Logo
Одштампајте ову страницу

ЦЕРН-ов међународни час за талентоване средњошколце

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cern1НОВИ САД/БЕОГРАД – ЦЕРН-ов (CERN) међународни мајсторски час (Masterclass) биће организован данас у Новом Саду и 18. марта у Београду за талентоване средњошколце из Србије које занима физика, најавио је Центар за промоцију науке (ЦПН).

Ученици средњих школа у Србији поново ће бити у прилици да се посвете физици честица и да анализирају реалне податке сакупљене у једном од експеримената на Великом хадронском сударачу (LHC), највећем акцелераторском комплексу у свету, који се налази у Швајцарској.
LHC је смештен у кружном тунелу обима 27 километара, на дубини од 175 метара испод француско-швајцарске границе, у близини Женеве.

ЦЕРН-ов међународни час у Новом Саду и Београду

Манифестација „ЦЕРН-ов међународни час“ одржава се у понедељак, 18. марта, на Физичком факултету у Београду, а данас на Природноматематичком факултету Универзитета у Новом Саду. На иницијативу др Петра Аџића, манифестацију организује Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом, уз подршку Центра за промоцију науке.
Европска организација за нуклеарна истраживања (CERNhttp://home.web.cern.ch/ ) једно је од најпожељнијих места на свету за физичаре који желе да изграде каријеру научника, па Међународни час пружа ученицима могућност да осете чари анализе реалних експерименталних података.
Основна идеја овог научнообразовног и интерактивног програма је да омогући ученицима увид у прави истраживачки рад којим се баве физичари честица.

Више од 9.000 ученика из 37 земаља учествује у манифестацији

Током фебруара и марта, више од 9000 ученика из 37 земаља широм света учествује у овој популарној међународној манифестацији. Овогодишњи Masterclass специфичан је и по томе што ће се посредством видео линка ученицима и истраживачима обратити научници из чак 160 института и универзитета.
У Србији се Међународни час организује већ пет година, а похађају га најуспешнији ђаци четвртог разреда средњих школа.
Србија је у јануару 2012. године постала придружена чланица CERN-a. Након проблема око финансирања учешћа у овој међународној организацији, из Владе Републике Србије је саопштено да ће наша земља измирити све финансијске обавезе у CERN-u.

Извор: Кућа добрих вести/ЦПН


Последњи пут измењено субота, 16 март 2013 15:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015