Logo
Одштампајте ову страницу

Српски стерци пушком пласирали се у финале Лиге младих Европе

Оцените овај чланак
(0 гласова)

dragana-palecek-uvodnaСрпски стрелци пласирали су се освајањем другог места на квалфикационом турниру у Осијеку у финале Лиге младих Европе у октобру у Вроцлаву у Пољској.

На турниру су ваздушном пушком гађале селекције Хрватске, Израела, Русије, Србије и Украјине, док се пиштољем бориле Хрватска, Русија, Србија и Украјина. По две најбоље екипе у сваком оружју квалификовале су се на завршни тирнир.

- Веома сам задовољан пре свега борбеношћу свих стрелаца јер смо одлучујућу победу проти Украјине у последњем колу извојевали веома тесно, 13:11, по
серијама 5:3, 4:4, и 4:4 – каже један од српских тренера Иван Манојловић.

- Тиха Тодоровић је последњим метком убила деветку, али је Украјинка била слабија и тако смо прошли четврти пут за редом на завршни турнир што је леп успех. Пиштољем, нисмо имали никаве шансе, поражени смо у сва три меча, посебно је био болан пораз од Украјинаца у другом колу са 22:2. Највише поена екипи донела је Драгана Палечек која је сакупила 16, по 15 су имали Андрија Миловановић и Тиха Тодоровић и 12 Тијана Коларик.

У првом колу ваздушном пушком, Србија је изгубила од Русије са 13:11, у другом је савладала Хрватску са 15:9, у трећем је побеђен Израел са 19:5 и у
четвртом у трилеру Украјина са 13:11. Украјина је прва са 60 бодова, Србија друга са 58 али са три победе, Хрватска трећа са 58 и две победе , Русија је четврта са 50 и Израел пети са 14 бодова.

Украјина и Србија су на финалном турниру. У гађању ваздушним пиштољем, у првом колу Србија - Русија 8:16, у другом Србија - Украјина 2:22, у трећем Србија - Хрватск 8:16. Хрватска је завршила на првом месту са 45 бодова и три победе, друга је Украјина са 46 бдова али две победе, трећа је Русија са 33 и четврта Србија са 16 бодова. Хрватска и Украјина су се избориле за завршни турнир.

Тренери Иван Манојловић (Панчево) и Бобан Маринковић (Смедерево) повели су у дисциплини ваздушна пушка Андрију Миловановића (Ниш), Тијану Коларик (Панчево), Тиху Тодоровић (Лукањац, Пирот) и Драгану Палечек (Нови Београд Ушће) и у дисциплини ваздушни пиштољ Драгана Грађина (Кикинда), Ану Алентијев (Смедерево) и Марију Бубало (Панчево).

У Лиги младих Европе учествују стрелци од 14 до 18 година пушком и пиштољем, у екипама које могу да буду само мушке, само женске, али и мешовите.

На квалификационим регионалним турнирима гађа се 40 дијабола, а ривали се одређују жребом. Пре меча одређују се и редослед стрелаца – први из једне екипе гађа са првим из друге и тако редом. После сваких десет дијабола (морају да се испале за 12 минута) проглашава се резултат. За победу у тих десет дијабола (серији) стрелац добија два поена, нерешено доноси поен. На крају, укупан збир бодова по серијама одређује екипног победника, максимално може да буде 24:0.

На првом финалу Лиге младих Европе 2009. у Хелсингору у Данској српска репрезентација пушком у саставу Катарина Бисерчић, Борислав Мазињанин и
Драгана Тодоровић освојила је златну медаљу.

На другом финалу 2010. у Болоњи Катарина Бисерчић, Борислав Мазињанин и Жарко Трифуњагић заузели су четврто место ваздушном пушком.

На трећем финалном турниру прошле године у октобру у Будви, српска репрезентација у гађању ваздушом пушком заузела је последње четврто место у групи и није са пласирала за полуфинале.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 мај 2012 15:33
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015