона“ – подвлачи др Ђурић-Јовичић.

 

Претходна година је показала колико је наука значајна и колико брзо може да нам промени живот. Годину 2021. видимо као годину сарадње. Фонд за науку Републике Србије ће кроз међународну сарадњу са иностраним фондовима наставити да развија своје програме и процедуре, са посебним фокусом на мапирање могућности креирања заједничких програма и стварања додатних прилика за истраживаче из Србије.

 

Посебно ће бити важно повезивање српске науке са дијаспором кроз програм који ће омогућити научницима размену знања, искустава и идеја. Сви смо свесни тога да сарадња са нашим успешним стручњацима широм света директно доприноси развоју науке, привреде и друштва у целини због чега се у програмима Фонда за науку посебно води рачуна да се обезбеде услови и подршка за њихово укључивање у развој науке у Србији.

 

Фонд за науку Републике Србије на пролеће ове године планира отварање нових програма усклађених са стратегијом науке и националним приоритетима, а тачни датуми отварања позива и њихово трајање ће бити пажљиво планирани узимајући у обзир услове и мере услед пандемије вируса корона. У 2021. почиње и реализација пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ који је намењен свим темама и научним областима. У наредних годину дана, очекује се да ће на програмима Фонда за науку бити ангажовано више од 2.000 истраживача.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 март 2021 19:28
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015