Кућа Добрих Вести

Login

Данас је дан науке у Србији, 165. годишњица од рођења Николе Тесле

Оцените овај чланак
(4 гласова)

NIKOLATESLALALAKKLKLKLСрбија рођендан Николе Тесле, 10. јул, обележава као национални дан науке, а поводом 165. годишњице Теслиног рођења отворена је изложба у Галерији науке и технике САНУ и организован је округли сто са темом „Од талентованог дечака са Балкана до генија планетарних размера”.

 

У 18.30 у ПТТ музеју у Београду биће одржана трибина „Култура путем поште”, о теми „Никола Тесла и начело хармоније у српској култури” а говориће др Предраг Милосављевић.

 

Београдски Музеј Николе Тесле, по традицији на Теслин рођендан, данас ће бесплатно моћи да обиђу заинтересовани посетиоци.

Градска општина Земун 10. јул обележава као „Теслин дан” чиме се придружила светским градовима Филаделфији, Њујорку, Нијагара Фолсу, Чикагу, Прагу, Братислави, Бразилији, Перту.

 

У Кули на Гардошу, приређена је изложба „Теслина истраживања у Колораду Спрингсу” аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса. Документа која су коришћена за изложбу су део колекције београдског Музеја Никола Тесла и Библиотеке „Пајкс Пинк” из Колорадо Спрингса.

 

Концерт „Земуну с љубављу” одржаће у Дому ваздухопловства с почетком 18 сати изворне певачке групе из Крајине и из Срема, писци и песници.

 

Успомену на великог српског, америчког и светског научника већ годинама чува и место Јабука код Панчева.

 

Од ове године и у канадској покрајини Онтарио, законском одлуком, 10. јул се обележава као дан Николе Тесле.

 

Најзаслужнији за то је члан провинцијског Парламента Онтарија из редова Нове демократске партије Том Ракочевић, на чију је иницијативу закон изгласан. Никола Тесла, проналазач на пољу електротехнике и радио-технике и научник светског гласа, рођен је на данашњи дан 1856. године.

 

Рођен је у селу Смиљану, код Госпића, у породици пароха тадашње Карловачке митрополије (од 1848. Карловачке патријаршије) Милутина Тесле и протинице Ђуке, рођене Мандић.

 

Место Смиљан, данас у Личко-сењској жупанији у Хрватској, у време Николиног рођења припадало је Војној Крајини, делу Аустроугарског Царства, које је неколико година раније, 1849. године, проглашено „посебном крунском земљом Хабсбуршке Монархије”.

 

Тесла се школовао у Смиљану, Госпићу, Раковцу код Карловца, а касније у Грацу, у Аустрији. Пре одласка у САД живео је и радио и у Марибору, Будимпешти, Паризу и Прагу.

 

 

Од 1884. до смрти 1943. живео је у САД. Патентирао је око 700 проналазака од којих неколико десетина има широку примену, међу којима је и серија изума који чине темељ савремене радио-технике.

 

Извор: Кућа добрих вести/БЕТА


Последњи пут измењено субота, 10 јул 2021 19:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија