A+ A A-

ИЗЛОЖБА: Cultural Collisions Srbija – сусрет науке и уметности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bigbangУ оквиру програма Cultural Collisions Srbija, Департман за физику ПМФ-а у Нишу покреће акцију изложбених поставки у нишким гимназијама.

 

Прва од низа изложби одржаће се у Гимназији 9. Мај у Нишу, са свечаним отварањем у уторак 31. јануара, са почетком у 13 часова.

 

На свечаном отварању, проф. др Драгољуб Димитријевић одржаће популарно предавање Честице и физика о физици честица високих енергија, космологији и пореклу Свемира.

 

Постере је дизајнирао Dr. Michael Hoch, руководилац пројекта Origin-art@CMS и његови сарадници из CERN-a (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), водеће лабораторије за истраживање елементарних честица и физике високих енергија, и представљају визуелне поставке феномена у овим областима, као и у области астрофизике и космологије. Приказани ефекти и њихов доживљај и интерпретација се могу представити као: чисто научни, на граници науке и уметности, или сасвим уметничке и (научно) фантастичне природе.

 

У оквиру изложбе биће приказано 17 постера, чије је штампање финансирано од стране Аустријског културног форума Београд, Европског друштва физичара (EPS – Young Minds секција Ниш) и Мрежа математичке и теоријске физике за Југоисточну Европу (SEENET-MTP) - Центар Ниш. Cultural Collision је програм мултидисциплинарног карактера који приказује повезаност науке и уметности и има циљ да пробуди креативност и пружи другачији поглед на науку. Заснива се на јединственој сарадњи научника, уметника, професора и студената чији је резултат боље разумевање науке, критичко и креативно размишљање.

 

Овај програм је наставак пројекта  Origin-art@CMS настао у оквиру CMS CERN колаборације (СМS – Compact Muon Solenoid). Програм je успешно спроведен у Канади, Немачкој, Швајцарској, Аустрији, Босни и Херцеговини и другим земљама.

 

 

Поред поменуте изложбе у Гимназији 9. мај, планиране су изложбе и у осталим нишким гимназијама средином фебруара и средином марта. Активности у Нишу повезане су са сличним активностима у Београду и Новом Саду, као део програма на нивоу Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 30 јануар 2023 12:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани