Кућа Добрих Вести

Login

Пет једноставних корака за унапређење моћи ума

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ucvcvhchcСвакога дана током бројних активности употребљавамо 10% нашег мозга.

 

Иако се мисли да наше менталне способности зависе од дара који смо добили на рођењу, научници се ипак слажу у томе да мозак може да се вежба и унапређује. Користећи одговарајуће методе, током времена могуће је повећати капацитете који су ангажовани у решавању проблема, побољшати меморију, па чак и креативност.

 

Тренинг сивих ћелија није компликован, бројне ствари могу се имплементирати у сваком тренутку без додатних трошкова. Али, важно је да будете редовни у томе. Као и са мишићима, уколико запоставите вежбање, ваш мозак ће постати лењ и почети да ради мањим капацитетом. Редовно обављање различитих активности је кључ у достизању максималних интелектуалних способности.

 

Тренинг

 

Физички тренинг је кључан за здравље мозга. Научници су у својим студијама утврдили да редован тренинг од 30 минута драстично увећава меморију и когнитивне способности након 12 само 12 недеља.

 

На менталне способности највише утичу кардио вежбе па је одлично уколико у ваш програм тренинга укључите брзу шетњу, вожњу бицикла, пливање. Ове вежбе ће поред унапређења можданих активности благотворно деловати и на ваше тело чувајући здравље кардио-васкуларног система.

 

Храна за мозак

 

Здрава исхрана је сигуран пут ка доборм стању организма и активном мозгу. У свакодневни мени уврстите храну која садржи антиоксидансе, витамин Е, амино киселине. Конзумирајте орашасте полодове као што су сунцокрет, лешник, орах. Пожељно би било да избаците нездраве грицкалице и индустријске производе који су пуни адитива који лоше утичу на функционисање читавог тела, па и мозга.

 

Витамин Д

 

Витамини су изузетно важни код обављања когнитивних радњи. Витамин Д у том процесу има круцијалну улогу. Поред здраве исхране, трудите се да свакога дана изђете барем пола сата на сунчеву светлост јер се витамин Д синтетише током сунчања.

 

Распоредите активности тако да се кардио тренинге, за које је већ поменуто да доприносе здрављу мозга, упражњавате напољу. Тако ћете направити најбољу комбинацију.

Спавање

Спавање је од виталне важности за функционисање мозга. Уколико немате редован сан, когнитивне способности временом опадају, долази до губитка меморије, чеони режањ почиње да се смањује, и расте ризик од појаве деменције или Алцхајмерове болести.

 

Одрасле особе би требало спавати 6-8 сати дневно и најбоље је да што раније одлазите на спавање, и да што раније устајете. Бројне научне студије потврдиле су недвосмислену везу између ранијег устајања и успеха на послу.

 

Учите нешто ново

 

Мозак је као мишић. Уколико стално учите нешто ново, когнитивне функције ће почети да расту. Учење не мора да буде нужно читање стручне литературе и бављење неком научном делатношћу. Свирање инструмента побољшава концентрацију, па ако до сада нисте остварили вашу жељу да свирате гитару, она је право време да запостављаене младалачке снове претворите у реалност. Такође, слагалице од више делова одлично помажу у перцепцији, а играње тактичких игара као што је шах, још уколико учите нове потезе отварања и развоја партије, помаже у бољем процесуирању информација што је данас кључна вештина у бизнис свету.

 

Извор: Е капија


Последњи пут измењено четвртак, 10 јун 2021 20:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија