Logo
Одштампајте ову страницу

Још један успех српских научних репрезентативаца

Оцените овај чланак
(23 гласова)

uvodna-fizicariБЕОГРАД/БУКУРЕШТ - На међународним такмичењима из физике и математике у Букурешту, у Румунији  (The 4th Romanian Master of Physics и The 6th Romanian Master in Mathematics) млади физичари  и математичари из Србије су још једном били раме уз раме са својим вршњацима из најуспешнијих нација у овим областима: Румунијом, Русијом, САД, Мађарском, Италијом, Украјином, Бугарском, Великом Британијом, Кином...

Ово су престижна такмичења на која организатори позивају најбоље репрезентације из целог света, а на основу резултата постигнутих на светским олимпијадама, одакле се такмичари из Србије већ годинама враћају са медаљама. И само учешће на овој, сада већ традиционалној манифестацији, која је одржана ове године од 27. фебруара до 3. марта, је од велике важности за нашу земљу и велика част за такмичаре - који су својим радом више него заслужили да буду тамо.

Како сами организатори кажу, ова такмичења пружају велику могућност младим људима да покажу своје способности у овим областима, размењују знања и успоставе контакте са људима из других средина, који ће им пуно значити у будућем научном раду. Били су у могућности (и искористили је) да посете пријатељску земљу, упознају културу Румуније, као и да стекну нове пријатеље.

 

Ко су средњошколци који би требали да буду пример младима

 

Такмичарски тим Србије из физике чинила је шесточлана екипа која је освојила једну златну медаљу, две сребрне и три бронзане медаље:

Милан Крстајић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА медаља и најбољи у експерименталном делу такмичења
Емил Маид, ученик 4. разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА медаља
Илија Бурић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА медаља
Љубица Вујовић, ученица Прве крагујевачке гимназије – БРОНЗАНА медаља
Лука Бојовић, ученик 3. разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА медаља
Бојан Рошко, ученик гимназије из Зајечара – БРОНЗАНА медаља

Вође тима су били: Иван Станић, професор Математичке гимназије и Ненад Вукмировић, Институт за физику Београд.

 

Такмичарски тим Србије из математике чинила је шесточлана екипа која је освојила две бронзане медаље и две похвале:

Симон Стојковић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА медаља
Жарко Ранђеловић, ученик Гимназије из Ниша – БРОНЗАНА медаља
Лазар Радичевић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – ПОХВАЛА
Јелена Тришовић, ученица 3. разреда Математичке гимназије – ПОХВАЛА
Такмичили су се и Вукашин Брковић и Иван Танасијевић, ученици 4. и 3. разреда Математичке гимназије и својим учешћем у репрезентацији показали да су међу најбољима које ова земља има!

Вође тима су били: Миљан Кнежевић, Математички факултет из Београда и Борис Шобот, ПМФ из Новог Сада.

Веома важан члан наше екипе задужен за техничку подршку био је возач Института за физику, Драган Савић, познатији као Шуми. Он је стално био са ученицима и бринуо се да увек стигну на време тамо где је потребно, а дао је и велики удео у психолошкој припреми ученика.

 

“Кућа добрих вести” честита освајачима медаља и захваљује се свим учесницима што су представили Србију на најбољи могући начин.

Поделите ову вест. Помозите да што више људи чује за позитивне примере којих очигледно има у нашем друштву! Охрабрите остале да могу и они да буду амбасадори своје земље те да утичу да људи из других земаља имају што лепше мишљење о Србији. Ови млади људи и остали који ће доћи за њима, могу Србију учинити (богатим) друштвом знања. У времену када штошта у нашој земљи не ради и оскудевамо у много чему, испоставља се да памети имамо, а памет је у развијеном, богатом свету на цени. Искористимо то и промовишимо те вредности и те људе који су на најбољем путу. Србија јесте богата, али у ресурсима, а највећи међу њима су ЉУДИ. То нам ништа не вреди ако те ресурсе не чувамо и не употребимо на правим местима и у право време!, поручује у свом првом тексту за "Кућу добрих вести" Јован Марков, ученик IIа одељења Математичке гимназије у Београду, координатор програма "Експертинејџери" на Фестивалу науке 6.0 и организатор Школског фестивала науке у ОШ "Деспот Стефан Лазаревић".

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 06 март 2013 13:10
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Најновије од Јован Марков

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015