Logo
Одштампајте ову страницу

Тесла и даље човек будућности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Tesla-the-ThinkerЊУЈОРК - Колико је велики број поштовалаца научног рада Николе Тесле показала је недавна научна конференција о нашем научнику у Њујорку на којој су последњег дана учествовали угледни научници из области генетских и електро-терапеутских истраживања, роботике, бежичне енергетике, зироскопије…

 

 

 

 

Сазнања др Валоне

 

Трећег дана Комеморативне конференције, под називом ,,Зашто је Тесла битан"? учествовао је, између осталих, др Томас Валоне, који је одржао занимљиво предавање о употреби и утицају електричне енергије у електротерапеутским уређајима.

Он је подсетио да је Тесла још 1898. године знао више него што ми данас знамо о тој области. Наиме, Тесла је те године представио своје проналаске у области терапеутских лечења уз помоћ његовог високо фреквентног  "Тесла колута".

Валоне је истакао да је 1932. године на престижној Конференцији физикалне терапије др Густав Колиша најавио да Теслина струја има високе позитивне ефекте у лечењу рака.

Др Марк Зифер и др Тим Итон су подсетили на значај Николе Тесле и његовог научног опуса у данашњем свету. Они су истакли да можда најбоље објашњење мита, који се веже за име и рад Николе Тесле, лежи у једној од његових најпознатијих реченица:

,,Садашњост је њихова, будућност за коју сам радио, је моја".

Они су истакли да тек долази време Николе Тесле и да ми можда  данас са свим научним достигнућима и технологијама можемо почети откривати значај и циљеве Теслиног рада.

 

Теслини музички инструменти

 

Др Марк Шиф је стручњак, који више од 30 година проучава дело и име Николе Тесле, а аутор је књиге Wizard: The Life & Times of Nikola Tesla.

Мано Дивина је један од најпознатијих америчких извођача на инструменту темерин. То је први електронски музички уређај на свету и једини инструмент који се свира уз помоћ бежичне енергије.

Дивина је велики обожавалац Николе Тесле. Заједно са др Давидом Покрајцем  говорио је о Теслиним заслугама у свету музике.

Дивина је причао о Тесли, бежичној технологији, историји и изуму теремина, као и Теслиној повезаности са овим инструментом.

Редовни професор информатике на Државном универзитету у Делеверу др Давид Покрајац нагласио је да скоро свако истраживање у области звука може бити доведено у везу са Теслиним идејама.

 

Утицај Тесле на генетски инжењеринг

 

Др Маној Шах, добитник награде IEEE Никола Тесла за 2012. годину и власник многих признања из области генетског инжењеринга говорио је о утицају електричних машина у генетском инжењерингу.

,,Електрика је присутна свуда, у нафти, гасу и води, као и у здравственој заштити, транспортацији, авијацији, домаћинствима и градовима", навео је Шах истичући Теслине заслуге.

Гери Петерсон је причао о ,,Тесла колуту" и електричном осцилатору, као и о његовој примени у бежичном преносу енергије такозваном "Тесла бежичном систему". Петерсон је у свом експерименту пренос електричне енергије без жица, посредством ланчано повезаног кола, приказао мали Тесла бежични систем апарат.

Петерсон је власник "21st Century Books" и поседује интернет књижару, која се базира на материјалима везаним за изуме Тесле и његов рад у областима електрике и механичког инжењеринга. Он је  главни организатор пројекта Теслиног торња на Лонг Ајленду и близак сарадник Научног центра Тесла на Ворденклифу.

Оцена и других учесника скупа у Њујорку је да се константно и спонтано "одмотава" Теслино наслеђе и његове идеје постају јасније данашњем свету.

"Тесла је за многе постао научна икона и ми морамо предузети кораке који би помогли у промоцији Теслине визије", нагласили су учесници.

 

Џејн Алкорн и твитераш Мет Инмен

 

На конференцији је учествовала и Џејн Алкорн (Jane Alcorn), председница Тесла научног центра на Лонг Ајленду. Она је објаснила да је постала заинтересована за Теслу још у средњој школи и да је од тада покушавала да промовише рад и дело Тесле. Организација, на чијем је челу, покушава да отвори Тесла научни центар у Теслиној лабораторији на Лонг Ајленду.

Alcorn

Она је говорила и о импресивним догађајима везаним за прикупљање 1,4 милиона долара неопходних за откуп последње Теслине лабораторије у САД. Алкорн је рекла да су успели да откупе земљиште, да поседују лабораторију и да сада треба да се ради на рестаурацији и обнови објеката.

Њен гост је био Мет Инман (Matt Inman), најзаслужнији за прикупљање поменуте суме новца. Инман је по занимању комичар и власник сајта Oatmeal.com

У шаљивом и инспиративном говору објаснио је зашто и како се укључио у овај пројекат. Рекао је да су његови стрипови популарни и да има више од седам милиона обожаватеља који га редовно прате на Твитеру и Фејсбуку (Facebook) и да су му људи говорили и предлагали да се укључи у ову акцију. Алкорн га је контактирала и почела је сарадња. Буквално за мање од месец дана прикупили су 1,4 милиона долара.

inmann

Инман је нагласио  да ни сам није очекивао оволики успех и да га никако не приписује себи, већ сматра да је то све Теслина заслуга и да га обични људи воле и цене то што је урадио за човечанство. Помоћу тога било је лако убедити људе да донирају новац.

 

Парастос Николи Тесли

После конференције служен је парастос Николи Тесли у цркви Свети Сава у Њујорку. Отац Ђокан Мајсторовић је истакао да је Тесла Србин који је осветлио свет и да је његов значај неоспоран, како за Србе, тако и за цело човечанство. Он је истакао да је црква Свети Сава у Њујорку одувек била повезана са именом Николе Тесле.

Свештеник те цркве држао је опело на сахрани нашег генија, а биста Николе Тесле, која се налази испред главног улаза у храм,  привлачила је пажњу пролазника.

"Често људи застају и питају зашто биста Николе Тесле стоји у порти и какву је повезаност Никола Тесла имао са црквом Свети Сава", рекао је отац Мајсторовић.

Председник и оснивач "Фондације Никола Тесла" у Њујорку, Никола Лончар је уручио цркви Свети Сава признање за допринос у одржавању сећања на Николу Теслу, као и за безусловну помоћ Фондацији.  Наиме, Фондација је добила канцеларију у просторијама цркве из које се организовала већина припрема за овогодишњу научну конференцију.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 јануар 2013 16:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015