Кућа Добрих Вести

Login

Свет је у добрим рукама

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kurupНАШУА, САД/Фритаун, Сијера Леоне - Прошле јесени два млада научника Дипика Куруп (Deepika Kurup) и Келвин До (Kelvin Doe) изазвала су велику пажњу јавности и научних кругова у Америци. То можда и не би било чудно да ти научници нису, у ствари, деца.

 

 

 

 

Изум у пречишћавању воде

 

Дипика је средином октобра проглашена победником на најпрестижнијем америчком такмичењу за најбољег младог научника на којем учествују ученици од петог до осмог разреда. Њен изум, који је одушевио жири, је соларни систем за пречишћавање воде.

Четрнаестогодишњакиња из града Нашуа (Nashua) у америчкој савезној држави Њу Хемпшир идеју за свој изум је добила приликом посете Индији, где је имала прилику да види како деца пију прљаву воду из устајалих базена. По повратаку кући почела је да ради на проналажењу решења за несташицу чисте пијаће воде са којом се суочавају земље у развоју.

Три месеца је провела радећи на том пројекту, жртвујући летњи распуст да би проучила радове признатих научника о начинима пречишћавања воде. Ефикасност свог система је проверавала код куће на прљавој води узетој из градског постројења за прераду воде.

Како преноси портал inhabitat.com, решење до којег је Дипика дошла састоји се у излагању смесе титанијум-оксида и цинк-оксида сунчевим зрацима, што доводи до хемијске реакције у којој настају хидроксилни радикали, који врло брзо, у року од свега неколико сати, готово у потпуности убијају опасне бактерије у води.

За разлику од метода за пречишћавање воде који се данас користе, а који се заснивају на употреби УВ лампи које морају да се напајају струјом или хемикалија, а које води дају чудан мирис и укус, Дипикин метод не захтева коришћење електричне енергије и не ствара чудан укус воде, а уз све то је и изузетно јефтин.

Дипика сада намерава да патентира свој изум и да оснује непрофитну организацију да би могла да развије свој систем за филтрирање воде.

 

Самоуки инжењер

 

Шеснаестогодишњи Келвин До, самоуки инжењер из Сијера Леонеа, оставио је без текста угледне стручњаке са престижног Масачусетског института за технологију (МИТ) и универзитета Харвард.

Он је у септембру учествовао на Међународном сајму проналазаштва (World Maker Faire) у Њујорку. После тога је две недеље био гост МИТ-а као најмлађи гостујући практикант у историји у склопу „Међународне развојне иницијативе“. Он је одржао предавања студентима завршне године харвардског Техничког факултета, поделивши са њима своја искуства.

Келвин је, наиме, још са 13 година успео да сасвим сам, без икаквог стручног образовања, ослањајући се на метод „растави, види и састави“, направи батерије, генераторе и предајнике од материјала који је могао да пронађе на ђубришту. На то су га натерале две ствари: сиромаштво и жеља да својој породици и комшијама обезбеди редовно снабдевање струјом.

После неколико неуспешних покушаја, Келвин је успео да направи батерију користећи соду-бикарбону, киселину и метал, које је помешао у конзерви, оставио да се све осуши, а затим облепио траком.

 

Покретач радио станице

 

Он је покренуо и радио-станицу на којој емитује вести и пушта музику. Све што је потребно за њено функционисање Келвин је направио од старих електричних апарата пронађених на отпаду. Мотив за то му није био само да обезбеди људима забаву, већ и битне информације и могућност да преко радија расправља о питањима од значаја за локалну заједницу и Сијера Леоне.

Келвин је у свом крају познат као ди-џеј Фокус.

„Зову ме тако зато што верујем да ако се фокусирате можете да савршено урадите оно што сте замислили“, преноси његове речи амерички портал „Хафингтон пост“.

С обзиром на то да тренутно размишља да направи малу ветрењачу за производњу струје, убеђени смо да ће ди-џеј Фокус ускоро и то спровести у дело.

За будућност не морамо да бринемо. Дипика и Келвин показују на свом примеру да стасава нова генерација научника вољних и спремних да помогну у решавању проблема својих локалних заједница и човечанства. Свет је у добрим рукама. Тесла добија достојне наследнике.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 26 јануар 2013 11:58
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија